חדשות ואירועים

מעבדה ייחודית של שח"מ מקורות ו- HIT נחנכה במכון בנוכחות השר זאב אלקין


HIT ושח"מ מקורות, חנכו מעבדת אוטומציה ובקרה בתחום ערים חכמות, ראשונה מסוגה, אשר תפעל לחיזוי תקלות במשק המים ותסייע בהכשרת דור העתיד של מהנדסי המים.

 

ח"כ זאב אלקין - השר למשאבי המים וההשכלה הגבוהה, פרופ' אדוארד יעקובוב - נשיא HIT


המעבדה, שהוקמה בהשקעה משותפת של שח"מ מקורות, HIT, חברת Topco וחברת General מהנדסים, כוללת ציוד מתקדם ו'מחשבי על', שנועדו לנתח נתוני עתק בזמן אמת. במסגרת הקמת המעבדה הציבה חברת שח"מ מקורות דגמי מנועים של משאבות לשאיבת מים מתוצרתה ב HIT, ואלה מעבירים נתונים אל המעבדה במטרה לחזות אירועים ותקלות אפשריות. 


ב HIT מעריכים כי חיזוי התקלות באמצעות המעבדה יוכל להביא לחיסכון של מיליוני שקלים למשק המים. 


השר למשאבי המים וההשכלה הגבוהה, ח"כ זאב אלקין, אשר היה אורח הכבוד באירוע חנוכת המעבדה, בירך על העשייה המשותפת וציין כי זו לו הפעם השנייה מאז ראשית כהונתו שהוא מבקר במכון בנסיבות מיוחדות. "המכון הטכנולוגי מצליח לזהות את צורכי ההווה והעתיד. הסטודנטים שיצמחו כאן מקבלים ידע והתמחות טכנולוגית שתאפשר להם לפתוח אפיקים ולקדם את הכלכלה בישראל ובעולם כולו".

 

מימין לשמאל: מר שמואל גולדברג - מנכ''ל HIT, מר עמית לנג - מנכ''ל שח''מ מקורות, פרופ' אדוארד יעקובוב - נשיא HIT, ח"כ זאב אלקין - השר למשאבי המים וההשכלה הגבוהה


נשיא המכון פרופ' אדוארד יעקובוב אמר בדברי ברכתו כי שיתוף הפעולה הזה בין הפקולטה למדעים לבין חברת שח"מ מקורות הוא עוד הוכחה לכך שהמכון משכיל להביא את התעשייה לקמפוס. "מדי שנה מתקיימים בפקולטה למדעים 400 פרויקטים עם התעשייה והסטודנטים שלנו מקבלים כאן התנסות ומגע אמיתי עם התעשייה. אני גאה לעמוד בראש המוסד הזה ומאחל לכולנו המשך עשייה פוריה".


באירוע חנוכת המעבדה השתתף גם ראש העיר חולון, מר מוטי ששון שחזר והדגיש את הקשר ארוך השנים עם המכון הטכנולוגי ואת החיבור העמוק שלו לעיר חולון.
עמית לנג, מנכ"ל שח"מ מקורות אמר בדברי ברכתו כי הוא מתרגש מאוד להיות במעמד הזה ולראות כיצד רעיון שהועלה לפני כשנה קיבל היום תצורה של מעבדה חיה וקיימת. "החיבור בין אקדמיה לתעשייה הוא הכרחי וכאשר הצלחנו  ליצור את השת"פ הזה השלמנו מכלול בתוך השינוי שחברת שח"מ מקורות עוברת עם שילוב הטכנולוגיה בתוכה".


עוד ציין עמית לנג כי היוזמה המשותפת של שח"מ מקורות ו- HIT היא הפעילות הראשונה שעושה חברה כלשהי במשק המים לשילוב תעשייה ואקדמיה וכי מדובר ברווח משותף לשני הגופים: "באמצעות המעבדה יוכלו סטודנטים להנדסת מים להתנסות בסביבת עבודה אמיתית ולהיות מוכנים יותר ליום שאחרי הלימודים. הפעילות של המעבדה תאפשר לנו כחברת תשתיות לאומית לטפל מבעוד מועד בתקלות אפשריות ובכך לשפר את היעילות של המשאבות שלנו אשר ידועות בכל העולם". 

 

חנוכת המעבדה. מימין לשמאל: מר מוטי ששון - ראש עיריית חולון, מר עמית לנג - מנכ''ל שח''מ מקורות, ח"כ זאב אלקין -השר למשאבי המים וההשכלה הגבוהה, פרופ' אדוארד יעקובוב - נשיא HIT


התוכנית מהווה המשך ישיר לחזון ה’קמפוס החדש’ הפועל לקידום תפיסת החדשנות, יצירת תרבות יזמית ושינוי פני הקמפוס. כל זאת, במטרה להטמיע את עולם החדשנות והחשיבה היזמית במכון הטכנולוגי, לקדם מרכזי יזמות תוססים ומעוררי השראה שיעודדו את הסטודנטים לאקטיביות ולחשיבה פורצת דרך בשיתוף מיטב המהנדסים בתעשייה ומיטב החוקרים במוסד האקדמי. 

 

המעבדה הוקמה בעלות של כמיליון שקלים, בהשקעה משותפת של חברת שח"מ מקורות ו - HIT ובשיתוף "טופקו בקרה ואוטומציה" וחברת "ג'נרל מהנדסים בע"מ" ועל פי הערכות ראשוניות, היא צפויה לחסוך לחברת מקורות עשרות מיליוני שקלים בשנה.

 

הסטודנטים מקבלים בזמן אמת נתונים שונים מחיישנים המחוברים למשאבות ולמתקני מים אחרים של שח"מ מקורות, מנתחים אותם ומעבדים אותם באמצעות אלגוריתמים משוכללים, וכך יכולים לזהות בזמן אמת, ואף לחזות תקלות עתידיות, שעלולות להשבית את מערכות המים, או לפגוע באספקה השוטפת של המים.

 

לדברי אהרון כהן – ראש מרכז הפרויקטים בשיתוף עם התעשייה ב-HIT, המעבדה מהווה המשך ישיר לפיתוח חזון הערים החכמות ב HIT, הפועל לקידום תפיסת החדשנות בניהול אנרגיה חכמה, יצירת מנועי צמיחה ושינוי פני החברה והמשק.

 

ח"כ זאב אלקין -השר למשאבי המים וההשכלה הגבוהה


לדברי מנהל הפיתוח, מארק ישראל, המעבדה צפויה בקרוב לעבוד עם חברות נוספות, ובהן חברת החשמל, חברות סטארט-אפ בתחום הסייבר, ולסייע אף להן בזיהוי תקלות ובעיות במערכותיהן. 

מרכז פרויקטים לתעשייה HIT מאפשר, בצד הלימודים, להכשיר את הסטודנטים הלומדים במדעי המחשב ובמתמטיקה שימושית, בפיתוח פרויקטים מעשיים במגוון רחב של טכנולוגיות עכשוויות, תוך התבססות על היכולות המוכחות של הפקולטה למדעים : בסגל אקדמי בעל ניסיון תעשייתי, באיכות הוראה ובמחקר יישומי, בכיתות לימוד משוכללות ובמעבדות מחשבים מתקדמות.


העברת ידע וטכנולוגיה מהאקדמיה לתעשייה מהווה מרכיב חשוב בקידום החברה והכלכלה. מדינת ישראל מתבססת במידה רבה על כלכלת ידע המהווה אחד ממנועי הצמיחה החשובים במשק, על כן, היא חייבת לעצמה טיפול ראוי ומעשי בסוגית הידע, בחדשנות הטכנולוגית ובקדמה המדעית שנוצרים באקדמיה.


מרכז פרויקטים לתעשייה פועל בהסכמי שת"פ עם הגורמים הבאים: בתי החולים שיבא, איכילוב ובלינסון, טלדור, אניגמטוס, חברת החשמל, שח"מ מקורות, קרדורקס, סאפיינס ישראל, מכנף, מרכז מיפוי ישראל ועוד. 

 

מימין לשמאל: מר שמואל גולדברג - מנכ''ל HIT, מר עמית לנג - מנכ''ל שח''מ מקורות, פרופ' אדוארד יעקובוב - נשיא HIT, מר אהרון כהן - ראש מרכז הפרויקטים בשיתוף עם התעשייה ב-HIT


האתגרים העומדים כיום בפני פעילותו של מרכז פרויקטים לתעשייה, הם התמודדות עם דיסציפלינות מובילות בתעשייה בישראל בצפי השקעות של מיליארדי שקלים, אשר עושות שימוש מסיבי בידע ובחדשנות מדעית הקיימת בפקולטה למדעים, כגון: אלגוריתמיקה, ראייה ממוחשבת, הגנת סייבר, בינה מלאכותית ולמידת מכונה, שיטות הצפנה, מידול מתמטי, עיבוד קול ודיבור, רובוטיקה, טכנולוגיות מיפוי ו GIS , פינטק ובלוקצ'יין ועוד.


להלן הדיסציפלינות:
טכנולוגיה פיננסית (פינטק), בשת"פ עם חברת קרדורקס המובילה בתחום זה. מתמקדת בפיתוח בנקאות דיגיטלית, בביצוע הלוואות עמית לעמית, בפעילות עסקית מאובטחת במטבעות ווירטואליים על גבי פרוטוקול בלוקצ'יין, בהתמודדות עם פיתוח שיטות הצפנה בטכנולוגיות תשלום, בביצוע תשלומים מאובטחים בתקן בינלאומי EMV ובמניעת תרמיות והונאות, באמצעות שימוש בטלפונים חכמים והאינטרנט.


רפואה דיגיטלית, בשת"פ עם ביה"ח שיבא. מתמקדת בפיתוח טכנולוגיות דיגיטליות להחלפת חלק ניכר מעבודת הרופאים, ע"י שימוש מסיבי במכונות אינטליגנטיות החל מניתוח הדמיות, דרך ניטור מדדים אישיים ע"י המטופל באמצעות חיישנים ומכשור טכנולוגי מתקדם (לביש) וכלה באבחון מרחוק המבוסס על מכלול הנתונים של המטופל ובמתן דיאגנוזה מהירה בבית.


רובוטיקה ובינה מלאכותית, מתמקדת בפיתוח אינטראקציה בין אדם לרובוט אנושי. מדובר בהקמת תחום אקדמי חדש בפקולטה למדעים, בהצטיידות ברובוט אנושי מתקדם ובפיתוח טכנולוגיות רב תחומיות לרובוטים הומנואידים שונים עם מגוון רחב של יכולות כגון: עיבוד קול ודיבור, ראייה ממוחשבת, רובוטיקה, למידת מכונה ובינה מלאכותית.


תחבורה חכמה ורכב אוטונומי, מתמקדת בפיתוח טכנולוגיות לרכבים אוטונומיים אשר מצוידים ביכולות של למידת מכונה, מערכות בקרה וחישה מתקדמות ובינה מלאכותית ומאפשרות למידה בזמן אמת וקבלת החלטות גם במקרים מורכבים כגון: הסתגלות לתנאי הדרך, יכולות חיזוי וניתוח אינטראקציות בין הגורמים על הכביש, צמצום של תאונות מסוג הגורם האנושי, ויכולות של עמידות טובה יותר בפני פריצות סייבר.

 

ערים חכמות ו IoT, בשת"פ חברות מובילות כמו טלדור, מקורות/שח"מ ועוד. מתמקדת בפיתוח תשתיות כגון:, ממשל, חינוך, סביבה, אנרגיה, בנייה, ביטחון וחרום, תחבורה ותשתיות פיסיות, בהן נאספים נתוני עתק (Big Data באמצעות עשרות אלפי סנסורים ומצלמות) אשר מועברים לעיבוד וניתוח – במטרה להפיק מהם תובנות, לחזות מגמות, להוזיל עלויות, לייעל ולשפר את תפקוד העיר ואת התועלות הניתנות לתושבים. כל זאת, תוך התמודדות עם הגנת סייבר על תשתיות התקשורת, על רכיבי הIOT ועל האפליקציות השונות הרצות במערכת.


רחפניים אוטונומיים ומידול ב D3 – בשת"פ עם חברת מכנף. מתמקדת במידול תלת ממד של הסביבה המציאותית ע"י שימוש ברחפנים, החל מצילום הקרקע, דרך עיבוד התמונה וזיהוי אובייקטים ובנית שכבות וקטוריות בזמן אמת, כגון: כבישים, מבנים ותשתיות קרקעיות וכלה בניתוח המידע ובקבלת החלטות אסטרטגיות בנושאים כגון: ביטחון וחרום, זיהום מים וקרקע, חקלאות מדייקת, ובניה בלתי חוקית.


טכנולוגיות מיפוי ו GIS , בשת"פ עם חברות מובילות בתחום. מתמקדת בבניית מערכות מיפוי דינמיות באינטרנט. החל משלב איסוף נתונים מהשטח, יצירה ועדכון שכבות מידע בבסיס הנתונים הגיאוגרפי, בשילוב תצלומי אוויר/רחפן/לווין להמחשת המרחב, דרך עיבוד, ניתוח, תשאול והצגה של מידע מרחבי וכלה בהפקת נתוני שטח דינמיים בתלת ממד לצורך המחשת חיזוי מגמות של אירוע ביטחוני או אזרחי לאורך זמן ולקבלת החלטות בזמן אמת.

 

צילום: עופר עמרם

פורסם: 1.9.20