חדשות ואירועים

הכנס ה-3 בתחום של מטריצות אקראיות ביוזמת פרופ' קנציפר ובחסות HIT

כנס בינלאומי "מטריצות אקראיות, אינטגרביליות ומערכות מורכבות" התקיים לאחרונה (3-8 באוקטובר 2018) בכפר התנ"כי "יד השמונה" שבהרי יהודה.

 

פרופ' קנציפר

פרופ' יוג'ין קנציפר


זה הכנס השלישי בתחום של מטריצות אקראיות אשר מאורגן  ביוזמתו של פרופ' יוג'ין קנציפר מהפקולטה למדעים תחת החסות של המכון הטכנולוגי חולון ובתמיכה של הקרן הלאומית למדע.


במהלך העשור האחרון התברר כי מספר רב של "מערכות מורכבות" נוטות לפתח תבניות אוניברסליות שהתגלו בעבר בספקטרום של מטריצות אקראיות. הדבר נכון לא רק עבור מערכות בעלות מקור פיזיקלי או חברתי-כלכלי, אלא גם עבור ישויות מתמטיות טהורות. דוגמאות בולטות של מערכות מורכבות המציגות את ההתכנסות המסתורית למטריצות אקראיות כוללות ספקטרום של גרעינים כבדים, ביליארדים כאוטיים קוונטיים, חורים שחורים, שווקים פיננסיים, אפסים של פונקציית רימן ועוד.

 

נושאים מרתקים אלה נדונו במשך חמישה ימים ביד השמונה. השנה השתתפו בכנס כ-60 חוקרים – מדענים בעלי שם עולמי בתחום של מטריצות אקראיות, מדענים צעירים וסטודנטים לתארים מתקדמים מ-13 מדינות: ישראל, אוסטרליה, איטליה, ארצות הברית, בריטניה, גרמניה, יפן, סין, פולין, צ'ילה, צרפת, רוסיה ושוודיה. בין המומחים אשר הרצו בכנס נמצאים שני חתני מדליית מקס פלאנק – פרופ' הנס ויידנמיולר (Hans Weidenmueller) ממכון מקס פלאנק לפיזיקה גרעינית בהיידלברג ופרופ' מרטין צירנבאואר (Martin Zirnbauer) מאוניברסיטת קלן; חתן פרס פרוליך ופרס וולפסון של החברה המלכותית של לונדון פרופ' יונתן קיטינג (Jon Keating)  מאוניברסיטת בריסטול; פרופ' אלכס קמניב – עמית כבוד של האגודה האמריקאית לפיסיקה – מאוניברסיטת מינסוטה, ומומחים רבים אחרים.

 


פרופ' הנס ויידנמיולר ממכון מקס פלאנק לפיזיקה גרעינית

 

שני חברי סגל מהמחלקה למתמטיקה אשר נקלטו במכון לאחרונה לקחו חלק פעיל בכנס: ד''ר בוריס גוטקין העביר הרצאה מוזמנת וד''ר יוחאי ג'רבי הציג פוסטר.

 

ד''ר בוריס גוטקין מהפקולטה למדעים, מכון טכנולוגי חולון

 

בין מארגני הכנס וחברי הוועדה המדעית: פרופ' אנטולי גולברג ופרופ' יוג'ין קנציפר מהמכון הטכנולוגי חולון, פרופ' יהושע פיינברג מאוניברסיטת חיפה, פרופ' יונתן ברואיר מהאוניברסיטה העברית, פרופ' פיטר פורסטר (Peter Forrester) מאוניברסיטת מלבורן, פרופ' יאן פיודורוב (Yan Fyodorov) מקינגס קולג' לונדון, פרופ' מאצ'י נוואק (Maciej Nowak) מאוניברסיטת קרקוב ופרופ' ג'ק ורבארשוט (Jac Verbaarschot) מאוניברסיטת ניו יורק בסטוני ברוק.

 

נותני החסות: הקרן הלאומית למדע, מכון טכנולוגי חולון, האוניברסיטה העברית בירושלים, אוניברסיטת חיפה והאגודה הבינלאומית לפיסיקה מתמטית.

 

 

פורסם: 24.10.18