ד"ר נעמה קופלמן זכתה במענק מחקר בתחום הקורונה מהקרן הלאומית למדעים

ד"ר נעמה קופלמן מהפקולטה למדעים וד"ר עדי שטרן, מאוניברסיטת תל אביב, נבחרו יחד עם עוד 25 קבוצות חוקרים לקבל את מענקי המחקר מהקרן הלאומית למדעים במסגרת המחזור הראשון של התכנית Kill Corona.

תמונה ללא תיאור

נושא מחקרם של ד"ר קופלמן וד"ר שטרן הוא "ריצוף מגיפת ה- Covid-19 בישראל: אינטגרציה של אפידימיולוגיה והסקה פילוגנטית".

הריצוף אפשר לחוקרים לזהות מוטציות ספציפיות המעידות על שרשראות הדבקה ועל נתיבי תנועתו של הנגיף מחו"ל לישראל וממקום למקום בתוך המדינה.

ההיקף הכולל של של המחזור הראשון הוא כ-9 מיליון שקלים. עוד כ-5 מיליון שקלים יחולקו במחזור השני. וועדת השיפוט כללה את מיטב החוקרים והרופאים מכלל האוניברסיטאות ובתי החולים בארץ.

התפשטות של נגיף הקורונה בעולם, ובכלל זה בישראל, הובילה לפני כחודשיים וחצי לשיתוף פעולה בין הוועדה לתכנון ותקצוב (ות"ת) ושורה של קרנות פילנטרופיות לקידום של מחקרים בסיסיים ויישומיים אשר מתמקדים בנושאים רלבנטיים להתפשטות הנגיף והמחלה.

במסגרת זו אישרה הות"ת תקציב ייעודי של 7 מיליון ₪ שהוכפל על ידי מספר קרנות פילנטרופיות: קרן יד הנדיב, קרן משפחת קלרמן, קרן ויליאם דוידסון, קרן ראסל ברי וקרן משפחת וולפסון אשר תרמו יחד 7 מיליון ₪ נוספים, כך שתקציב התכנית הכולל לקידום מענקי המחקר עומד על כ- 14 מיליון שקלים לשני מחזורי התכנית.

יצוין כי בשל המצב המיוחד של המלחמה בהתפשטות נגיף הקורונה, הליך הגשת הבקשות ובחירת המענקים הזוכים נערך באופן מואץ ובעזרת סוקרים וחברי ועדת שיפוט מומחים בתחומם מטובי החוקרים והרופאים בארץ, תוך הקפדה על סודיות מלאה והימנעות מניגודי עניינים. הליך השיפוט המזורז והכרזת המענקים הזוכים הושלם בתוך חודשיים. הערכת הצעות המחקר נעשתה על בסיס האיכות המדעית של תכניות המחקר, ההיתכנות היישומית שלהן והיכולת לסייע בבלימת התפשטות נגיף הקורונה והמחלה הנגרמת ממנו, בטווח הקצר ובטווח הבינוני.

285 הצעות מחקר הוגשו לקרן הלאומית למדע, למחזור הראשון, במסגרת תכנית זו. ההצעות עוסקות במגוון רחב של תחומים וגישות, ובכללם: אימונולוגיה, וירולוגיה, פרמקולוגיה, ביולוגיה מולקולרית ותאית, אפידמיולוגיה, בינה מלאכותית, רובוטיקה, הנדסה, וכן מחקרים בין תחומיים המשלבים בין גישות שונות.

25 המחקרים שנבחרו יזכו כל אחד במענק של כ- 100 אלף דולר .

פורסם: 17/7/2020