זכיה נוספת במענק מחקר בתחום פיזיקה מתמטית

ד''ר בוריס גוטקין מהפקולטה למדעים זכה במענק מחקר יוקרתי של קרן GIF על סך של כמיליון ש"ח. זהו המענק היוקרתי הרביעי בתחום של פיזיקה מתמטית בהם זכו חוקרי המחלקה למתמטיקה שימושית משנת 2017.

ד''ר בוריס גוטקין, מרצה בכיר בפקולטה למדעים של המכון, זכה במענק מחקר יוקרתי של הקרן הגרמנית-ישראלית למחקר ופיתוח מדעי (GIF). המענק ניתן למחקר תלת-שנתי בנושא "טופולוגיה סטטיסטית של מערכות קוונטיות מורכבות".

הקרן הגרמנית-ישראלית למחקר ופיתוח מדעי (GIF) תומכת בשיתופי פעולה מחקריים בין ישראל לגרמניה מאז 1986. ה-GIF מקדם ומממן פרויקטים מחקריים מדעיים בסיסיים ויישומיים בכל תחומי הידע, לחיזוק וקידום מחקר ופיתוח מדעי לטובת שתי המדינות.

ד"ר גוטקין, בעל Ph.D. ממכון וייצמן למדע, חוקר ומרצה במכון טכנולוגי חולון במחלקה למתמטיקה שימושית מזה שנתיים. המחקרים של ד"ר גוטקין מתמקדים ב"כאוס קוואנטי" – תחום מחקר בפיזיקה מתמטית שמנסה להבין מכניקה קוואנטית באמצעות כלים ממכניקה קלאסית.

את המחקר הנוכחי יערוך ד''ר גוטקין בשיתוף פעולה עם פרופ' עמרי גת מהאוניברסיטה העברית בירושלים, ופרופ' תומאס גור מאוניברסיטת דואיסבור-אסן בגרמניה. המחקר בודק תופעות טופולוגיות במערכות פיזיאליות (Topological quantities measured in integer units are stable under perturbation of physical systems).

כלומר, תופעות פיזיקאליות שאינן מושפעות משינויים קטנים במערכת. הדוגמא הטובה לכך היא מוליכות באפקט הול הקוואנטי. לתחום זה ישנם יישומים מעניינים רבים, בין היתר יישום בתחום המחשוב הקוונטי.

זוהי זכייתו השנייה בשנת 2019 של ד"ר גוטקין, אשר זכה גם במענק היוקרתי של ה-ISF (הקרן הלאומית למדע). בשנתיים האחרונות חוקרי המחלקה למתמטיקה שימושית: ד"ר מיכאל קרויטר ופרופ' יוג'ין קנציפר זכו אף הם במענק של ה-ISF. סך כל הזכיות של חוקרי המחלקה למתמטיקה שימושית מ-2017 עומד על למעלה מ-3 מיליון ש"ח.

פורסם: 14/11/2019