חדשות ואירועים

מאחורי אבני החן והגרגרים של הקוטג', יש מתמטיקה


הדרך של פרופ' אביב גיבלי, ראש המחלקה למתמטיקה שימושית

 

פרופ' גיבלי

פרופ' גיבלי

 

הוא לא מעיד על עצמו שהיה תלמיד תיכון מצטיין ואפילו קצת קונדסון, למרות שהיה במגמה הריאלית וסיים בגרות בלימודי 5 יח"ל במתמטיקה, פיזיקה וכימיה. פרופ' גיבלי, ראש המחלקה למתמטיקה שימושית ב-HIT מכון טכנולוגי חולון אומר שהוא מנסה לראות את המתמטיקה בכול דבר ומעריך את היכולת שלה להבין ולפתור בעיות ואתגרים מורכבים.


"על אף שלמדתי כילד את מקצועות המדעים בצורה מורחבת, לא ממש אהבתי ללמוד ולשנן טכניקות ומתכונים לפתרון תרגילים. בתחילת לימודי לתואר ראשון קיבלתי טעימה מהמתמטיקה האמיתית, זו שהיפנטה אותי, אומנם גם אז היו שחטאו ולא שמו דגש על ההבנה וראיית המתמטיקה, כזו שתעודד את הלמידה. ממקום זה החלטתי שאני רוצה ללמד ולחנך ובעיקר לתקן את העוול והשיווק הגרוע ממנו סובלת המתמטיקה. אני מאמין שאם מצליחים לסקרן ולקשור את חומר הלימוד לפרקטיקה ולנושאים רלוונטיים, אז הלמידה והחתירה להבנה תגיע אוטומטית מהתלמיד-סטודנט" מספר פרופ' גיבלי.


את התואר ראשון שלו, עשה במתמטיקה ומדעי המחשב מאוניברסיטת חיפה, וסיים במסלול הצטיינות והיה מתרגל. את התואר השני עשה באוניברסיטת חיפה בהנחייתו של פרופסור יאיר צנזור -נחשב לאחד מאנשי האופטימיזציה ותיכנון טיפולים בקרינה המובילים בעולם. "במהלך התואר נחשפתי למתמטיקה השימושית יותר ויותר והעניין התעצם במעברי לטכניון ללימודי דוקטורט בהנחיה משותפת של פרופסור שמעון רייך ויאיר צנזור" אומר אביב.


לאחר מכן, הגיע פרופ' גיבלי כמו רבים מבוגרי התואר במתמטיקה שימושית, לראיון בתעשיית ההיי טק אבל מספר שפחות התחבר והעדיף להמשיך את דרכו באקדמיה. הוא עשה את הדוקטורט שלו בטכניון ולאחר מכן חיפש לעשות את הפוסט דוקטורט בחו"ל.  "היו לי כל מיני אופציות בקנדה ובארה"ב אבל לבסוף החלטתי על מכון פראונהופר הגרמני אשר ידוע במחקרים המרתקים שלו ברחבי העולם" אומר אביב.


מכון פראונהופר (Fraunhofer ITWM) הוא מוסד מחקר ופיתוח תעשייתי בגרמניה. המוסד כולל 67 מכונים הפרושים בכל רחבי גרמניה ובנוסף מפעיל למעלה מתריסר מכונים ברחבי העולם: בארה"ב, איטליה, שבדיה, צרפת וסקוטלנד. המכון משקיע מדי שנה כ-1.9 מיליארד יורו במו"פ תעשייתי ומעסיק כ-23 אלף עובדים, בהם מדענים, מהנדסים וחוקרים.


אביב מספר שהעבודה במכון הגרמני הייתה מרתקת ונושאי מבוססים על פניות מתוך התעשייה, כמו לדוג' תעשיית אבני החן והיהלומים, העבודה מאד מעניינת ומתפתחת בכיוונים שונים. "אחרי שנה במכון צוותתי לקבוצה שמטרתה להבין מתמטית איך מצליחים לייצר אבן חן שנחשבת 'יפה'" אומר אביב. "בעקבות הצלחת הפרויקט נבנתה מכונה שעבדה על זרקונים (זכוכית דמוי יהלום) וניסינו לפענח את החידה הפסיכולוגית של שהופכת אבן חן לאיכותית יותר בעיני אנשים".


במכון הגרמני עסק פרופ' גיבלי בפרויקטים מרתקים נוספים כמו פיתוח אלגוריתמים לתכנון טיפולים במחלת הסרטן. בהמשך עסק בפתרון בעיות מורכבות באמצעות כלים מתמטיים ואפילו הגיע עד לקוטג' במקרר שלנו. " פנו אלינו מחברות ישראליות וביקשו מאיתנו למצוא דרך למדל את תהליך ייצור גבינת הקוטג' ועל ידי כך להגדיל את כמות הגרגירים בגבינה" הוא מספר.


היום אביב מתגורר בנהריה יחד עם אשתו ו-3 בנותיו. מלבד עבודתו ב-HIT הוא חבר באגודה האירופית למתמטיקה (EMS) עורך במספר כתבי עת מדעיים, מנחה עבודות גמר במתמטיקה ויועץ במספר מיזמים בארץ ובעולם, בין היתר עם בתי חולים ותעשיות כימיות.


התוכנית למתמטיקה שימושית במכון מספקת לסטודנטים הבנה מופשטת רחבה מצד אחד וקונקרטית מצד שני עם דגש וזיקה לכול התחומים הטכנולוגיים בשוק. התואר מקנה כלים לחשיבה יצירתית והבנה שלכול בעיה יש פתרון. אלו הופכים את הבוגר לאטרקטיבי ולכזה שיכול להשתלב בכול תפקיד מפתח בהיי-טק, סייבר, הרובוטיקה, מדעי נתונים ועוד.