שיחות קמפוס

מהתיכון הארמני ל-H.I.T מכון טכנולוגי חולון

הדרך מהתיכון הארמני בירושלים ל-H.I.T המכון טכנולוגי חולון, יכולה לפעמים להיות הרבה יותר קצרה ממה שחושבים. תשאלו את רופן נלבנדיאן, ארמני נוצרי, יליד ירושלים, נצר לניצולי השואה הארמנית, שבני משפחתו השתקעו בישראל לפני שלושה דורות, הלומד זו השנה השנייה מתמטיקה שימושית במכון בחולון.
 
סבו מצד אביו ואבי סבו מצד אימו, הם ניצולי השואה הארמנית - טבח שערכו הטורקים בארמנים בשנת 1915. "סבי מצד אבי היה ילד בן שבע, כשהגיע ארצה עם דודו ועם אחיו, הניצולים היחידים מבני משפחתו. כאן הקים משפחה והוליד את אבי. סבא רבא שלי מצד אימי, היה הניצול היחיד מהטבח מקרב בני משפחתו והוא ברח והגיע לחיפה". 

כיום מתגוררים בארץ, בירושלים, בחיפה וביפו, כ-2000 איש, צאצאי הניצולים ההם, "ויש עוד ארמנים, שנשואים ליהודים, שהגיעו ארצה בשנים האחרונים במסגרת העלייה האחרונה". רובם התערו היטב בחיים הישראליים. אביו של נלבנדיאן הוא צלם, אימו אחות ויש לו שלושה אחים צעירים. 
 
נלבנדיאן, שכבר הספיק לסיים לימודי טכנאי והנדסאי אלקטרוניקה ב"אורט" ירושלים, החליט להעמיק ולהרחיב את ידיעותיו במתמטיקה, המקצוע החביב עליו. "בתיכון הארמני לא ניגשים לבגרות ישראלית", הוא מסביר, "אלא עושים בחינות ג'י.סי.אי (GCE) שמגיעות מלונדון. למדתי שם מתמטיקה ברמה המתקדמת, שמקבילה ואף עולה על לימודי חמש יחידות מתמטיקה בתיכונים הישראליים".
 
כשחיפש איך ישלב בין שני העיסוקים החביבים עליו: מתמטיקה מצד אחד ואלקטרוניקה מצד אחר, הבין שתחום המתמטיקה השימושית ממש נועד עבורו. כיום, בשנה השנייה ללימודיו, הוא מתמחה בביו-מתמטיקה, לימודי מתמטיקה עם נגיעה בביולוגיה. "הלימודים קשים, אבל אני בטוח שבסוף יהיה טוב", הוא אומר. 

נלבדיאן ממליץ על לימודי המתמטיקה השימושית ב-H.I.T מכון טכנולוגי חולון' "לכל מי שאוהב מתמטיקה", ובעצמו מתעתד להמשיך גם ללימודי תואר שני בתחום. "אני פשוט רואה שיש לתחום הזה עתיד, ככל שהעולם מתפתח ומתקדם".
 
לפני חמש שנים ביקר לראשונה בארמניה והתרגש לפגוש בני משפחה רחוקים מצד אימו. השנה הוא מתכוון לנסוע שוב. "רוב הזמן אני בהחלט מרגיש ישראלי, כאן נולדתי, וגם בלימודים בוודאי שאין שום בעיה", הוא אומר, "אבל יש רגעים שלא, למשל בשדה התעופה, שם כשאתה לא יהודי, זה לא נעים", הוא מציין בהשלמה מהולה באכזבה.