חדשות ואירועים

פיתוח לחיזוי מיטבי של פשיטת רגל בחברות ציבוריות בישראל

 

פרויקט הגמר של סטודנטים מהפקולטה להנדסת תעשייה וניהול טכנולוגיה, יכול לסייע בניבוי העתיד הכלכלי של חברות ועסקים.

 

 

שלי כרמל חורי, טל אטיאס ומור ברלב מהפקולטה להנדסת תעשייה וניהול טכנולוגיה, החליטו למצוא שיטה יעילה לנבא את העתיד הכלכלי של חברות ועסקים". אחד המדדים המקובלים בעולם ובישראל לחיזוי פשיטת רגל בחברות הוא מדד אלטמן, שפיתח פרופסור אדוארד אלטמן בשנת 1968. אלטמן מודד על פי פרמטרים שונים  את החוסן הכספי של חברות כלכליות במטרה לנבא בשיעור גבוה של הצלחה את ההסתברות לפשיטת רגל. המדד מכונה בשפה המקצועית Z Score Model ונעשה בו שימוש נרחב בכלכלות רבות על מנת לנסות לחזות פשיטות רגל.

 

מדובר במשוואה לינארית פשוטה וישנה, שנבנתה בהתאם לנתוני השוק בארה"ב בין השנים 1965-1946", מסבירה שלי, "יתר על כן, המדד הוא  בעל 'תחום אפור': אינו יודע לחזות האם החברה תשרוד, ואינו מביא בחשבון שוני בין מאפיינים של תחומים עסקיים שונים". 

 

בשוק הישראלי נעשו מספר מחקרים, שמצאו שהמדד הוכיח דיוק ויכולת ניבוי שלו גם עבור חברות מקומיות, אך אלה ברובם לא עדכניים וצרים מדי - הן בהיבטי גודל המדגם והן בהיבטי תקופת המדגם.

 

הפרויקט הנוכחי, בהנחיית ד"ר אייל בריל, חקר את יכולת החיזוי של מדד אלטמן בורטיקלים שונים בישראל, תוך השוואתו לאלגוריתמים של בינה מלאכותית". מספרת שלי, "בחרנו להתמקד בשלושה ענפים בעלי מאפיינים שונים – הייטק, תעשייה, מסחר ושירותים. לטובת הפרויקט ייצרנו Database ייחודי של 178 חברות ציבוריות ישראליות בטווח זמן של 6 שנים בהתבסס על דוחות פיננסים מאתר הבורסה". 

 

מדובר במדגם הגדול ביותר והעדכני ביותר שעליו נבחנה יעילותו של מדד אלטמן בישראל. הורצו 11 אלגוריתמים של למידת מכונה על מדגם הנתונים ב-3 וריאציות שונות ביצועיהם הושוו למדד אלטמן. המסקנות היו מחדשות ומפתיעות – למידת מכונה מנצחת את אלטמן. מדד אלטמן דורג אחרון ונמצאו 27 קומבינציות בין הנתונים לאלגוריתמים השונים, שהציגו יעילות גבוהה יותר מאלטמן לחיזוי השרידות של החברות הציבוריות בישראל.

 

"מציאת שיטה יעילה לניבוי עתידן הכלכלי של חברות, הינה בעלת חשיבות גבוהה במציאות העכשווית, בה אורך החיים הממוצע של חברות מתקצר ושינויים בסביבה העסקית חלים באופן תדיר ובקצב מהיר", ציינה שלי. 

"תוצאות המחקר שלנו יאפשרו לבעלי עניין חיזוי מיטבי של פשיטת רגל בחברות ציבוריות בישראל" הוסיפה. 

בימים אלו מקדמים שלי וחבריה, יחד עם מנחה הפרויקט, ד"ר בריל, מאמר אקדמי שמסכם את עיקרי המחקר, במטרה שיפורסם בירחון מדעי.

הלימודים לתואר ראשון בניהול טכנולוגיה ב -HIT  הובילו את שלי לעבודתה הנוכחית כאנליסטית במשרד הביטחון. לצד עבודתה, היא לומדת לתואר שני במנהל עסקים.

לדבריה האפשרות ללמוד במסלול הגמיש, ומלגת הלימודים שקיבלה על סמך נותוני קבלה גבוהים, אפשרו שילוב של עבודה במשרה מלאה תוך כדי הלימודים. "במהלך כל התואר עבדתי במשרות שונות בתחומי ניתוח נתונים ומחקר, גם במשרות שמיועדות לבוגרי תואר ולא רק לסטודנטים, וכך השתלבתי בשוק העבודה בקלות ובמהירות. 

 

פורסם: 19/08/2021