עולם הבריאות הדיגיטלית

הבוגרות והבוגרים הראשונים של התואר (.B.Sc) בטכנולוגיות דיגיטליות ברפואה


8 הסטודנטיות והסטודנטים של המחזור הראשון, אי פעם, בתכנית החדשנית מבית HIT בטכנולוגיות דיגיטליות ברפואה (.B.Sc)

 

התמונה מתוך השקת תכנית הלימודים בטכנולוגיות דיגיטליות ברפואה. קרדיט: שחר צרפתי

 


בשבוע הבא, יום שלישי 05.09.2023, יתקיים טקס קבלת התואר הראשון (B.Sc.) של המחזור הראשון בתכנית הייחודית ופורצת הדרך, והיחידה בנוף האקדמי בארץ, שפותחה ב-HIT מכון טכנולוגי חולון - “טכנולוגיות דיגיטליות ברפואה”. התכנית נבנתה במיוחד כמענה לצרכים משתנים של מערכות בריאות בארץ ובעולם, לאור ההתקדמות המואצת בעולם הטכנולוגיות הרפואיות והכשרת כח אדם איכותי לתעשיית ה- MedTech/HealthTech. 


זהו יום חג משמעותי למכון!


התכנית יוצרת מפגש חיוני בין עולם הטכנולוגיה, בדגש על טכנולוגיות מידע רפואי ו- AI, לבין עולמות התוכן של הרפואה הקלינית, תוך הקניית היסודות הנדרשים לשם כך במדעי הרפואה. זהו הבסיס לרפואת העתיד, במסגרתה מתקיים דיאלוג שוטף ופורה בין רופאים ושאר אנשי מקצועות הבריאות לבין טכנולוגים, לטובת קידום מחקר מוכוון מידע רפואי וחדשנות פורצת דרך ליצירת פתרונות לאתגרים בעולמות השונים של הרפואה.

 

תכנית הלימודים משלבת תכנים ועקרונות יסוד במדעי הרפואה עם טכנולוגיות מידע בסביבות ביו-רפואיות, ומקנה לסטודנטים ידע שיעזור להם להשתלב בתחום הרפואה הדיגיטלית, כמו גם בלימודי רפואה (לתואר ד"ר, M.D., בהמשך). בשנה השלישית הסטודנטים מתפצלים ל- 2 מסלולים. האחד הוא מסלול הנותן דגש על טכנולוגיות מידע רפואי ו- AI והשני הוא מסלול קדם-רפואה שלאחריו ניתן להמשיך ללימודי רפואה (לתואר ד"ר, M.D.) במסלול ארבע-שנתי.


התכנית הושקה בשנת 2020 במעמד רב רושם שבו השתתפו השר להשכלה גבוהה לשעבר, זאב אלקין  וכן, יושבי ראש הות"ת וסגן יו"ר המל"ג. "אנחנו עושים היסטוריה ועל הפרק הזה ידברו רבות. אנחנו נמצאים בתקופה מאוד מאתגרת, שבה המילים 'בריאות' ו'רופא' פותחים את מהדורות החדשות שלנו. אני חושב שכל מי שמסתכל על העתיד של תחום הרפואה מבין את החשיבות של האירוע כאן היום". כך אמר השר להשכלה הגבוהה דאז, זאב אלקין, באירוע השקת התכנית.


"בתיכון הייתי גם במגמת מדעי המחשב וגם במגמת ביולוגיה. תמיד עניין אותי קו התפר בין התחומים" מספרת נועם קורן, בוגרת התכנית. "לא ידעתי בכלל על התואר ושמעתי עליו במקרה כאשר חבר שלח לי את המודעה שפורסמה. זה בדיוק מה שחיפשתי ואכן, במהלך הלימודים, התברר לי שלא טעיתי".
את הרעיון לתכנית יזם עוד בשנת 2016 ד"ר רפאל ברכאן, סגן נשיא למחקר, חדשנות ובינלאומיות ב-HIT  מעצם הכשרתו וניסיונו בשני עולמות התוכן: רפואה-מדעי המוח ומדעי המחשב. 


"רופאים אלה אשר יסיימו את התכנית יהיו קלינאים בעלי ידע ויכולות מוכחות בתחום הטכנולוגיה והדיגיטל, הרופאים של המאה ה- 21, אשר בכוחם יהיה להעצים את המשאבים הדיגיטליים של מערכת הבריאות", מסביר ד"ר ברכאן. "בנוסף, מסיימי התוכנית יוכלו להשתלב בתעשיית הרפואה הדיגיטלית, בפיתוח פתרונות מבוססי AI לאתגרים רפואיים בתחומי ביג-דאטה, טלה-רפואה, רפואת הבית, רובוטיקה רפואית ועוד".


לא הרבה מסלולי לימוד אקדמיים חדשים זוכים להכרזות חגיגיות של בכירים במל"ג ובמערכת הממשלתית, ולהבעות תמיכה ממנהלי מרכזים רפואיים ומדמויות מפתח ברפואה הציבורית, המצפים לקליטת הבוגרות והבוגרים הראשונים במערכת הרפואית, והם גם שותפים פעילים ביישומה המעשי של התכנית.

 

אכן, תכנית הלימודים בטכנולוגיות דיגיטליות ברפואה (B.Sc.) שבוגריה יוצאים זה עתה לתעשיית ה- MedTech/HealthTech ולעבודה בזירות חדשנות שונות במערכת הבריאות, בהחלט מסמנת  שינוי משמעותי במפת הרפואה ותעשיית הבריאות מוכוונת הטכנולוגיה בישראל. בוגרי התכנית, אשר יבחרו להמשיך ללימודי רפואה במסלול הארבע-שנתי יהוו את המודל החדש של הרופא-הטכנולוג, דמות נדרשת, שלא לומר הכרחית, בעולם הרפואה המודרני.

בהצלחה רבה לשמונת החלוצות והחלוצים של התכנית בכל דרך ומסלול בו יבחרו.