עולם הבריאות הדיגיטלית

מקצוע חדש נולד – מתכנן רפואי בתלת ממד (3D Medical Planner)

תכנית הכשרה ראשונה ויחידה מסוגה בארץ ואף בעולם החלה ב-HIT מכון טכנולוגי חולון.

אילוסטרציה. קרדיט תמונה: Synerg3Dmed

קרדיט תמונה: Synergy 3DMed

התכנית היא פרי יוזמה של המחלקה לטכנולוגיות דיגיטליות ברפואה באמצעות בית הספר ללימודי תעודה ב- HIT, בשיתוף חברת Synergy 3DMed ושירותי בריאות כללית (ארגון הבריאות הגדול והותיק בישראל), אשר זיהו את הצורך בחשיפת אנשי מקצוע: רופאים, אנשי דימות רפואי, הנדסאי מכשור רפואי, מעצבים תעשייתיים, מהנדסי מכונות ועוד לנעשה בחזית טכנולוגיות תלת מימד ברפואה, וביחד פיתחו תכנית הכשרה ייחודית ומקיפה בתחום מרתק וחדשני זה.

"HIT מוביל בשנים האחרונות באקדמיה הישראלית את עולם החדשנות בהיבטי בריאות דיגיטלית וטכנולוגיות רפואיות", מספר ד"ר רפאל ברכאן - סגן נשיא לחדשנות, יזמות ובינלאומיות, HIT מכון טכנולוגי חולון. "אני נרגש להשיק את תכנית ההכשרה הייחודית לביסוס שרותי רפואה מותאמת אישית, כאשר תכנית זו מצטרפת לתכנית הדגל של המכון - תואר B.Sc. בטכנולוגיות דיגיטליות ברפואה – ולתכניות נוספות קיימות ואשר יקומו בקרוב בעולם הטכנולוגיות הרפואיות".

התכנית כוללת לימודים תאורטיים והכשרה מעשית, במסגרתה יתמודדו הלומדים עם אתגרים מעשיים. על ידי שימוש בהדמיות CT ו- MRI ניתן לייצר מודלים תלת ממדיים שמסייעים לרופאים להתכונן לניתוחים, לייעל פרוצדורות רפואיות בחדר הניתוח, ולייצר אביזרי עזר לניתוח בהתאמה אישית. כל אלה הוכחו כמייעלים פרוצדורות כירורגיות, מזרזים זמני החלמה ושיקום מניתוחים, ומעלים את תחושת הביטחון של רופאים לקראת ניתוחים ופרוצדורות מורכבות.

"מהפכת טכנולוגיות ההדפסה ב-3D נמצאת בחזית החדשנות הרפואית ומהווה מרכיב חשוב ברפואה מותאמת אישית .יותר ויותר מרכזים רפואיים וחברות ציוד רפואי שואפים להוביל מהפכה זו ולבסס שירותי רפואה מותאמת אישית" אומרת יעל אבני, ראש מעבדת MADE לפיתוח ועיצוב טכנולוגיות לצרכים רפואיים במכון והמנהלת האקדמית של תכנית הלימודים.

"מתוך הכרת צרכי השוק וההבנה כי החלפתן של השיטות הכירורגיות המסורתיות בהטמעה ויישום של טכנולוגיות עיצוב והדפסה ב- 3D כמו גם שילוב יכולות מציאות רבודה ומדומה, מאפשרים דיוק בביצוע פרוצדורות רפואיות ומבטיחים את הצלחתן".

תחום התמחות חדש זה דורש אנשי מקצוע המכירים את עולם התלת מימד, טכנולוגיות הדפסה, חומרים, ותכנון בתוכנות תלת מימד, ובנוסף מכירים את עולם הרפואה על מושגיו ותהליכיו, תוכנות הדמיה, סוגי פרוצדורות כירורגיות, הכרות עם מכשור רפואי מסוגים שונים, רגולציה ועוד.

מסיימי הקורס יוכלו לאייש מקצוע חדש ונחוץ מאוד בעולם הרפואי המתקדם – "מתכנן רפואי - Medical Planner".

שרה הדר

מנהלת המחלקה לבריאות דיגיטלית, חטיבת בתי החולים, שירותי בריאות כללית

יעל אבני

ראש מעבדת MADE   לפיתוח ועיצוב טכנולוגיות לצרכים רפואיים במכון והמנהלת האקדמית של תכנית הלימודים

ד"ר רפאל ברכאן

סגן נשיא לחדשנות, יזמות ובינלאומיות, HIT מכון טכנולוגי חולון

מיקי ליברוס

מנכ"ל ובעלים Synergy 3DMed

ד"ר ישראל אוחנוב

ראש בית הספר ללימודי תעודה, HIT מכון טכנולוגי חולון

עד כה לא הייתה כל תוכנית הכשרה בתחום והמכון, כמי שמוביל חדשנות בעולמות הרפואה הדיגיטלית, נוטל שוב את הבכורה בהובלת המהלך הנחוץ הזה. "שילוב מכון אקדמי טכנולוגי בהכשרה והבנה מולטי דיסציפלינרית לצד הכרות עם אתגרים רפואיים ופתרונות טכנולוגיים מסקטורים שונים, מאפשרים פיתוח פתרונות חדשניים והתמודדות עם פרוצדורות ניתוחיות מורכבות ע"י יישום כלים, חומרים ופתרונות תוכנה חדשניים, המובילים למהפכה בעולם הרפואה" אומר מיקי ליברוס, מנכ"ל ובעלים Synergy 3DMed.

את המחזור הראשון התחילו 23 לומדים, ביניהם רופאים בכירים, כירורגים אורטופדיים ומומחי פה ולסת, רופאי עיניים, טכנולוגים רפואיים, עוזרי מרדימים וטכנאי רנטגן. הם ילמדו כיצד לעבוד עם תוכנות תלת ממד ייעודיות לצרכים רפואיים, אשר בעזרתן יבצעו סגמנטציה (מעבר מדו ממד לתלת ממד – מקבצי CT/MRI למודלים תלת ממדיים) ויתכננו אביזרים ועזרים אישיים וייעודיים לכל חולה.

"כללית כארגון הבריאות הגדול והמוביל בישראל שמה דגש על רפואה חדשנית ומותאמת אישית ושותפה ליוזמה הברוכה והחלוצית של HIT מכון טכנולוגי חולון וחברת סינרג'י. אנו מכשירים את מתכנני העתיד בתחום התלת ממד עם נציגות מבתי החולים השונים של כללית ומסקטורים שונים. המעבר מעולם הדו ממד לתלת ממד הוא מעבר לרפואה מותאמת אישית פורצת גבולות" אומרת שרה הדר, מנהלת המחלקה לבריאות דיגיטלית, חטיבת בתי החולים, שירותי בריאות כללית.

במסגרת התכנית ילמדו מגוון מרצים מומחים בתחומם בארץ מתחומי הכירורגיה האורתופדית וכירורגיית פה ולסת, רדיולוגיה, תכנון רפואי, ניהול מעבדות 3D במרכזים רפואיים ועוד. התוכנית היא בת חצי שנה וכוללת יום לימודים אחד בשבוע . בוגרי ההכשרה יקבלו תעודות גמר של בית הספר ללימודי תעודה של HIT.

"ללא ספק מדובר בתכנית פורצת דרך שתשנה את האינטראקציה בין פרוצדורות רפואיות וחדשנות טכנולוגית. התכנית מכשירה אנשי מקצוע שיפצחו אתגרים רפואיים לצד פתרונות טכנולוגיים קיימים ועתידיים. אני סמוך ובטוח שהתכנית תאפשר שילובה של בוגריה בתעשיית ה- Health Tech ובמרכזי החדשנות של בתי החולים בארץ" מסכם ד"ר ישראל אוחנוב - ראש בית הספר ללימודי תעודה, HIT מכון טכנולוגי חולון.