חדשות ואירועים

סטודנטים מישראל וגרמניה בתערוכה משותפת בנושא גזענות

בתערוכה משותפת, הסטודנטים מ-HIT ומקביליהם בבית הספר הבינלאומי לעיצוב בקלן, גרמניה (KISD) הציגו את הסמלים שעיצבו למלחמה בגזענות

 

. צילום: NRW Office in Israel
צילום: NRW Office in Israel


קהל רב הציף את המשרד התל אביבי של המדינה הגרמנית, נורדריין-וסטפאליה (NRW) כאשר כולם – ישראלים, גרמנים ואפילו 3 סטודנטים בינלאומיים מאוקראינה, ברזיל וסין, מצפים בכיליון עיניים לרגע שבו תחל התצוגה בנושא גזענות.


ד"ר גיל ירון ראש המשרד של מדינת נורדריין-וסטפאליה לכלכלה, מדע, חינוך, נוער ותרבות בישראל: "אתם עובדים על קונספט חזק שמראה כמה חזקים אנחנו שאנחנו משתפים פעולה. היום, אנחנו רואים דוגמא למה שיכול להיות בסיס בדרך אל ה'ביחד'. אני לא מבין דבר בעיצוב גרפי אבל אני ברור לעין שעבדתם כל כך קשה על הפרויקטים הנפלאים הללו".

 

כרמן שניידר, סטודנטית שנה א' ב-KISD. צילום: NRW Office in Israel

כרמן שניידר, סטודנטית שנה א' ב-KISDצילום: NRW Office in Israel


נורדריין-וסטפאליה (NRW) היא אחת מ-16 המדינות המרכיבות את גרמניה, והיא המדינה המאוכלסת ביותר בגרמניה, עם מעל 17.9 מיליון תושבים בשנת 2020 והרביעית בגודלה מבחינת שטח. זוהי גם המדינה הצפופה ביותר בגרמניה. נורדריין-וסטפאליה (NRW) הינה הכלכלה הששית בעוצמתה באיחוד האירופאי הודות לכ-18 מיליון תושביה ויותר מ-700,000 העסקים הקטנים והבינוניים ועשרות הקונצרנים הבין-לאומיים שבתחומה.


הקשר העמוק שנרקם בין בית הספר לעיצוב בקלן ובפקולטה לעיצוב במכון שבחולון, התחיל עוד בשנה שעברה. תערוכת 'בוא נדבר תכל'ס' שהוצגה ב-HIT בחודשים ספטמבר-אוקטובר 2022 נעשתה בשיתוף KISD, והיא תוצר עבודה משותף של משלחת של 11 סטודנטים בראשות פרופ' וולפגנג לוברשיימר, יחד עם 8 סטודנטיות של HIT בהנחיית האדריכלית גלית יבין דודסון, מרצה במחלקה לעיצוב פנים. יחד, הסטודנטים הגרמנים והישראלים יצרו תערוכה שכל כולה מוקדשת לחילופי תרבות בין גרמניה לישראל, בין תל אביב לקלן, באמצעות דיאלוג אקדמאי, ישיר ואותנטי".

 

גלית יבין דודסון, מרצה במחלקה לעיצוב פנים. צילום: NRW Office in Israel

גלית יבין דודסון, מרצה במחלקה לעיצוב פנים. צילום: NRW Office in Israel


פרופ' וולפגנג לוברשיימר, מעצב ומנהל בית הספר לעיצוב בקלן: "לפני שנה פגשתי את המכון וזאת הייתה חוויה מופלאה. חשבנו ליצור תערוכה בישראל שהיא כולה תוצר של ההשפעה על ידי החלפת רעיונות ועבודה משותפת שנעשתה אונליין בין הסטודנטים שלנו".


האדריכלית גלית יבין דודסון, מרצה במחלקה לעיצוב פנים: "גילינו שגזענות היא טקטיקה. זוהי טקטיקה מאוד פונקציונלית שמפרידה אנשים על סמך סטריאוטיפים. סטריאוטיפים יכולים לתדלק יחסים בין אנשים, וסטריאוטיפים יכולים לתדלק יחסים בין אומות. האם אפשר להילחם בגזענות ??? הסטודנטים שלנו בחרו להילחם בגזענות באמצעות סמלים המקדמים סובלנות. אם גזענות יכולה להיות טקטיקה להפרדת בני אדם, אז סובלנות יכולה להיות טקטיקה לאיחוד בני האנוש". 


הסטודנטים הישראלים מ-HIT היו נרגשים לקחת חלק באירוע חוצה יבשות ומדינות שכזה ואף ציינו כי העבודה המשותפת עם עמיתיהם גרמנים והנסיעה לקלן אף הגדילו את ארגז הכלים שלהם בתור מעצבים.

 

 

עדי דידי, סטודנטית בשנה ג' במחלקה לעיצוב פנים. צילום: NRW Office in Israel

עדי דידי, סטודנטית בשנה ג' במחלקה לעיצוב פניםצילום: NRW Office in Israel


עדי דידי, סטודנטית בשנה ג' במחלקה לעיצוב פנים הציגה את הסמל שעיצבה במסגרת התערוכה: אנו מביאים איתנו היסטוריה כתובה עם רעיונות מקובעים המבוססים על דעות קדומות. מטרת הסמל היא לעורר השראה לשבור את מעגל ההטיה שעובר מדור לדור, ולפתוח עתיד שמקבל את כל הגזעים. בחרתי במאובן מכיוון והוא מסמל את ההיסטוריה, המורשת והאבולוציה של האנושות, ובמקביל גם מזכיר לנו את החשיבות של למידה מהעבר וקבלתו.
 
חבורת הסטודנטים הגרמנים שלקחו חלק בפרויקט מספרים כי זו הפעם הראשונה שלהם בישראל אבל החוויה הותירה בהם רושם עמוק. "יש בינינו המון הבדלים כישראלים וגרמנים אבל למדנו, בזכות עבודה משותפת, איך להתקרב ואיך לעבוד יחד. ישראל היא מקום מהמם עם המון אנשים פתוחים. יצא לנו המון לשוחח עם הסטודנטים הישראלים ולראות שאנחנו לא כאלה שונים" אומרת כרמן שניידר, סטודנטית שנה א' ב-KISD.