חדשות ואירועים

ריחות תבשילים וזכרונות ילדות מנצרת, יצרו פרויקט שכולו געגוע


כילדה, השוק העירוני תפס מקום מרכז בחייה של רשא מנסור, בוגרת המחלקה לעיצוב פנים בפקולטה לעיצוב שזכתה במקום השני בתחרות הבינלאומית INSPIRELI AWARDS – archicad על הפרויקט "זקריית אל נאסרה" – מרכז קהילתי תרבותי בשוק העירוני בעיר ילדותה, נצרת.


תמונה של רשא מנסור
רשא מנסור, בוגרת המחלקה לעיצוב פנים בפקולטה לעיצוב


הפרויקט "זקריית אל נאסרה", בהנחיית אדריכל יורם נידם, הוא מרכז קהילתי תרבותי  במתחם השוק המשמר זיכרון של דורות בעיר נצרת, במטרה להחיות את השוק על ידי חיבור בין שימור המסורת והתרבות עם הדור הצעיר, דרך שימור ושילוב העיצוב העות'מאני של המקום יחד עם עיצוב מודרני.


רשא, ילידת נצרת, מספרת כי השוק העירוני תפס מקום מרכזי בחיי התושבים בזמנו ועבורה היה מקום בו בילתה חלק ניכר מילדותה. "סבתי ואמא שלי התגוררו בשוק והיו דמויות מרכזיות ומשמעותיות בחיי ובזכותן הפך גם השוק לכזה. במהלך השנים ואירועים שונים הוזנח השוק וכיום עומד האזור בשממונו והפך לשטח הפקר.


"אזור השוק רווי מבחינתי בריחות, טעמים וצלילים וכאשר חשבתי על הפרויקט היה לי ברור שהוא יתמקד באזור הזה", אומרת רשא. "יש בי געגוע לעיר הולדתי כפי שהייתה, על אוצרות העיצוב שלה ואני רוצה למצוא דרך לשמר את העיצוב העות'מאני הייחודי של המקום".


התחלתי לחפש ולחקור על ההיסטוריה שלו ועל הסיבה שגרמה לשוק בעיר שהיה בעבר נקודה מרכזית של מסחר ושגשוג כלכלי, להיות נטוש וניסיתי למצוא לה פיתרון", היא מסבירה. "חקרתי אודות זכרונות שאנחנו יכולים לשחזר דרכם סיפור מסוים ששכחנו דרך מילה, תמונה, חפץ, ריח, שיר, אוכל, סיפור וכו' ובמילים אחרות - להיזכר דרך החושים.



יש כמה זיכרונות קולקטיביים לעיר כאשר כל זיכרון תלוי בזיכרון הקודם, וזה מתחיל במי אנחנו? ואיך הגענו לכאן? מה התרבות שלנו? ואיזה דת ושפה העיר מציגה? כל השאלות האלה הן נקודת התחלה על מחשבה לפרויקט. אחד הדברים שיכולים לעזור לנו לזכור ולהציג חלק מהיסטוריה החשובה הוא המבנה של השוק, הרצפה, אבנים, חלוקת החלונות, שכל זה שונה מהמצב הנוכחי ויוכל לסייע בהעברת צורות העבר.


העיר נצרת היא העיר הערבית הגדולה בישראל, בעלת היסטוריה מפוארת וחשובה מבחינת דתית. הדור החדש ברובו אינו מכיר את התרבות וההיסטוריה של העיר. "מטרת הפרוייקט שלי היא להניע את הפעלת הזיכרון מבחינת תרבותית והיסטורית וזאת על מנת להזכיר את יפי עברה של העיר הנצרת שהוא זה שמגדיר אותנו בהווה ויגדיר אותנו בעתיד.. כך כל דור חדש יוכל לזכור ולהכיר את ההיסטוריה של נצרת בצורה ברורה ומדויקת ביותר".


פירוש השם שבחרה רשא לפרויקט הוא "זיכרון תרבותי" שמטרתו למצוא שיטות לשמור על הזיכרון וללמוד ממנו,  בהשראת התרבות הערבית נוצרית, דרך אוכל מסורתי ערבי וחפצים בעלי ערך וסיפור היסטורי. המקום יציע פונקציות של בילוי והכרה היסטורית כגון: תיאטראות, גלריה, ובתי קפה ברוח התרבות. "המוטיבציה שלי הייתה לספר את הסיפור של נצרת של פעם מפי סבתי ואמי. רציתי להדגיש שנצרת היא ערש הנצרות, מלאה במקומות קדושים ולהעביר מעט מההיסטוריה המפוארת שלה לדור הצעיר, בעזרת שיקום ועיצוב מחדש של המקומות המרכזיים הללו.


>
 
הדמיה לתיאטרון קטן הדמיה לגלריה הדמיה לתיאטרון גדול הדמיה לבית קפה קולאג' לאווירה שהייתה בעיר הנצרת
<



פורסם: 25/10/2021