חדשות ואירועים

פרויקט ה"בימבה של הודיה" במסגרת קורס "Fixperts" במחלקה לעיצוב תעשייתי חולל שינוי עצום


מערכת תמיכה שנבנתה במיוחד עבור הודיה בת החמש וחצי המתמודדים עם משיתוק מוחין ומלקות ראייה, במסגרת פרויקט "Fixperts" ,שינה לחלוטין את יכולת המשחק העצמאית שלה בגן.

 

הבימבה במסגרת פרויקט ''fixpartner''

 

שגיב סימון, עיליי ניזרי (סטודנטים בשנה ג' במחלקה לעיצוב תעשייתי), ואלינה גיידיס (סטודנטית מחו"ל במסגרת חילופי סטודנטים), בחרו במסגרת קורס "פיקספרטס", לסייע להודייה בת החמש וחצי להתנייד באופן עצמאי במכונית ה"בימבה" בחצר הגן.
הקושי של הודיה להשתתף באופן פעיל במשחקי חצר בגן, נבע מחוסר היכולת שלה לשבת באופן יציב ולנוע על ה"בימבה" שלה ללא תמיכה.


סיפורה של הילדה נגע לליבם של שלושת הסטודנטים והם החליטו להירתם למשימה במסגרת קורס "פיקספרטס" ולנסות למצוא פיתרון שיאפשר לה לנוע ללא תמיכה של המטפלת שלה ולקחת חלק פעיל יותר במשחק בחוץ. לאחר מפגשים רבים עם הודיה בחברת הצוות הטיפולי של הגן הגן בו היא לומדת וניסויים במציאת פתרונות, התגבש הפיתרון האולטימטיבי של שתי "זרועות" מרופדות מתקפלות הניתנות לפתיחה וכאשר הן נסגרות סביב מותניה הן תומכות בה מבכל הכיוונים.

 

מערכת התמיכה, עשויה צינורות ברזל מכופף עטוף ספוג לריכוך וכיסויי בד פוליאסטר צהוב שנתפרו בהתאמה. המערכת בעלת צירים לפתיחה וסגירה נוחה ופשוטה בעת הושבת הודיה והוצאתה.המושב הוא כרית עשויה ספוג ובד כדי לייצר הגבהה וריכוך. 


הסטודנט שגיב סימון מספר על המפגש הראשון עם הודיה וילדי הגן ועל השליחות שהוא רואה בבחירה בלימודי עיצוב תעשייתי: "הכינו אותנו מראש למפגש עם הודיה ועם ילדי "גן לימן" ברמלה, והפרויקט שלנו התבצע למעשה שם. עבורי ,הבחירה בלימודי עיצוב תעשייתי היתה ברורה וידועה מראש. באתי מאוד ממוקד לתואר וידעתי עוד מהצבא שזה מה שאני רוצה ללמוד. הסיבה העיקרית הייתה העובדה שבכיתה ט', בהיותי בצופים, נפגעתי קשה בתאונה שהתרחשה בהקמה של "פורימון" בשבט שלי. מתקן שלם עשוי מבולי עץ התמוטט ונפל עלי. כתוצאה מכך התרסקה לי אחת הרגליים. ניתוח מורכב, אישפוזים של שנה ושיקום ארוך שכלל כיסא גלגלים, חיזקו את החיבור שלי לתחום העיצוב במטרה לסייע לאנשים עם מוגבלות. פרויקט הגמר שלי בתיכון עסק בכיסא גלגלים. מאז השאיפה ללמוד לתואר בעיצוב הפכה לחלום שהגשמתי עם הקבלה לפקולטה לעיצוב ולמחלקה לעיצוב תעשייתי".

 

בקורס פיקספרטס Fixperts, אותו מנחים פרופ' גד צ'רני ודנה יחיא שווקמן מהפקולטה לעיצוב, הסטודנטים מאתרים "שותפ/ה" ("fixpartner") שלו/ה בעיה תפקודית יומיומית, ובדיאלוג מתמשך איתו/ה, מפתחים מוצר עובד הפותר את הבעיה או מייצר הקלה תפקודית ניכרת.
הקורס ייחודי הן משום שהוא כולל עבודה אחד-על-אחד מול אדם עם צרכים מיוחדים, לרוב בעל מגבלה פיזית, והן משום שהתוצר חייב להיות כזה שבאמת פותר את הבעיה. למעשה, בניגוד לעבודת עיצוב סטנדרטית, עבור קהל רחב שאיננו מתמודד עם ממגבלות, התוצר של פרוייקט פיקספרטס מוענק ל "שותפ/ה" עם סיום תהליך העיצוב. 


בנוסף הפרויקטים מתוכננים בגישת "קוד פתוח" ומאפשרים לכולם גישה לקבצים שבעזרתם ניתן לשחזר את הפתרון עבור כל אדם אחר ברחבי העולם.

 


הוראות הכנה וביצוע


 

במסגרת הקורס מתאפשר שיתוף פעולה בין סטודנטים ישראלים לסטודנטים בינלאומיים, כחלק מהתכנית לחילופי סטודנטים. התכנית לחילופים מאפשרת לסטודנטים ללמוד במוסד שותף בחו"ל וכן לארח סטודנטים ממוסדות שותפים ללמידה במכון.



פורסם: 13/07/2022