כתבות ואירועים

מרעיון לביצוע - הדרך בה ניגשים לתכנון ועיצוב פנים

יש משהו מאוד מסקרן בדרך בה אדריכלים, מעצבים ומובילי שפה עיצובית בכל תחום עיצוב הפנים, מתחילים לפתח רעיון עיצובי ותכנוני, תהליך שברוב המקרים מתחיל מצורך ורצונות של מי שפונה אלינו, כאשר בתהליך הזה מופקדת בידינו משימה: לתת פתרון עיצובי, פרקטי ויצירתי, תוך כדי ליווי מוסבר ומנומק של הפרויקט אותו אנו מתכננים.

תמונת אווירה

פעמים רבות שואלים אותי כיצד מתחילים? איך רעיון הופך למציאות? איך את יודעת מה לעשות? ועל הנושא הזה של התחלת הדרך אני רוצה להתעכב. מהיכן נכון עבורי כמעצבת לגשת ולצאת לדרך ולהצעת הפתרונות. נכון שקיימת טכניקה ושלבים שניתן ללמוד ולהכתיב אותם כמשהו מאוד בסיסי - אך יש שם עוד משהו.
כל אחת ואחד מאיתנו כאדם מונע ממקום אחר; לעיתים רעיונות והשראה יגיעו מהראש, לעיתים מהרגש, לעיתים מזכרונות ילדות, מאירועים שונים ומגוונים שהשפיעו עלינו, מהוויה מסוימת ברגע מסוים ועוד. וזה החלק המקסים והנפלא שיוצר גיוון. כמה נהדר ומעניין שההבדלים בתפיסת המציאות בקרב מעצבים שונים יוצרים שפות עיצוביות שונות ומגוונות.

מספר דברים מניעים אותי בתחילת הדרך לעיצוב ותכנון פרויקט. ראשית, אני מתרגשת בכל פעם מחדש, מהמקום המיוחד הזה שמרכז בתוכו מרכיבים רבים מאוד, מתרגשת שיש בכוחי להשפיע, מתרגשת מהיכולת הפנימית שחיה בתוכי ליצירת הרמוניה, זו שתמיד היתה שם ובערה בי מגיל מאוד צעיר, מהיכולת ליצור שפה שיש מאחוריה מחשבה, שפה ויזואלית ועיצובית בראיה רחבה, כוללת ומלאה, כזו שנוגעת בהרבה מרכיבים ובחיבור ביניהם. בעיקר אני מתרגשת מהיכולת לגעת וליצור חיבור אישי עם כל האנשים הנוגעים בדבר לאורך תהליך היצירה וגם להמשיך את החיבור הזה שנים רבות קדימה. אני גם נהנית מהדרך לא פחות מאשר מהתוצאה. וגם ברגעים שמגיעים אתגרים, והם בדרך כלל מגיעים, גם אז אני מבינה שהם אלו שאיתם ומהם לומדים וצומחים.
בכל יום אני לומדת משהו חדש - מדייקת אותו וזה תהליך נפלא.

תמונת אווירה

בכל שלב בתהליך העיצובי, כאשר אני מתבקשת לבחור חומרים, עולם שלם נפתח שוב בפניי, כל פעם מחדש. גם אם מדובר בחומר שכבר פגשתי, כאן ברגע הזה, הוא יהיה חלק ממשהו חדש ואחר. ואז מתרחש שוב הקסם של החיבור וההרמוניה בין כל החומרים. ואני משתמשת בכל הכלים שיש לי, כלים שצברתי לאורך הזמן כאשר הייתי סקרנית ושאלתי שאלות. בתפיסה שלי, היכולת להקשיב גם היא מוגדרת כ"כלי", הקשבה פנימה והחוצה לסביבה. כלי יכול להיות עניין טכני בשרטוט של סקיצה ראשונה. אני בעד לתת תמיד מקום לשימוש באינטואיציה. לדעתי השילוב הזה בין הקשבה לראש וגם לרגש יוצר בסוף תוצאה מאוזנת.

חומרים שמגיעים מן הטבע מרגשים אותי מאז ומתמיד. בטבע יש תמיד משהו שגורם לי לתחושות חיבור ליקום ולשקט פנימי. כשאני מעבירה יד על חומרים מסוימים אני סופגת משהו מהחומר, זה מדבר פנימה. זה ממלא. גם כאשר אני מבקשת מתלמידים לאסוף חומרים ללוח השראה, אני מזכירה להם תמיד לבדוק את הטבע מסביב – כי לדעתי אין כמו הטבע החי והאמיתי לתת השראה מרגשת באמת.

תמונת אווירה

בהגדרה שלי למושג ״חומר טבעי ואמיתי״, יש מגוון אין סופי של חומרים מקוריים כגון: עץ, ברזל, אבן, כותנה, צמחיה ועוד. החומרים הללו משמשים כבסיס למגוון מוצרים בתכנון ועיצוב. לכל חומר טבעי ייחוד משלו ותרומה רבה לשפת העיצוב הייחודית. חומר טבעי גם יודע לקבל באהבה את סימני הזמן ולעיתים קרובות אף תורם למראה המיוחד שלו.

ואותי זה ממשיך להניע ולרגש. כל פעם מחדש.

רינת קסן

נכתב על ידי רינת קסן