תשפ"א

תשפ"א

פח נגיש: הנגשת פח רגלית לאוכלוסיית המתניידים בכיסאות גלגלים

חברי צוות:
הדר השאש  ♦  ניב הנדקנופף  ♦  רון משה

מנחה:
ד"ר אבי  לוי

מוטיבציה לפרויקט

אנשים הנעזרים בכיסאות גלגלים אינם יכולים לפתוח פחי אשפה בעלי רגלית שכן לרוב אינם יכולים להשתמש ברגליים (שיתוק, מוגבלות זמנית ועוד). אנשים בעלי מוגבלויות הנעזרים בכיסאות גלגלים סובלים מבעיה יום-יומית שכן פחי אשפה בעלי רגלית המוצבים במוסדות ציבוריים הינם סגורים ולא ניתנים לפתיחה ע״י אדם שאינו יכול להשתמש ברגליו. פתיחת הפח מתבצעת באמצעות דוושה הממוקמת בחלקו התחתון, ואדם שאינו בעל מוגבלות פותח את פח האשפה באמצעות הרגל. לעומתו, אדם המסתייע בכיסא גלגלים אינו יכול לפתוח כלל את הפח אלא באמצעות הידיים כך שהוא נוגע במכסה הפח. הנ״ל מהווה בעיה בעיקר במוסדות רפואיים (וגם במקומות אחרים) שכן לרוב פחים אינם מוצרים סטריליים.בפרוייקט זה שאפנו להביא פתרון לפח רגיל נגיש ושוויוני שישמש את כלל הציבור ובתוכו גם את ציבור המתניידים בכסאות גלגלים.

סקירת ספרות

שילוב אוכלוסיית הנכים בעלי המוגבלויות באה לידי ביטוי במדינת ישראל ובעולם ע"י חוקי עזר לאוכלוסיית הנכים, הנגשת מוסדות ציבוריים ומתקנים שונים אשר יתנו לאוכלוסיית הנכים בעלי המוגבלויות עצמאות ככל הניתן. במסגרת העשייה למען אוכלוסיית הנכים בעלי המוגבלויות במדינת ישראל לאורך השנים האחרונות נחקקו חוקים, ניתנו מענקים, הוקמו ארגונים הנרתמים לעזרתם של אוכלוסיית הנכים ומממשים ככל הניתן את השאיפה לחיות בעצמאות, נוחות, שוויון ובכבוד. על מנת להפוך את מדינת ישראל והעולם כולו לנגיש יותר הוגדרו בעולם העיצוב עקרונות בסיסיים להנגשה לאוכלוסיית הנכים בעלי המוגבלויות. בשנים האחרונות עולם העיצוב לנכים בעלי מוגבלויות תפס תאוצה. השינוי לטובה של הנגשת מוסדות ציבוריים ומציאת פתרונות לחיי היום-יום של אוכלוסיית הנכים גרם לשינוי בתודעה ובתפיסה של הציבור הרחב. ועם זאת, עדיין ישנם מצבים רבים בהם אוכלוסיית הנכים מתמודדת עם קשיים הנובעים מחוסר הנגשה, חוסר הכרה בבעיה ולעיתים חוסר במוצר מדף לפתרון הבעיה.

מתודולוגיה

  • שלב א' - קיום סדרת שיחות עם נציגת עמותת מילב״ת למיפוי דרישות משתמש. בשיחות נסקרו הבעיות, האתגרים, העקרונות למימוש המוצר וסטנדרט התיעוד הנדרש.
  • שלב ב' - ביצוע סקר ספרות שפרט את החוקים וההנגשה הקיימת כיום בארץ ובעולם, עקרונות העיצוב לבעלי מוגבלויות, סטנדרט ההנגשה בבתי החולים וסקירת פחי אשפה וטכנולוגיות.
  • שלב ג' - ביצוע שיחות עם מספר אנשים המתניידים בכסאות גלגלים, בשיחות הוצגו כיווני הפתרון והשיח עסק במיפוי האתגרים והקשיים הצפויים מול כל אחת מההצעות שהעלנו. בשלב זה הוחלט על החלפת רכיב בתוך המוצר ולא ייצור יחידת פח מלאה.
  • שלב ד' - בוצעו סיורים בבתי חולים והחל פיתוח רעיוני של הרגלית הנבחרת לרבות מידות, זוויות, פונקציונליות וחומרים לכדי מוצר שלם. שלב זה בוצע בשילוב מהנדס מכונות ורתך.
  • שלב ה' - בוצעה הדפסה של הרגלית החליפית, נרכש פח אשפה סטנדרטי המוצב בבתי חולים והתקבל כסא גלגלים בהשאלה לניסוי הפתרון.
  • שלב ו' - הדפסת אב-טיפוס והרכבתו על פח רגלית. העמדת פח הרגלית לניסוי משתמשים.

ממצאים

עמותת מילבת העלתה קווים מנחים למימוש המוצר - פשטות, פתרון מכני (לא חשמלי) סטריליות, ועלות זולה. סקר הספרות העלה כי 70% מהפחים הינם סטנדרטיים, הסיורים בבתי החולים הוכיחו כי אכן הסטנדרט קבוע ויש מקום לפתרון גנרי. הפתרון הנבחר להוכחת יכולת ראשונית כלל החלפה של רכיב בודד מתוך הפח הגנרי, רכיב זה יוצר בטכנולוגיה פשוטה וביתית - הדפסת תלת מימד. בהמשך הודפסה רגלית עמידה ובוצעה הוכחת יכולת שימוש. הרגלית המוצעת דורשת הרכבה שאורכה כ-3 דקות הניתנת לביצוע בהדרכה מינימלית ובאמצעים הנמצאים ברשות כל איש תחזוקה. בהחלפת רכיב בודד זה מימשנו את כלל הדרישות שהועלו ע״י המשתמש הדורש והוכחנו התכנות מוצרית.

סיכום

פרוייקט פח נגיש פותח במסגרת דרישות המשתמש והביא רגלית נגישה אשר מחליפה את הרגלית הקיימת של פחי אשפה רפואיים סטנדרטיים. נכון להיום הפרוייקט נמצא בשלב האב-טיפוס לקראת ייצור סופי של המוצר ואנו פועלים לביצוע מבחני שימושיות למוצר ולהערכות ייצור סדרתי. בכל שלבי הפרוייקט בוצעה הצמדות לדרישות עמותת מילב״ת תוך תיעוד מלא והתייעצויות תכופות עם בעלי מקצוע ומשתמשים. המוצר אשר פיתחנו מביא לידי ביטוי את החוק לשוויון ואת חוק ההנגשה במדינת ישראל. באמצעות המוצר אנו מקנים לאוכלוסיית המתניידים בכסאות גלגלים עוד צעד בדרך לשוויון, ולכולנו – צעד נוסף בדרך להיותנו חברה מתוקנת.