תשפ"א

תשפ"א

אפיון מערכת מידע לניהול תהליכי פרויקטים בענף השיפוצים / הבנייה

חברי צוות:
אנה צנציפר  ♦  נעמה ליבוביץ  ♦  רוני גזית

מנחה:
אברהם מורדוך

מוטיבציה לפרויקט

הפרויקט עוסק באפיון מערכת מידע לניהול תהליכי פרויקטים בענף השיפוצים/ הבנייה שמטרתה לקיים אופטימיזציה של תהליכים בשלבי הפרויקט.
קהל היעד שלנו הוא בעלי נכסים ובעלי המקצוע העוסקים בבניה ושיפוצים והם יזמי בנייה, מנהלי פרויקט, אדריכלים, מהנדסים, יועצים, קבלנים, בנאים, מפקחי בניה, חשבי כמויות וכו'.
כל בעלי המקצוע הנ''ל נדרשים לעבוד בקורלציה אחר הפעולות המבוצעות במהלך הפרויקט. הצורך במערכת מידע עלה כאשר הבנו כי קיים חוסר סנכרון בין בעלי מקצוע וניכר כי פרויקטי בנייה רבים מתעכבים בין היתר בשל אי עמידה בלו''ז שהוגדר מראש ולעיתים הדבר נובע מתקשורת לקויה בין בעלי המקצוע באמצעות טלפון נייד/ הגעה יזומה לשטח שלא לצורך וכו'.

סקירת ספרות

פרק סקירת הספרות בפרויקט התמקד במספר נושאים:

  1. מערכות מידע בענף הבניה בעולם- עפ"י סקר הקבלנים הגלובלי של חברת היעוץ KPMG (Geno & Clay, 2017), רק 20% מחברות הבנייה הגדולות בעולם מתמודדות עם הצרכים המשתנים של התעשייה והעתיד התחרותי בענף. על פי סקרים קודמים שנעשו, נראה היה שבענף הבנייה יש תהליך הפנמה של תלות עתיד הענף בטכנולוגיה והציפייה הייתה להתקדמות מהירה יותר בנושא.
  2. מערכות מידע בענף הבניה בישראל- לפי אבי טמקין, 2018 על מנת להתקדם בענף הבנייה בישראל יש לאמץ טכנולוגיות חדישות כגון שימוש בישומונים בטלפונים ניידים, שימוש במידע ויישומים מבוססי ענן. טכנולוגיות אלה יאפשרו למנהלי הפרויקטים לעקוב אחר התקדמות הפרויקט בזמן אמת, לעדכן מידע בנושאי ציוד וחומרים וכן בעלי מקצוע או משימות שנותרו לביצוע.
  3. השוואה בין מערכות המידע הקיימות בענף הבנייה- עפ"י חברת זיו מערכות (https://ziv.co.il), באמצעות פיתוח מערכת ויצירת יישומון לטלפון הנייד המסונכרן באופן מלא למערכת, יוכל מנהל הפרויקט לעקוב אחר העבודה גם מהשטח, לדווח ולאשר חשבונות. כמו כן, לוודא שהתקדמות הפרויקט בשטח תואמת את המתואר במערכת, להתמקד בחריגות ובדיווח בזמן אמת לתוך המערכת.

מתודולוגיה

התעמקנו במאמרים בנושא מערכות מידע בענף הבניה וניסחנו 5 השערות מחקר:

  1. יש הבדל ברמת החציון בין מידת הצורך במערכת בחלוקה לסוג הארגון (ציבורי/פרטי).
  2. סוג הלימודים משפיע על מידת הצורך במערכת מידע.
  3. אופן העדכון על ביצוע עבודה משפיע על מידת הצורך במערכת מידע.
  4. מידת הקדמה הטכנולוגית בארגון משפיעה על הצורך במערכת מידע.
  5. קיים קשר בין גיל לצורך במערכת מידע.

תירגמנו שאלון שבוצע ע''י חברת KPMG בשנת 2017, תיקפנו אותו והפצנו בקרב קבוצות פייסבוק/ וואטסאפ אשר עוסקות בתחום הבניה. בעת הפצת השאלון הגענו להיצע מגוון של משתתפים בעלי נתונים שונים.

ביצענו מבחנים א- פרמטרים בתוכנת R מכיוון שהמדגם היה קטן ולכן לא היה ניתן להציג שהנחות המודל מתקיימות (נורמליות והומוגניות). מצאנו מתאם בין המשתנים השונים אשר תאם להשגת מטרת הפרויקט. בנוסף לכך, ערכנו בדיקת התפלגות של נתונים באמצעות מספר מבחני השוואה אל מול ההתפלגות התיאורטית.

בנינו מסמך אפיון למערכת, תוך התבססות על תוכנת Pulser שהוקמה בשנת 2017 ע''י צוות של ארבעה ישראלים ומטרתנו להביא לידי ביטוי את צרכי המשתמש באופן היעיל ביותר תוך שיפור המערכת.

לבסוף, יצרנו לוח מחוונים (Dashboard) בתוכנת Power BI שמציג בזמן אמת את נתוני הפרויקט ועונה על דרישות מנהלי הפרויקטים, שאר בעלי המקצוע והדיירים.

ממצאים

לאחר קבלת תוצאות הסקר וביצוע הניתוחים הסטטיסטיים, הסקנו כי אכן דרושה בענף הבנייה מערכת מידע שתסייע למנהלי הפרויקט, למפקחי הבנייה ולבעלי הנכסים לבצע מעקב אחר התקדמות הפרויקטים שהם מנהלים תוך התחשבות במשימות הרבות שיש לבצע בתהליך הבנייה ולשמור על סנכרון מיטבי בין בעלי המקצוע.

סיכום

המחקר שלנו הראה שקיים צורך במערכת לניהול פרויקטי בניה והיא צפויה לתרום לייעול ולקיצור משך הפרויקטים לדעת בעלי המקצוע בתחום. ניכר כי בעלי המקצוע דוגלים בכך שמדדי הביצוע החשובים בהצלחת פרויקט בנייה הינם עמידה בלוח זמנים, חלוקת עלויות נכונה, בטיחות ואיכות.
מטרת מערכת המידע שאפיינו היא לוודא שמדדי הביצוע החשובים להצלחת הפרויקט אכן מבוצעים כראוי.