כתבות ואירועים

שאלות ותשובות על עיצוב ותכנון תאורה

 

ראיון עם מעצבת התאורה ציפי פרנק, יוצרת ומובילת הקורס עיצוב ותכנון תאורה

 

ציפי פרנק, דוקטורנטית ללימודי PHD באורבניזם, אוניברסיטת EGS בשוויץ. בעלת תואר שני MA בתכנון ערים, האוניברסיטה העברית ירושלים. מעצבת ומתכננת תאורה, עוסקת מזה שלושה עשורים בפרקטיקה אינטנסיבית של תכנון ועיצוב הארה לחללי פנים וחוץ, במגזר הפרטי והציבורי בארץ ובעולם. מרצה ומלמדת במוסדות אקדמים שונים, את נושא תכנון ועיצוב תאורה אדריכלית, חלל וסביבה.

 

 

למי מיועד קורס תכנון תאורה?

 

הקורס שלנו בעיצוב ותכנון תאורה מתאים לאדריכלים, למעצבים, למעצבי מוצר, למעצבים תעשייתיים, לבנאים, לחשמלאים, קבלנים, יזמים ובטח לכל מי שמתעניין בתאורה ובהשפעה שלה על רגשות.

 

 

מה לומדים בקורס תכנון תאורה?

 

בקורס לומדים על מדע האור, תאורה טבעית ומלאכותית, מהי תאורה טובה ומהי תאורה לקויה, נדבר על מדע התאורה בהקשרים של הורמונים והשעון הביולוגי של האדם, פיזיולוגית העין והראיה, מה זה אור וכיצד הוא מתפרש בגוף. נעסוק במושגים הקשורים לתאורה: ואט וולט, לומן וCRI, טמפרטורת אור של קלווין, מחקרים של האור. נמשיך ונעשה ציורים של "לראות את האור" כדי להמחיש לסטודנטים כיצד אור משפיע על חיי היום יום שלנו.

 

 

עד כמה לדעתך משפיעה תאורה על עיצוב הבית?

 

בלי אור לא רואים כלום. אם התאורה טובה, היא משפיעה על רגשות, על הבריאות, על איך אתה עושה כל דבר. אם אתה קונה למשל רהיטים בחנות ויש להם צבע מסוים, לא חשוב צבע חם או קר – הדרך היחידה להבליט אותם היא באמצעות תאורה, באמצעות זה שאתה מעצב תאורה וקובע גבולות תאורה. אם תישאר בשנות ה 40 של המאה הקודמת ותשים פלורוסנט, זה אור פרקטי בלבד, כמו מחסן או חניה. אתה רוצה משהו אחר, אתה רוצה עיצוב ותאורה היא השכבה החשובה ביותר שיש בעיצוב הבית.
 

 

עיצוב תאורה

 

 

האם תאורה יכולה להשפיע על מצב רוח?

 

חד משמעית כן. תאורה משפיעה של מצב הרוח. אתה יכול להיות מעצב טוב, מעצב מוצר או מעצב פנים, אבל לא למדת לחשוב על הפונקציה של התאורה בעיצוב. אז כן, התאורה מאד משפיעה לנו על רגשות ומצב רוח בגלל שבתאורה חמה ונעימה אנחנו חושבים יותר טוב. הגוף שלנו מייצר סרטונין ומלטונין. הסרטונין אחראי על המצב רוח, הפעילות, האושר, היצירתיות והפרודוקטיביות. בלי אור הגוף לא משחרר את ההורמון הזה. זאת הסיבה שבארצות סקנדינביות למשל ללא שמש אחוז ההתאבדות גבוה יחסית, זו הסיבה שהמושג "דיכאון חורף" קיים – האור נותן מצב רוח לגוף.

 

 

האם תכנון תאורה נכון יכול לבצע "מניפולציות" בחיי היום יום והאם זה נלמד בקורס?

 

בוודאי. אנו נלמד בקורס כיצד תכנון תאורה נכון עושה מניפולציות בחלל, על מכירות של חנות בגדים למשל או חנות מזון, על קידום והצגת פריטים. קח למשל מחלקת בשר בסופרמרקט ושים אותה תחת תאורה פלורוסנטית לבנה, גם אם תישבע לי שהבשר טרי, אני לא אאמין כי האור "צובע" את הבשר בצבע לא טוב או חלילה רקוב."

 

 

עד כמה העולם הזה של תאורה נתון לשינויים ועד כמה הקורס יהיה רלוונטי בעוד שנה?

 

כמו כל מקצוע כמו עו"ד או רופא, דברים משתנים ואתה חייב להתפתח ולהתחדש עם הזמן. הדוגמא הכי טובה לכך היא רפואה. רופא לומד הרבה שנים ובכל זאת מדי שנה יוצא להשתלמויות או לכנסים כדי להתעדכן. בתאורה במצב דומה ואתה חייב להתחדש. אין חוק המחייב זאת, אתה ה"חוק" הפנימי שלך צריך לדרבן אותך להיות באגודות שמדברות על עיצוב תאורה. אני למשל מייצגת את האגודה הבינלאומית לעיצוב תאורה IALD שעושה כנס פעם שנה למשך שלושה ימים כדי להתעדכן במחקרים ובחדשות, מי למשל האמין שיש קשר בין תאורה ובריאות? מי חשב שתאורה זה לא רק אור כמו לפני עשרות שנים? פעם זה היה "רק תן לי אור", היום יש הבדל בין יום ללילה, גוונים, טמפרטורות. יש הבדל בין תאורה לסלון לתאורת מטבח. תאורה עבור בוטיק בכיכר המדינה לא דומה לתאורה בנחלת בנימין – יש כאן היבטים פסיכולוגיים, סוציולוגים וחברתיים. להגיד לך שכל אחד שבא ללמוד הוא גאון? וודאי שלא, אבל עצם העובדה שאדם לומד אפילו 50%, זה 100% יותר ממה שהוא ידע לפני הקורס על תאורה.

 

 

עיצוב הבית

 

 

האם הקורס יכול להכשיר אנשים לעבודה מיידית בתחום?

 

חד משמעית כן. והדרישה עצומה. אני בתחום 35 שנה ולא מפסיקים לפנות אלי מתכננים, בעלי עסקים, משרדים גדולים של 100 איש ואומרים לי "ציפי, שילחי לי בבקשה מישהו מטעמך". אנחנו הקורס היחידי בארץ שמלמד תאורה כדי להכשיר באופן מקצועי מעצבי ומתכנני תאורה.

 

 

האם בהכרח קנייה של אביזרי תאורה יקרים יותר ישפיעו חיובית על העיצוב או שישנם מצבים שבהם כסף אינו בסיס להצלחה בעיצוב תאורה?

 

התשובה מעניינת ומורכבת. עיצוב תאורה לא מדבר על איכות גוף התאורה, אלא על מיקום גוף התאורה ועל מהות האור. האם למקד או לפזר? למעלה או למטה? האם אור חם או קר? זה העיצוב, התחושות, הרגשות.
אם ידו של אדם משגת לקניית גוף תאורה באיקאה ב20 ₪ למשל, עדיין העיצוב יכול להיות פנטסטי – גם אם אורך החיים של הגוף לא יהיה משהו. יכול להיות שמקור האור יהיה מצוין כי קנית Osram או Philips ולכן יש מקרים שאם תשים מקור אור נכון עם גוף של תבנית ביצים למשל שלא עולה כסף – תקבל אור נפלא. יוצא שעשית גם עיצוב וגם תוצאות תאורה טובות.

 

 

האם יש קשר בין אור חיצוני (שמש) ותאורה פנימית?

 

בטח. תאורת שמש היא הכרח והיא מהות החיים. היא מייצרת את ההורמונים והסינרגיה. תהליך הפוטוסינתזה נעשה רק באור ויש קשר אדיר בין קיימות ותכנון תאורה בר קיימה לתאורה טבעית. אפשר למשל ליצור מדפי אור על ידי שימוש בזכוכית רפלקטיבית שזורקת את החום החוצה ומכניסה את האור וכך ניתן לנצל אנרגיה בצורה חכמה ולא לבזבז אנרגיה.

 

 

קורס עיצוב תאורה

 

 

מה ההבדל בין אדם שמתעסק בתאורה כתחביב או מקצוע לבין אחד שעבר את הקורס "תכנון תאורה"?

 

רוב האנשים שמתעסקים בתאורה ולא למדו, למרות שמתעסקים עם תאורה במקצועם ביום יום מדברים על תאורה מבחינת היחס למקצוע, למשל: "הגוף תאורה הזה עכשיו במבצע וכדאי לך לקנות", "המנורה הזו יפה, כולם קונים אותה", "אנחנו נפטרים מהדגם הזה- קנה אותו", "רוצה הרבה מנורות? קל את הזול יותר". זה לא ייעוץ וזה לא תכנון – זה למכור. למכור זה יותר עניין של דיבור והבעיה בכך היא שאם שכנעו אותך לקנות בלי להבין תאורה, אתה מגיע לביתך ואומר "איך הוא מכר לי את הגוף תאורה הזה? המנורה יפה אבל אין לי אור".

מי שעושה את הקורס לומד עקרונות תכנון ועיצוב תאורה, לומד מה מותר ומה אסור, איך אור מאיר ואיך הוא מוחזר, מה ההבדל בין בהיר לכהה, שמבריק זה אסון  וכהה זה קטסטרופה. הוא לומד להשתמש באור ככלי מעצים ומשדרג.
הגיעו אלי לקורס אנשים שעבדו 20 שנה בתחום התאורה, נכנסו לקורס עם פרצוף של "אני יודע הכל, מה עוד יש לה ללמד אותי?" למדו אצלי ובסוף השיעור אמרו לי "כלום ממה שאמרת לא ידעתי, איך אנשים מאמינים לי כשאני מוכר להם?". מצחיק אבל עובדתי.