חדשות ואירועים

ראש המחלקה למדעי המחשב שותף בפרס של התאחדות המיחשוב הממוכן

דהתאחדות המיחשוב הממוכן (ACM) הוקירה את מפתחי ה"Statemate" באמצעות פרס מערכת התוכנה לשנת 2007. Statemate הוא כלי הנדסת תוכנה התומך במפרטים חזותיים וגרפיים המייצגים את התפקודים וההתנהגויות המיועדים למערכת. הכלי מאפשר למתכנתים לאפיין ולאחר מכן לבדוק ולבצע את האינטראקציות הדרושות בין חלקי המערכת, ובכך בעצם לזהות שגיאות יקרות, כבר בשלב מוקדם של תהליך התכנות. Statemate פותח על ידי צוות מ-AdCad Ltd. (שהפכה לחלק מ-I-Logix, Inc., ומאוחר יותר Telelogic), המורכב מפרופ' דוד הראל, חגי לחובר, ד"ר אמנון נעמד, ד"ר אמיר פנואלי, מיכל פוליטי, ריבי שרמן, אהרון טראורינג וד"ר מרק טרכטנבורט. פרס מערכת התוכנה מוענק למוסד או לאנשים פרטיים כהוקרה על פיתוח מערכות תוכנה בעלות השפעה ארוכת טווח, הבאה לידי ביטוי בתרומתה לרעיונות ו/או בקבלתה המסחרית. הפרס הכספי הוא על סך 35,000 דולר, והמימון הפיננסי הוא מטעם IBM.
Statemate הוא כלי הנדסת התוכנה באמצעות מחשב המסחרי הראשון שהצליח להתגבר על האתגרים שמציבות מערכות מיחשוב אינטראקטיביות מורכבות הפועלות בזמן אמת, המוכרות כמערכות תגובתיות. הרעיונות שבאים לידי ביטוי ב-Statemate נמצאים בבסיס הכלים החזקים והמוכרים ביותר בהנדסת מערכות ותוכנה כיום.
מהנדסי מערכות יכולים להשתמש בכלי המידול וההדמיה הזה כדי לייצג מרכיבי מפתח במערכות תגובתיות גדולות ומורכבות כגון מערכות משובצות בזמן אמת, מערכות בקרה ותקשורת ותוכנות אינטראקטיביות. על ידי ייצוג מדויק של תיאור המערכת, Statemate מאפשרת למשתמש לתכנן, לדמות, לנתח, לאפיין ולתקן את התיאורים הדיאגרמטיים האלה. תהליך האימות מוביל לאיכות יוצאת דופן ולאמינות רבה עבור מתכנתי מערכות ממוחשבות מורכבות, הניצבים בפני אתגרים כגון דרישות הולכות וגוברות מבחינת התכנים העיצוביים ותכונות חדשות, פרמטרי עיצוב עמומים ודרישות גוברות מצד הלקוחות.

רקע

הרעיון של
Statemate נהגה ופותח בין השנים 1984 ל-1986. לפני כן, כלי הנדסת תוכנה ומערכות (CASE) סיפקו תמיכה גרפית מסוימת, אולם הם לא סיפקו בסיס תיאורטי מוצק, לא היו להם יכולות דינמיות, והם לא יכלו להפעיל מודלים או ליצור קודים שיפעלו על מערכות ממוחשבות.
ב-1983, פיתח דוד הראל את "תרשימי מיצוב" (Statecharts), שפה גרפית המיועדת לתיאור ברור, מדויק ואינטואיטיבי של ההתנהגות המלאה שלמערכות "תגובתיות", שהן מערכות מורכבות ומסועפות, הנדרשות להגיב למצבים משתנים. מאוחר יותר הגדירו הראל ואמיר פנואלי את הסיווג הבעייתי של "מערכות תגובתיות". אלה הן מערכות קשות לעיצוב ובנייה, מאחר שהן מתפקדות בדרכים מקבילות ואינטראקטיביות מאוד, בזמן אמת. שפת "תרשימי מיצוב" התגלתה כמתאימה למידול הדינמיקה של מערכות תגובתיות. בתחילת 1984, ייסדו הראל ופנואלי והאחים עידו וחגי לחובר את AdCad, כדי לבנות כלי ה-CASE שיתמוך בשפה זו. 
AdCad, הקבוצה הגדולה יותר, שכללה את הראל ופנואלי, ואת לחובר, אמנון נעמד, מיכל פוליטי, ריבי שרמן, אהרון טראורינג, ומרק טרכטנבורט, יצרה מסגרת רחבה יותר שהצליחה ללכוד לא רק את הדינמיקה, אלא גם את המבנה והפונקציונליות של מערכות מורכבות גדולות. ב-1986, החלה לעבוד הגרסה הראשונה של תרשימי מיצוב, שאיפשרה למהנדסים להשתמש בכלים כדי לצייר דגמים, לבדוק ולנתח אותם, להפיק מהם מסמכים, ולנהל את התצורות והגרסאות שלהם. החשוב ביותר היה שהם יכלו להפעיל את מלוא התיאורים הפונקציונליים וההתנהגותיים כפי שהופיעו במפרטי הדגמים, ולייצר מהדגמים קוד ממוחשב אוטומטי מלא וניתן להפעלה.
ב-1988, העניקה הוועידה הבינלאומית להנדסת תוכנה (ICSE) את פרס המאמר הטוב ביותר לעבודה Statemate: A Working Environment for the Development of Complex Reactive Systems. ב-1998 זיכתה ICSE את אותו המאמר בפרס כמאמר המשפיע ביותר על תיאוריה או עבודת הנדסת התוכנה ב-10 השנים מאז פרסומו.

ב-1990, שולבה "תרשימי מיצוב" לתוך שפת המידול המאוחדת (
UML), השפה התקנית בתעשייה לכתיבת מפרטים, ויזואליזציה, בנייה ותיעוד מערכות תוכנה. במהלך העשור הזה, הפכה שפת ה-UML המשולבת לבסיס לכלי CASE רבים מהדור החדש. Statemate® ניתנת לרכישה כיום מאת Telelogic, ספקית של תוכנות ניהול מחזור חיים (Enterprise Lifecycle Management), שרכשה את I-Logix ב-2006.
ACM תעניק את הפרס בטקס השנתי ב-21 ביוני 2008, בסן פרנסיסקו, קליפורניה.


מקבלי הפרס

פרופ' דוד הראל
הוא פרופסור בקתדרה ע"ש וויליאם זוסמן במכון ויצמן למדע ברחובות. הראל עומד כיום בראש מרכז מינרבה לפיתוח מערכות תגובתיות ע"ש ג'ון וון נוימן. הוא קיבל את פרס המחנך המצטיין של ה-ACM ע"ש קרל ו. קרלסטרום ואת פרס ההתאחדות למחקר מצטיין, והוא עמית בארגון ה-ACM ובמכון להנדסת חשמל ואלקטרוניקה (IEEE), ובהתאחדות האמריקנית לקידום המדע (AAAS). הראל בעל תואר ראשון מאוניברסיטת בר אילן, תואר שני מאוניברסיטת תל אביב, ודוקטורט מהמכון הטכנולוגי במסצ'וסטס (MIT).

חגי לחובר
ייסד וניהל את התפעול ב-I-Logix וייסד את AdCad ותפקד כמנכ"ל החברה. הוא קיבל את פרס רוטשילד לחדשנות. בעל תואר BSc במתמטיקה שימושית מאוניברסיטת תל אביב.

ד"ר אמנון נעמד
מוביל את תחום הנדסת המערכות והחידושים ב-Symmetrix Engineering, חברה מובילה בתחום טכנולוגיות תשתית מידע במסצ'וסטס. לנעמד תואר ראשון ושני במתמטיקה ומדעי המחשב מאוניברסיטת תל אביב ודוקטורט במדעי המחשב מ-Northwestern University.

ד"ר אמיר פנואלי
הוא מרצה למדעי המחשב במכון Courant למדעים מתמטיים של אוניברסיטת ניו יורק. הוא זכה בפרס AM Turing של ה-ACM ב-1996 עבור עבודתו המקורית ששילבה לוגיקה טמפורלית במדעי המחשב, ובגין תרומתו יוצאת הדופן לאימות מערכות ותוכניות. פנואלי בוגר הטכניון, בעל תואר ראשון במתמטיקה ודוקטורט במתמטיקה שימושית ממכון וייצמן למדע.

מיכל פוליטי
היא מנהלת פרויקטים ומהנדסת מערכות בכירה בקבוצת אלישרא של תדיראן מערכות אלקטרוניות. היא חיברה את Modeling Reactive Systems with Statecharts: The Statemate Approach ביחד עם דוד הראל ב-1998. לפוליטי תואר ראשון במתמטיקה ופיזיקה מהאוניברסיטה העברית בירושלים, ותואר שני במדע המחשב ממכון ויצמן למדע.

ריבי שרמן
היא יו"ר ומנכ"ל נגבטק בע"מ, חברה לציוד מוליכים למחצה. בעבר הייתה מנכ"ל פיתוח מוצרים מתקדמים ב-Applied Materials PDC. לשרמן דוקטורט במתמטיקה ממכון ויצמן למדע, והיא למדה בבית הספר למנהל עסקים של הארוורד.

אהרן טראורינג
הוא מנכ"ל ומייסד Zoteca, חברת תוכנה בניו יורק. הוא מלמד קורסים טכניים ב-City University of New York School of Professional Studies, ובעל תואר ראשון מ-Columbia College בלימודים אורבניים, ו-MS בניהול ציבורי מ-Carnegie Mellon University.

ד"ר מרק טרכטנבורט
עומד בראש המחלקה למדעי המחשב של H.I.T מכון טכנולוגי חולון, ועובד גם עם האוניברסיטה הפתוחה. לטרכטנברוט תואר MSc במדעי המחשב מאוניברסיטת נובוסיבירסק ברוסיה, ודוקטורט במדעי המחשב מהמכון לקיברנטיקה בקייב, רוסיה.