סוללות לבישות אולטרה קלות ירוקות, מתחדשות וגמישות יפותחו במכון

פרופ' אלה זאק, מרצה בכירה בפקולטה למדעים וראש המעבדה לסינתזה וחקר ננו-חומרים, זכתה במענק יוקרתי מטעם וועדת הביטחון השיתופית של נאט"ו לפרויקט ESCAPE- Wearable Solar Cells as A Portable Electricity Source - פיתוח תאים סולאריים לבישים כמקור לחשמל.

פרופ' אלה זאק

פרופ' זאק, יחד עם ארבעה עמיתים ממוסדות מחקר איטלקיים נחשבים, זכו במענק מכובד לפיתוח תא סולארי אולטרה-קל וגמיש לביש, ירוק ומתחדש שניתן לענוד בקלות על ידי חיילים בשטח. התאים הם לא רק ניידים, אלא גם יכולים להטעין את עצמם מחדש כשהחיילים נמצאים בחוץ במשימה. התאים מבוססים על שניים מהננו-חומרים המבטיחים ביותר, גרפן וננו-צינוריות מוליכים למחצה. האחרונים יופקו במעבדתה של פרופ' זאק בקמפוס HIT.

פרויקט חדשני זה יספק פתרונות אמיתיים לבעיה המתעוררת לעתים קרובות בפעולות צבאיות: כיצד להטעין מחדש את מקור האנרגיה בתנאי שטח מאתגרים שבהם אספקת האנרגיה אינה נגישה.

אמנם קיימות סוללות לבישות, אך לעיתים קרובות הן עלולות להתקלקל בסביבות חמות ולחות, אינן ידידותיות לסביבה, וגם אינן בהכרח תואמות ביולוגית. התאים הסולאריים המפותחים בתמיכת מענק נאט"ו על ידי ד"ר זאק ועמיתיה האיטלקים, יוכלו לספק פלטפורמה ניידת חדשה לשימוש באנרגיה סולארית גם בסביבות המאתגרות ביותר. הם גם יקדמו את הידע על האפקט הפוטו-וולטאי בתפזורת (BPVE), שיכול בסופו של דבר להוביל לייצור זול יותר של מכשירים ולפתרונות יעילים וכלכליים יותר.

הצלחת הפרויקט נובעת מהניסיון הרב של צוותי המחקר המצליחים: פרופ' אלה זאק, מנהל מעבדות ננו-חומרים ב-HIT; ד"ר לוקה קמילי אוניברסיטת רומא טור ורגטה; פרופ' מאוריציו פסקנטנדו, אוניברסיטת ל'אקילה, קופיטו; פרופ' אנטוניו די ברטולומיאו, אוניברסיטת סלרנו, פישיאנו; ד"ר פיליפו ג'יובילאו, מועצת המחקר הלאומית, פיסקיאנו.

פורסם: 20/2/2022