חדשות ואירועים

האם בעתיד יהיו מנועי חיפוש חכמים יותר?


 
 ד"ר אילת בוטמן מהמחלקה למדעי המחשב, בשיחה על החשיבות של מדעי המחשב בחיינו, על המחקר שהיא מבצעת, ועל המשפחה שכמעט כולה  עוסקת במדעי המחשב.
 
ד"ר <a class=staff_id99 href="https://www.hit.ac.il/faculty_staff/Ayelet-Butman">איילת בוטמן</a>
 

מה הם לימודי מדעי המחשב?
"במחלקה למדעי המחשב אנו מקנים כלים לפיתוח ומחקר  מערכות מחשב . מטרת המחקר לשפר את ביצועי המחשב ולהופכו לחכם ויעיל יותר. על ידי מיפוי תהליכים וכתיבת אלגוריתמים יעלים אנו יכולים לחסוך בזמן ובמקום אכסון ובכך לזרז תהליכים.

למדעי המחשב ענפי משנה ומחקרים רבים. לתוצאות המחקרים והפיתוחים השפעה ישירה על היום יום של כל אחד מאיתנו. המחקרים עוסקים בשאלות שאינן מובנות מאליהן. לדוגמא: במחקר העוסק בראייה ממוחשבת בין השאר מנסים לחקות תהליכים המתרחשים במוח האנושי. לדוגמא,  כיצד כל אדם בר דעת, יכול לזהות באופן מובהק את ההבדלים שבין כלב לחתול וכיצד מלמדים מחשב לבצע תהליך זיהוי דומה."
 
במה עוסק המחקר שלך כרגע?
תחום המחקר שלי עוסק בשיטות יעילות לאיחסון ושליפת מידע מהירים. לדוגמא, בהינתן, מאגר מידע שכולל נתונים רבים, ממקורות שונים, כיצד שולפים מידע במהירות על ידי שאילתות. דוגמא המוכרת לכולנו על שאילתות בטקסט היא חיפוש בגוגל . למרות השימושיות והיעילות הקיימת באלגוריתמים מסוג זה, ניתן עוד לשפר אותם. סריקה דומה ניתן לבצע במבנה DNA  שגם הוא סוג של "טקסט". המחקר שלי הוא תאורטי ולכן אנשים אולי יופתעו לשמוע כי במחקרי העוסק במדעי המחשב אין שימוש כלל במחשב, פרט למעבד התמלילים לכתיבת המחקר עצמו."
 
מדעי המחשב זה לא רק פיתוח אפליקציות לטלפונים חכמים?
"חד משמעית לא. פיתוח אפליקציות הוא רק כלי תיכנות בארגז הכלים של בוגרי מדעי המחשב. המחקרים חולשים על נושאים רבים ו'גולשים' לדסציפלינות אחרות. ניקח לדוגמא את תחום אבטחת המידע: כל מכתב דואר אלקטרוני שאנו שולחים ואף בשירותים רגישים יותר נעשה שימוש בשיטת ההצפנה RSA. שיטה זו היא פרי פיתוח של חקר מדעי המחשב ומתמטיקה שימושית."

מה הקשר בין מתמטיקה למדעי המחשב?
"אני  גם  מרצה במחלקה למתמטיקה שימושית. אני מאמינה שנושא זה נמצא בתפר עם מדעי המחשב. חוקר מדעי המחשב טוב חייב לדעת אלגברה ומתמטיקה היטב."
 
איך הגעת לעסוק בתחום זה?
"הייתה לי משיכה לנושא מילדות. בצעירותי נרשמתי לחוג תכנות ועניין אותי לפתור בעיות באמצעות כתיבת תוכנות מחשב. משם הדרך ללימודי מדעי המחשב בתיכון ובאוניברסיטה הייתה קצרה."
 
ד"ר בוטמן היא אינה הראשונה במשפחה שהתאהבה במקצוע: בן זוגה, שתי אחיותיה הגדולות ובני זוגן כולם עטורי תארים במדעי המחשב וכולם משמשים כמרצים במיטב האוניברסיטאות והמכללות בארץ. 
 
ד"ר בוטמן
 
האם יש סיכוי שילדיך יבחרו ללמוד מקצוע אחר?
"אומנם חמשת ילדי עודם קטנים אך בבוא היום תהיה להם זכות בחירה מלאה במקצוע אותו הם רוצים ללמוד, בדיוק אותה הזכות שניתנה לי. טרם בחירת מגמות הלימוד לתיכון, אמר לי אבי כי הוא אינו מצפה ממני לבחור במגמת מדעי המחשב  רק כי זו דרכן של אחיותי הגדולות.  והפציר בי לבחור מגמת לימוד בתחום שמעניין אותי.
 
ד"ר בוטמן החלה את דרכה במכון הטכנולוגי בשנת 2002 מיד לאחר סיום הדוקטורט באוניברסיטת בר אילן. המנחה שלה בתואר היה פרופ' עמיהוד אמיר.
"עם סיום לימודי התואר השלישי הצטרפתי כמרצה למכון הטכנולוגי חולון ומאז אני ממלאת במכון מגוון תפקידים. אני חושבת שהמון השתנה מאז. בראש ובראשונה אי אפשר להתעלם מכך שסביבת הלימודים מאוד יפה, ירוקה, נקייה ומטופחת. הסביבה משרה אווירה של רוגע ומאפשרת קרקע פוריה להרחבת האופקים. מבחינה לימודים המכון ממוקם במקום מצוין עם סגל מרצים מעולה ומעל הכל יחס אישי לכל סטודנט, דבר שאין לו אח ורע במוסדות אחרים.
 
אם לא היית מרצה למדעי המחשב במה היית עוסקת?
תחום האומנות מסקרן אותי מאוד. כנערה מאוד אהבתי לצייר ואף נבחרתי להקים את תפאורת מסיבת הסיום הבית ספרית בעודי בכיתה ט'. זנחתי את תחום האומנות עם השנים מפאת קוצר זמן. אין לי ספק שבעתיד אחזור לתחביב זה אך אם לא הייתי עוסקת בהוראת מדעי המחשב ודאי הייתי עוסקת באומנות.
בינתיים אני מסתפקת בתחביב אחר, אירוח ובישול. אני מאוד אוהב לארח משפחה וחברים לשבתות וחגים. אינני נרתעת מהבישול לכמות גדולה של אורחים ובמיוחד אני אוהבת לבשל להם תבשילי בשר ועוף."
 
איפה את רואה עצמך בעוד 5 שנים?
כנראה פה, במכון הטכנולוגי חולון, מתפתחת ומעמיקה במחקר.