חדשות ואירועים

"תפסיקו לקנות בובות לבנות ורכבות לבנים"

 

פרופ' אלה זאק, ממלאת מקום דקאן הפקולטה למדעים, בראיון לרגל כניסתה לתפקיד, מדברת על ההסללה המגדרית שגורמת לכך שנשים פונות פחות למקצועות הטכנולוגיים.

 

פרופ' זאק'

פרופ' אלה זאק


פרופ' זאק, חגגה בחודשיים האחרונים שני אירועים חשובים הקשורים לקריירה שלה: היא קיבלה מינוי של פרופסור מן המניין ומספר שבועות לאחר מכן, מונתה כאמור לממלאת מקום דקאן הפקולטה למדעים.


בתשובה לשאלה מהי משמעות הפרופסורה עבורה, השיבה כי מדובר בהוקרה על עבודתה שלדבריה היא "סופר מעניינת ומאוד חשובה גם לכלל האנושות, כי מכלול תכונתיו של החומר, שנקרא ננו-צינוריות, שהיא מפתחת במעבדה שלה, ישמש לפיתוח אנרגיה ירוקה, יסייע ברפואה, למשל, לפיתוח וייצור סטנטנים לעורקי הלב, ואפילו לתחום הבינה המלאכותית (AI). התברר שננו-צינוריות מסוגלות להגיב לאור, לייצר חשמל, לזכור אותות ולזהות אותם – ארבע פעולות בננו-גביש אחד, המתאימות לתחום למידת מכונה. "אני מאוד גאה בננו- צינוריות שלי ושמחה שכל המדענים שבדקו את המחקר שלי והחליטו לקדם אותי כמו גם המועצה להשכלה גבוהה (מל״ג) העריכו את עבודתי".


פרופ' זאק היא הדקנית הרביעית ב-HIT ובכך הופכת את HIT למוסד אקדמי עם רוב של נשים העומדות בראש פקולטות ומחלקות עצמאיות. 


למרות שהיא מודעת למספר המועט, יחסית, של סטודנטיות במקצועות הטכנולוגיים ובעיקר בפיזיקה והנדסה, הרי שבראיון עימה היא אומרת כי בעיניה מדובר במצב טבעי שבו יש רוב של דיקניות כי נשים יודעות לעבוד לא פחות טוב מגברים וזה נכון לדעתה לכול התחומים.

 

"אני מבינה מדוע בעולם המערבי מודאגים כי יש לא מעט מקרים של אפליית נשים, וטוב שיש מודעות לבעיה ונלחמים בה. אבל זו אינה הסיבה היחידה למיעוט נשים במקצועות טכנולוגיים. "המצב הזה ישתנה אולי אם כבר מילדות יפסיקו לקנות לבנות בובות ולבנים רכבות ומכוניות. יש כישרונות בשני המגדרים וההסללה המגדרית עושה עוול לילדות כבר מגיל צעיר. לדעתי לבנים ובנות יש יכולות שוות, לכן כדאי לתת להם הזדמנויות שוות ורק לאחר שמתגלים כישרונות מיוחדים אפשר להשקיע בהם יותר." 


פרופ' אלה זאק עומדת בראש המעבדה לחקר וסינתזה של ננו חומרים בHIT- ונחשבת לאחת המומחיות בתחום בעולם. היא נולדה וגדלה בקישינב, מולדובה, לאב מהנדס ואם כימאית: "ברוסיה מקצועות המדע בבחינות הבגרות היו חובה לכולם ולכן גם נשים נחשפו אליהם כבר בגיל בית הספר".


בעיר הולדתה גם עשתה את לימודי התואר הראשון והשני שלה בפיזיקה, שם גם נחשפה לאנטישמיות במלוא עוצמתה, כאשר במבחני הכניסה לאוניברסיטה, נהגו להכשיל את המועמדים היהודיים בלבד, כשנתנו להם לפתור משוואות ותרגילים מורכבים, שמראש הוכנסה בהם טעות מובנית. כמועמדת להיות סטודנטית דאז אלה זאק, עלתה על התרמית ועמדה על שלה מול הנהלת המוסד והתקבלה ללימודים גבוהים. במהלך לימודיה עבדה פרופ' זאק במכון מחקר בקישינב עד עלייתה ארצה בשנת 1990.


כאן לימדה בתחילת הדרך פיזיקה בבתי ספר תיכוניים ובשלבים מאוחרים יותר עשתה את הדוקטורט שלה בנושא מדעי חומרים וננו-טכנולוגיה במכון וויצמן למדע. מיד בתום הדוקטורט שימשה כמדענית ראשית בחברת סטארט-אפ שעסקה בנושא זה. 


לפני כשנתיים פרסמה פרופ' זאק יחד עם חוקרים העובדים במעבדה שלה מאמר חשוב בכתב העת הנחשב ACS NANO בו דווחה על פתרון לאניגמה של ייצור חומר מיוחד ששייך למשפחת הננו-חומרים (שלא הצליחו לפתור במשך 25 שנים) ואמור לספק פתרונות לשאלות רבות בתחומים שבחזית המדע.


כרגע משתתפת אלה זאק באחד הפרויקטים המרתקים ורחבי ההיקף, הנערכים בשיתוף פעולה עם מדענים מאיטליה ומסובסד על ידי נאט"ו. הפרויקט שמפתחים המדענים עוסק בסוללות לבישות הנטענות מהשמש, המיועדות ללוחמים בשטח.


פרופ' אלה זאק, אמא לשני בנים שהם חלק מההצלחה שלה לדבריה. היא איבדה את בנה הבכור בנסיבות טרגיות לפני כ-15 שנים "הוא היה צייר מחונן אשר ניבאו לו גדולות, ולצערי הכל נגדע באמצע". פרופ' זאק נשואה לפרופ' רשף טנא, פרופסור אמריטוס בפקולטה לכימיה במכון ויצמן למדע, שזכה בפרסים רבים על עבודתו המדעית. הוא חבר האקדמיה הלאומית למדעים. השניים משתפים פעולה כבר שנים רבות ומרבים להרצות בכנסים בינאלומיים.