חדשות ואירועים

חומרים חדשים ומשטחי דו ממד מתקדמים, טכנולוגיות רפואיות מעוררות דמיון בכנס ננו-טכנולוגיה של HIT


כנס ננו-טכנולוגיה הבינלאומי ה-5, שהתקיים ב-HIT בתאריכים 24-25 לאוגוסט הפגיש תחת קורת גג אחת חוקרים מ-HIT, חוקרים ממוסדות אקדמיים באיטליה, ספרד וצ'כיה וחוקרים ישראלים ממכון ויצמן, הטכניון, האוניברסיטה העברית, אוניברסיטת תל אביב ואוניברסיטת אריאל. 

 


הכנס שנערך תחת הכותרת "מאקדמיה לתעשייה", התמקד בפיתוחי ננו-טכנולוגיה פורצי דרך בתחומי הרפואה, האנרגיה, הנדסת חומרים ועוד והדגיש את שיתוף הפעולה בין המחקר האקדמי לבין תעשיית הננוטכנולוגיה.


פרופסור אדוארד יעקובוב, נשיא HIT אמר בפתח הכנס כי "הביקוש לכוח אדם שעוסק בננו-טכנולוגיה נמצא בעלייה מתמדת. כוח אדם זה מהווה עמוד תווך ממנו שואבת מדינת ישראל את עוצמתה המדעית והטכנולוגית. עלינו להבטיח את היכולת של המוסדות האקדמיים בישראל להכשיר אותם." 


עוד ציין פרופ' יעקובוב כי הפיתוחים וההישגים בתחום הננוטכנולוגיה הביאו להאצה ולהתקדמות חסרת תקדים במחקרים מדעיים במספר תחומים הולך וגדל. הכנס החמישי במספר הנערך במכון מציב במרכז את שיתוף הפעולה של האקדמיה עם התעשייה. אנו גאים לראות את ההיענות הנרחבת לה זכינו, מצד עמיתינו במוסדות אקדמיים חשובים בישראל ובעולם. מרגשת מאוד גם ההתגייסות לכנס של חברות עסקיות חשובות ומצליחות בתחום."

 


הכנס הקדיש חלק מהמושבים ליישומים פורצי דרך ברפואה באמצעות רכיבים ננו-טכנולוגיים ובהם צינוריות מחומרים אי-אורגניים המאפשרים הנגשת תרופות מדויקת אל אברי גוף הזקוקים להם והחדרתן אל תוך מבני התאים החולים. 


כמו כן הוצגו טכנולוגיות חדשניות ופורצות דרך להדפסת שתלים מתאים אנושיים בטכנולוגיית 3D, שיטות חד-מולקולריות ליישומים ביו-רפואיים, פתרונות Drug Deliveries ועוד. 


יו"ר הכנס, פרופ' אלה זאק, ראש המעבדה לייצור וסינתזה של ננו-חומרים ב- HITאמרה: "ריכזנו שורה של חוקרים מובילים ובעלי שם מהארץ ומהעולם וזכינו להיענות נהדרת ומעוררת סיפוק. הכנס יציג פיתוחים מעוררי השראה שיוצרים מציאות חדשה בתחומים שונים ובהם : ננו-חומרים לעולם הרפואה, אנרגיה ירוקה ואופטו-אלקטרוניקה . 

 


הכנס יציג גם את הישגיהן של מעבדות שונות של HIT ,כולל מעבדה ליצור ננו-חומרים וחקר תכונותיהם .מעבדה זו היא היחידה בעולם שפיתחה וסינתזה ננו-צינוריות רב-תכליתייות מסוג WS2 ו-MoS2, המבוקשים על ידי חוקרים בכל העולם. הודות לתכונות הייחודיות שלהן, יש לננו-צינוריות שפותחו ב HIT יישומים רבים וכגון: במכשירים רפואיים, בתחום מקורות אנרגיה מתחדשים, תעשיית הרכב, התעשיות הביטחוניות ופיתוח סוללות חדשניות."


אחד הדוברים המרכזיים בכנס היה פרופ' אנטוניו די ברתולומאו, נשיא מועצת הפיסיקה של אוניברסיטת סלרנו באיטליה אשר הרצה על חומרים דו ממדיים ויתרונותיהם בשדה האלקטרו אופטיקה. לדבריו התחום העוסק בחומרים דו ממדיים הוא תחום חדש יחסית אשר נולד בשנת 2004 ובשנת 2010 החלה התעניינות בחומר בשם גרפין (Graphene) מדובר ביריעה דו ממדית של אטומי פחמן המסודרים בצורת משושים. גרפין נחשב לחומר החזק ביותר והדק ביותר הידוע לחוקרים, שניתן לעיבוד ולייצור. פרופ' ברתולומאו דיבר בהרצאות על היכולות של החומר הזה ועל השמושים שלו לרבות בזיהוי מדויק ורגיש של חומרים.

 

 


פרופ' חוליו אלונסו, מאוניברסיטת Valladolid בספרד, הרצה על "קליטה ואחסון של מימן בחומרים שכבתיים ונקבוביים".ההרצאה עסקה בשיטות חדשניות, מהפכניות ובטוחות ותר לאחסון דלק למנועי מימן, על ידי שימוש בחומרים נקבוביים ורב שכבתיים. השיפור בבטיחות וביעילות של מנועי מימן, עשוי להאיץ את מהפכת מנועי ההיידרוג'ן ולשנות את הדרך שבה העולם מתנייע.


תחום הננו-טכנולוגיה בעולמות הרפואה בא היטב לידי ביטוי בכנס הזה: פרופ' עופרה בני, מבית הספר לרוקחות בפקולטה לרפואה באוניברסיטה העברית בירושלים, הרצתה על שילוב הנדסה עם ביולוגיה בפיתוח כלים טיפוליים ואיבחוניים בחולי סרטן. לדבריה המחשבה היא לפתח חומרים ננומטריים שמסוגלים להוביל תרופות בצורה ממוקדת לגידולים סרטניים, תוך התבססות על התכונות הפיסיקליות של החלקיקים. בשיטה זו ניתן להכווין את החלקיקים לתאים סרטניים באופן ממוקד על בסיס התכונות המכניות שלהם וזה חידוש גדול. "הראנו קשר חדש המתקיים בין ממאירות של תאים סרטניים לתכונות המכניות של התאים עצמם ויכולתם לבלוע חלקיקים", סיכמה פרופ' בני.


חברי הועדה המארגנת
יו"ר כבוד – פרופ' רשף טנא, מכון ווייצמן
יו"ר – פרופ' אלה זאק, HIT
ד"ר עמוס בר-דע, HIT, ד"ר אלכסנדר לייכטמן, HIT, פרופ' בוריס פיינברג, HIT, ד"ר אלכסנדר אקסלביץ', HIT
את תקצירי ההרצאות ניתן למצוא באתר הכנס.


אתר הכנס