במסגרת סדרת "המדענים הדגולים", השנה התקיים כנס ייחודי שהוקדש לשלוש פורצות דרך בעולם המדע במאה העשרים: מארי קירי, ליזה מייטנר ורוזלינד פרנקלין. הכנס, החמישי בסדרה בהובלת פרופ' אדיר פרידור, העלה על נס את תרומתן המכרעת למדע ואת המכשולים שנאלצו להתגבר עליהם כנשים בעולם גברי.
"סדרת הכנסים הזו היא כבר מסורת מצוינת שמבדלת אותנו – כולה מוקדשת לגדולי המדע". אמר פרופ' אדוארד יעקובוב נשיא HIT. הישגיהן של שלוש המדעניות מהווים ציון דרך בהיסטוריה המדעית: מארי קירי, חלוצת הפיזיקה הגרעינית, שברה את תקרת הזכוכית כזוכת פרס נובל הראשונה והיחידה שזכתה בפרס בשני תחומים שונים. ליזה מייטנר, שפענחה את תהליך הביקוע הגרעיני והניחה את היסודות להפקת אנרגיה גרעינית. רוזלינד פרנקלין, שגילוייה אודות מבנה ה-DNA היוו פריצת דרך בגנטיקה המודרנית, תרמה תרומה מכרעת להתפתחות הרפואה.
בכנס השתתפו מיטב החוקרים והמרצים, ביניהם נשיא המכון פרופ' אדוארד יעקובוב ורקטור המכון פרופ' שאול בר לב, שהדגישו את חשיבות הנחלת מורשתן המדעית לדורות הבאים. הדוברים סקרו את ההשפעות המעשיות של תגליותיהן על תחומים שונים ברפואה, באנרגיה ובמחקר המדעי. "נשים אלה לא רק פרצו דרך בתחומי המדע, הן חיו בתקופות אחרות והתמודדו עם אתגרים חברתיים לא פשוטים בתקופתן והיוו השראה לדורות של מדעניות לאחר מכן." אמר פרופ' שאול בר-לב, רקטור HIT
בין ההרצאות: פרופ' מוטי לורברבוים דן בתרומת הקרינה הרדיואקטיבית לרפואה, פרופ' גדעון בך הציג את השלכות גילוי מבנה ה-DNA וד"ר נועז ניסים התמקד בחידושי הפקת האנרגיה הגרעינית. פרופ' בת שבע כרם מהאוניברסיטה העברית הציגה את ההתקדמות המשמעותית בשימוש בגנטיקה למניעת מחלות קשות, כולל מחלת CF. פרופ' יעל שדמי מהטכניון התמקדה בתחום החלקיקים האלמנטריים, והציגה כיצד מחקרה של מארי קירי פתח את ההבנה של מבנה האטום והוביל לגילויים פורצי דרך כמו חלקיק היגס. פרופ' אדיר פרידור חשף פרק מרתק בתרומת המדענים היהודים לניצחון במלחמת העולם השנייה.
הכנס משקף את מחויבות HIT לקידום מצוינות מדעית לצד ערכי שוויון והומניזם, ומהווה נדבך נוסף בחיבור בין העבר המפואר של המדע לאתגרי העתיד. "לא שמענו על כל מה שעשתה רוזלין פרנקלין, בת 37 במותה, ולא שמענו מה עשו המדעניות האחרות בכנס, ולא שמענו כל מה שעשו המדעניות שלא דובר עליהן בכנס זה," סיכם בדבריו פרופ' אדיר פרידור יו"ר הוועדה המנהל של HIT ויוזם סדרת הכנסים. "לכן בכנס זה לא הוגד לנו אף החצי ואף הרבה פחות מזה" מילים אלו מדגישות את הצורך להמשיך לעקוב ולהוקיר את תרומתן העצומה של נשים למדע, בעבר, בהווה ובעתיד.