שיחות קמפוס

סוגיות בניהול בין-לאומי

מי שלומד לתואר שני בפקולטה לניהול טכנולוגיה ב-H.I.T. המכון הטכנולוגי חולון ומתעתד להקים עסק בין-לאומי, כדאי לו להקשיב היטב בשיעורים שמעביר אהרן רטנר, המלמד קורס באסטרטגיה עסקית בין-לאומית. נושאי הקורס כוללים: לימוד על פעילות בין-לאומית של ארגונים טכנולוגיים, התעמקות במניעים לפעילות בין-לאומית, אספקטים בין-לאומיים בתחומי: ייצור, שיווק, איוש, העברת טכנולוגיה בין מדינות על כל מה שכרוך בכך, ועוד.

מנהל 50 מיליון דולר
אהרן רטנר, תושב רחובות, נשוי ואב לשלושה, בעל השכלה בכלכלה ובמינהל עסקים ובעל תואר שני בכלכלה חקלאית ובמנהל, עסק במחקר בפקולטה לחקלאות ברחובות, עד שעבר באמצע שנות ה-80  לתעשייה הביטחונית. הוא עבד במשך כעשור ב"אל-אופ" תעשייה ביטחונית מובילה, שעוסקת בפיתוח ובייצור של מערכות אלקטרו-אופטיות כמו לייזרים, מכשירים מתקדמים לראיית לילה, כוונות לטנקים ולמטוסים, ועוד. ב"אל-אופ" עסק בניהול כספים, בתקציב ובבקרה, ואחר-כך במכירות בין-לאומיות. "ניהלתי את כל תיקי הלקוחות העיקריים בחו"ל, ובכל רגע נתון טיפלתי בחוזים בהיקף של כ-50 מיליון דולר", הוא מספר.

בשנת 1994 התמנה ל-
CFO (סמנכ"ל הכספים) של חברת הבת  "אל-אופ USA". "כאשר אני מסביר בקורס שאני מעביר, שרכישת חברות בחו"ל היא מדיניות אסטרטגית, שהביצוע שלה בפועל הוא לעתים ניצול הזדמנויות, אני נוהג להביא את הדוגמה הבאה", הוא מספר. "כשנשלחתי לתפקיד בארה"ב, היה ברור שהמשימה העיקרית בפעילותי תהיה רכישת חברה אמריקנית קטנה בתחום הפעילות שלנו, שתאפשר הרחבה של פעילות 'אל-אופ' בשוק האמריקני. לאחר למעלה משנה, שבמהלכה בחנו לא מעט תעשיות רלוונטיות, רכשנו חברה אמריקנית גדולה, שמחזור המכירות שלה היה קרוב לזה של 'אל-אופ', כ-100 מיליון דולר בשנה". תהליך הרכישה המורכב לא הסתיים בעסקת הרכישה, ורטנר נשאר בארה"ב שנה נוספת, כדי לממש את הסינרגיה בין החברות ולוודא שהן "מנגנות" יחד בהרמוניה. רק לאחר שהסתבר שהמיזוג פועל בהצלחה, חזר רטנר ארצה בלב שקט.
מראשוני הננו-טכנולוגיה
לאחר שובו ארצה הצטרף אהרן רטנר לעולם הטכנולוגי המבטיח של הננו-טכנולוגיה. הוא שימש כ-CFO של חברת "נאנוניקס ליטוגרפיה", שהייתה אחת התעשיות הראשונות בארץ בתחום הננו-טכנולוגיה. החברה פיתחה מכשיר לתיקון מסכות בתעשיית המוליכים למחצה. זו הייתה אחת ההשקעות הראשונות, שביצעו בארץ קרנות הון הסיכון, ובמסגרת תפקידו גייס רטנר מיליוני דולרים לחברה הצעירה. משם עבר ל"טסקום", חברה מובילה בתחום בדיקות ואבטחת איכות תוכנה. משנת 2001 הוא משמש כ-CFO של קבוצת "אינטגריטי", קבוצת חברות שעוסקות בפיתוח ובשירותי תשתיות מחשוב. החברה מנהלת בסיסי נתונים ומערכות הפעלה מורכבות, ומעניקה שירותים נלווים נוספים בתחום.
בפברואר 2007 פרסמה העיתונות הכלכלית והמקצועית בארץ ובחו"ל ש"אינטגריטי" וחברה אחות נוספת שלה נרכשו על-ידי חברת "GlassHouse" האמריקנית בסכום מרשים של כ-100 מיליון שקלים.
ל"אינטגריטי" חברה-אחות, "אילומינייטור", שפיתחה מוצר תוכנה ייחודי, אשר מבטיח יכולת שחזור נתונים, ועם לקוחותיה נמנים בעיקר גופים כלכליים גדולים כמו בנקים, חברות טלקום ותקשורת, ועוד. חברת-הבת לא נכללה בעסקת המיליונים, ורטנר ממשיך לנהל את כספי החברה הצעירה והמבטיחה ממשרדיה בתל-אביב, במקביל לשאר תפקידיו.

מקצוע עם ביקוש הולך וגדל  

נוסף על הניהול בשטח, אהרן רטנר מלמד בפקולטה לניהול טכנולוגיה ב-
H.I.T. המכון הטכנולוגי חולון כבר משנת 1997, מאז שחזר מארה"ב. "ניהול טכנולוגיה הוא מקצוע חדש יחסית, ייחודי ומעניין מאוד, שיש לו כיום ביקוש משמעותי", הוא אומר. "אם עד עתה עסקו בתחומי ניהול טכנולוגיה מנהלים עם רקע הנדסי, כלכלי או שיווקי, שלכל היותר למדו מינהל עסקים. היתרון של המכון הוא בכך, שהמכון מעניק מראש הכשרה כוללת, המכינה את הבוגר לעבודה ניהולית בתעשיות טכנולוגיות. המסלול ללימודי תואר שני בניהול טכנולוגיה מתאים מאוד, למשל, למהנדסים שרוצים לנהל ומעוניינים ללמוד ניהול בסביבה המתאימה להם".   
אהרן רטנר מציין לחיוב גם את הרכב הסגל, "שמורכב מאנשי אקדמיה ומאנשים כמוני, שבעיקר באים מן השטח, אשר משלבים תפקידים בכירים בחברות טכנולוגיות עם תיאוריה אקדמית בהוראת המקצוע. תרומה ייחודית בולטת נוספת בלימודי התואר השני בניהול טכנולוגיה", אומר רטנר, "היא בהרכב המגוון של הסטודנטים שלנו – רבים מהם משמשים בתפקידי ניהול שונים בארגונים טכנולוגיים. הם מביאים איתם ניסיון אישי לא מבוטל. העבודה בצוותים קטנים של סטודנטים בעלי ניסיון מעשי בתעשייה עתירת טכנולוגיה, מוסיפה עומק ועניין לתכנית הלימודים הפורמאלית".
אחת לשנה רטנר מארגן במסגרת הפקולטה כנס בנושא הקשור לניהול טכנולוגיה. הכנס האחרון – "המלחמה בלבנון - סיכויים וסיכונים לתעשייה הביטחונית", שהתקיים באוקטובר 2006 תחת לקחי מלחמת לבנון השנייה, היה מעניין במיוחד. בכנס השתתפו בכירי התעשייה הביטחונית, כשבין המרצים היו: יו"ר מועצת המנהלים של רפא"ל, צבי טרופ, אלוף (מיל.) יצחק בן-ישראל, שני מנכ"לי משרד הביטחון לשעבר – קובי תורן (ז"ל) ואלוף (מיל.) דוד עברי, כיום נשיא חברת "בואינג ישראל".
גם ביום העיון הקודם, שאורגן על-ידי אהרן רטנר ב-2005 ועסק בנושא מיזוגים ורכישות בתעשייה הטכנולוגית, השתתפו מרצים ומנהלים בכירים ממשרדי עורכי-הדין ורואי-החשבון המובילים בתחום טכנולוגיית העילית בארץ, מנכ"ל "אל-אופ", חיים רוסו, וסמנכ"ל מיזוגים ורכישות בחברת "אלווריון", חיים סרור. "גם לקורסים שאני מעביר במכון אני משתדל מאוד להביא מרצים אורחים בכירים מתחומי הניהול הטכנולוגי, הפגישה הבלתי אמצעית בין הסטודנטים לתעשיינים ש'עשו ועושים את זה' מוסיפה ידע מעשי עצום לסטודנטים, ומאפשרת להם לבחון מקרוב את היישום של התיאוריה האקדמית בעולם האמיתי של התעשיות המתקדמות ביותר".