שיחות קמפוס

"הון וניהול איכותי מובילים את העתיד הטכנולוגי"

ד"ר אריק שדה (52) עוסק במחקר ובהוראה אקדמית בתחומים: ניהול סיכונים, מימון, כלכלה וניהול פרויקטים. כיום, הוא איש הסגל הוותיק ביותר וראש המחלקה בעבר, שהוביל להכרה אקדמית ולהענקת תואר .B.Sc בניהול טכנולוגיה, בפקולטה לניהול טכנולוגיה, ב-.H.I.T המכון הטכנולוגי חולון.

מהי הדרך הנכונה להתאים מנהל לפרויקט? ד"ר שדה חקר שאלה חשובה זו במהלך שנת השבתון האחרונה שלו, שאותה עשה בין כותלי אוניברסיטת בן-גוריון בבאר-שבע, שם עסק במחקר על מנהלי פרויקטים. "אני חוקר בנושאים, כמו תזמון פרויקטים וניהול סיכונים בפרויקטים, והמחקר הזה מהווה המשך למחקריי האחרים. מן המחקר הזה עולה, שצריך להתאים את המנהל לפרויקט, על-פי תכונותיו האישיותיות, ועל-פי פרופיל הפרויקט. אם מתאימים מנהל לפרויקט, על-פי מאפייניו האישיותיים, מגיעים להצלחה גדולה יותר בפרויקט עצמו", אומר ד"ר שדה, ומרחיב בנושא. "פרויקט מאופיין בעזרת ארבע רמות: הראשונה - מורכבות הפרויקט; השנייה - אי-הוודאות הטכנולוגית שלו, או של התוצאה הסופית; השלישית - רמת החדשנות שלו; והרביעית - קצב הפרויקט.

אם, לדוגמה, מנהל נדרש לפרויקט שאי-הוודאות שבו גדולה, לא כדאי לשים בראשו מנהל, שמטבע אופיו חושש מנטילת סיכונים. ובכן, איזה מנהל כן לקחת? אדם בעל פתיחות ויצירתיות. אם מדובר בפרויקט, שדורש התנהלות רבה ואינטראקציה עם אנשים נוספים, צריך לקחת מנהל בעל יכולת לתקשורת בין-אישית טובה. אנשים קצרי רוח מתאימים לפרויקטים, שיש בהם חדשנות ושאינם ארוכים מדי. ככלל, אני אומר, שרמת האינטואיציה של האדם משפיעה על בחירת הפרויקט, שהוא ירצה לעמוד בראשו".

איך בודקים רמת אינטואיציה?
"אנו נעזרים במבחנים פסיכולוגיים, שבודקים גם את יכולת התקשורת, את מידת הרתיעה מלקחת סיכונים, יזמות, ואת אהבת הניהול, עד כמה אדם מעדיף להיות נשלט ולא שולט, עד כמה הוא פתוח להתנסויות חדשות, והאם יהיה מוכן לשבור מוסכמות."
 
בעיניך מי הוא המנהל האידיאלי?
"המנהל האידיאלי הוא האדם, שמתאים ביותר לעמוד בראש פרויקט, על-פי המאפיינים שחקרתי. מדובר בנושא חדש, שרק כעת ממצאיו מתפרסמים בכתבי-העת המדעיים."
 
אתיקה וסחר אלקטרוני
נושא נוסף, שזכה לתשומת לב מדעית מד"ר שדה, במהלך שנת השבתון שלו, היה: "אתיקה וסחר אלקטרוני". "המחקר שלי בנושא זה עסק בדרך שבה הצרכנים, שנוהגים לרכוש מוצרים באתרי אינטרנט, מתייחסים להיבטים האתיים של המסחר האלקטרוני: הגילוי הנאות, שמירת הפרטיות, האחריות שמובטחת לאחר הקנייה, העמידה בהבטחות של האתר, ועוד. כדי להגיע למסקנות, בדקנו גם בעלי אתרים וגם צרכנים".
 
מה הן המסקנות שאליהן הגעתם?
"גילינו שאתיקה היא דבר חשוב לקונים. חשוב להם לקנות מאתרים, שידועים כשומרים על רמת אתיקה נאותה, אך אם זה יעמוד מול מחיר - האנשים יעדיפו להסתכן ולקנות באתר, שמציע את המחיר הזול יותר, לעומת אתר שידוע ברמת האתיקה הגבוהה שלו."
 

כנס פיתוח איכות ומצוינות בארגונים, מרצים ד"ר אריק שדה וד"ר יובל כהן מהפקולטה לניהול טכנולוגיה

 
מכלכלת החלב לכלכלת ההיי-טק
ד"ר אריק שדה, תושב רחובות, נשוי ואב לשלושה, למד לתארים ראשון ושני בכלכלה חקלאית באוניברסיטה העברית. את הדוקטורט ואת הפוסט-דוקטורט בכלכלה עשה באוניברסיטת Texas A&M, ארה"ב, שם התגורר בשנים 1987-1981. "המחקר החקלאי וההישגים הטכנולוגיים בתחום הזה היו אז ה'היי-טק' של היום. בחקלאות הושקעו התקציבים הגדולים, שהובילו להישגים משמעותיים לאנושות", הוא מסביר את העניין הרב, שהיה לו במחקר החקלאי.

ד"ר אריק שדה הגיע למכון בשנת 1995, לאחר שעבד במחלקה לסטטיסטיקה, במינהל המחקר החקלאי, והתמחה במודלים אופטימליים לניהול בענף החלב. לפני כן הוא עסק בפיתוח עסקי, בחברה אמריקנית-ישראלית, בתחום האנרגיה הסולרית, שהייתה חברת היי-טק עתירת ידע וטכנולוגיה. "חיפשתי מימוש אקדמי והגעתי למכון", הוא מספר. ב-.H.I.T מכון טכנולוגי חולון, ד"ר שדה מלמד מימון, כלכלה וניהול סיכונים לתארים ראשון ושני. "הסטודנטים מוצאים עניין רב בתחומים אלה", הוא אומר, "הם מבינים שניהול בכלל, וניהול הכסף בפרט - מובילים את העתיד בעולם הטכנולוגי של היום".

כדי לקדם נושא חשוב זה, נוצרו לימודי התואר השני בניהול טכנולוגיה. "מדובר בתואר מעניין ומיוחד", אומר ד"ר שדה, "ראשית, זהו תואר מדעי - .M.Sc, שנועד לקדם בעלי תארים ראשונים בניהול טכנולוגיה, מהנדסים ומדענים, שרואים את עתידם בניהול. אני רואה עתיד מצוין למקצוע הזה. ושנית, אני חושב, שהשילוב של לימודים לתואר שני במוסד רציני, כמו המכון, שחרת על דגלו את המחקר, המקצועיות והמצוינות, ואת השילוב המעשי בין האקדמיה לבין התעשייה, הוא מעולה".