ארועים

חלון לחזון: ביולוגיה סינתטית, תחום הנדסי חדש ושילובו עם תחומי הנדסה קלאסיים (ביוקונברג'נס)

15:00 13-12-2022

 

צפייה בהזמנה בקובץ PDF

 

תחום הביולוגיה הופך עם השנים ממדע שהיה מאד קשה למידול למדע מדויק במובנים רבים. שילובו למשל עם מדעי המחשב ותורת המידע הוליד תת-תחום מאד מעניין שנקרא ביו-אינפורמטיקה. בשנים האחרונות התחילו מהנדסים להשתמש בביולוגיה ככלי הנדסי לפתרון בעיות מעשיות רבות שלא ניתן לפתור בעזרת כלי הנדסה קלאסיים. המעבר ממדע בסיסי לתחום הנדסי חדש הוליד בין היתר תת תחום שנקראה ביולוגיה סינתטית. ביולוגיה סינתטית מאפשרת תכנות תאים חיים לפי צורך. למשל פיתוח בית חרושת מלאכותי מבוסס תאים חיים לייצור מולקולות וחומרים מיוחדים שעדיף על החלופות מבחינת קיימות ועלות ייצור.

 

תחום נוסף שהוכיח את עצמו הוא תחום החישה של חומרים מיוחדים. הביולוגיה יודעת לבצע גילויי רגיש וספציפי לעיתים טוב יותר מכל מערכת הנדסית קלאסית. הצלחות גדולות של התחום בעולם המעשי שייכות למושג נוסף אותו נכיר: ביוקונברג'נס, שמדבר על שילוב הנדסה ביולוגית עם תחומי הנדסה קלאסיים. דוגמה מהשנים האחרונות זה חיידק שמגלה מוקשי פלסטיק בשדות ישנים תוך שעה בשילוב מערכות אלקטרואופטיות, שתומכות מרחוק בתהליך הגילויי והפינוי של המוקשים.

 

בהרצאה זו יסקור ד"ר דורפן את התחום בעולם ובארץ, כולל דוגמאות ליישומים שכבר מפותחים בתעשייה. נדבר בעיקר על תכנון חיישנים ועל ייצור מולקולות בעזרת מיקרואורגניזמים מעבדתיים וטבעיים.

 

ד"ר יובל דורפן מרצה בכיר במכון הטכנולוגי חולון הוא מהנדס אלקטרוניקה ומחשבים שעבד הרבה שנים בתעשיית ההייטק והביוטק. מ 2017 שימש מדען בכיר ומנהל פרויקטים ב MIT אצל פרופסור כריס וייגט, אחד מחלוצי הביולוגיה הסינתטית בארצות הברית.

 

בשנת 2020 חזר יובל לארץ כדי להקים מרכז לביולוגיה סינתטית בישראל, שמשלבת: אקדמיה, תעשייה, קרנות הון סיכון, משרדי ממשלה, תורמים ומוסדות חינוך. השנה הקים יובל עם שותפים מהתעשייה ומרשות החדשנות את אלאג'ין, תשתית לאומית לביולוגיה סינתטית.

 

במקביל יזם יובל כנס שנתי ישראלי בתחום שיעבור בין המוסדות בארץ ויעסוק במחקר ופיתוח של התחום בארץ ובעולם. החל מאוקטובר 2022 יובל הצטרף ל HIT כחלק מהביו-הנדסה כדי לקדם הוראה ומחקר של התחום יחד עם תעשייה וגורמים נוספים בארץ ובעולם.
 

הרשמה להרצאה: