חדשות ואירועים

לא מאמין ב"סוד קסם" אלא בהצלחה שבאה בעקבות עבודה קשה

 
ד"ר יובל בק מהפקולטה להנדסה קיבל גם השנה אות הוקרה על הצטיינות, ואין ספק כי מדובר פה על מצטיין סדרתי: בהוקרה על הצטיינות בהוראה הוא זכה כבר 5 פעמים , על הצטיינות במחקר 3 פעמים וזו הפעם השנייה שהוא זוכה בהוקרה על הצטיינות בתרומה לפקולטה.  כן ירבו!
 
ד"ר <a class=staff_id595 href="https://www.hit.ac.il/faculty_staff/יובל_בק">יובל בק</a>

ד"ר בק, אתה מזוהה מאד עם  תחום האנרגיה, ובעיקר אנרגיה חלופית ורשת חכמה.  איך הגעת לתחום זה?
סיימתי תואר ראשון באוניברסיטת תל-אביב בפקולטה להנדסה בתחומים: תקשורת, מחשבים והתקנים (מיקרו אלקטרוניקה). בפרויקט הגמר שלי עסקתי בתכנון מערכת המרה חסרת הרמוניות ושם נקשרתי לאנשים בתחום האנרגיה והתאהבתי בנושא. כתוצאה מכך הוספתי שנה בתואר הראשון בכדי להשלים שני מסלולים בתחום האנרגיה. לאחר מכן המשכתי לתואר שני באוניברסיטה ועשיתי תזה בתחום שדות אלקטרומגנטיים הנובעים מפגיעות ברקים דרך תורת היחסות הפרטית ותואר שלישי (דוקטורט) גם כן באוניברסיטת תל אביב ועבודות המחקר שלי עסקה בחישובי זרמים תת קרקעיים כתוצאה מפגיעות ברקים באלקטרודה. מסיבות משפחתיות החלטתי לא לנסוע לאחר מכן לפוסט דוקטורט ( מה שבדרך כלל נהוג בכדי להתקבל באוניברסיטאות כאיש סגל) ועשיתי פוסט-דוקטורט גם כן באוניברסיטת תל-אביב. במסגרת הפוסט דוקטורט פיתחתי יחד עם פרופסור זינגר ממיר מתח חדשני שעליו נכתב פטנט על ידי האוניברסיטה ועד היום אנו עוסקים במחקר הקשור לממיר זה.

היום אני מתעסק במחקר גם באוניברסיטת תל אביב בנושאים שהתחלתי בעבר וגם נושאים חדשים ומלהיבים בתחום האנרגיה במכון הטכנולוגי חולון. הנושאים שמעניינים אותי היום הם בעיקר בתחום האנרגיה החלופית ורשת חכמה שהם תחומים חמים מאוד בכל הקהילייה המדעית היום. על אנרגיה חלופית כולנו שומעים כבר מספר שנים בעיקר על תחומי האנרגיה הפוטוולטאית (סולארית) ורוח. רשת חכמה הינו תחום יחסית חדש(מספר שנים) שצובר תאוצה בקצב מסחרר. זהו נושא בעל תחומים רבים ובעיקרון מדובר על הטמעה של מערכות תקשורת ומחשוב ברשת החשמל בכדי להיות מסוגלים לייעל את הרשת ולקבל רשת עם פונקציונאליות מודרנית. למשל, מערכות אלו יאפשרו בעתיד שליטה על
מכשירי הבית, ייעול הרשת החשמלית בשילוב אנרגיה חלופית וממש יצירה של אינטרנט חדש של מכשירים.
 
ד"ר <a class=staff_id595 href="https://www.hit.ac.il/faculty_staff/יובל_בק">יובל בק</a>
ד"ר יובל בק במהלך פעילות עם תלמידים במעבדה לאנרגיות חלופיות

ספר מעט על תחומי המחקר שאתה עוסק בהם היום
כרגע אני מנהל שני מחקרים בתחום הרשת החכמה. האחד נקרא תכנית מגנ"ט שהינו מחקר גנרי בו משתפות אקדמיות ותעשיה פעולה לפיתוח מוצרים וטכנולוגיות עתידיות. אנו מפתחים יחד עם מוטורולה ועוד מספר חברות טכנולוגיה לניהול אנרגיה ממקורות חלופיים וצרכנים רבים. התוכנית הינה של מדען ראשי משרד הכלכלה.
כמו כן יש לי מחקר בתחום טופולוגיות של רשת חכמה למדען ראשי של משרד האנרגיה.
 
מתי החלה דרכך במכון?
התחלתי לעבוד במכון בשנת 2008 כמרצה בפקולטה להנדסת חשמל. בשנת 2010 מינה אותי הדיקאן דאז פרופ' גדי גולן לראש התחום של אנרגיה ומערכות הספק. מאז אני בתפקיד זה  וממשיך לקבל תמיכה מלאה מהדיקאן הנוכחי ד"ר יוסף בן-עזרא. בשנים אלו עסקתי בקידום התחום הן ברמת המחקר, הן ברמת המעבדות והן ברמת הסטודנטים. ב-2011 הקמתי את "מרכז המצוינות לאנרגיה חלופית ורשת לחכמה" שמטרתו לאגד תחת קורת גג אחת חוקרים, תעשיה וסטודנטים. במסגרת המרכז השגתי תקציבי מחקר המאפשרים לנו להעסיק במחקר שותף 6 סטודנטים. הסטודנטים מועסקים כעוזרי מחקר ומקבלים נגיעה בתחומים חדשים וניסיון בתוכנות ובמהלך מחקר שותף.
לב המרכז הינה המעבדה לאנרגיות חלופיות ,מעבדה זו הינה מעבדה חדישה, מתקדמת וייחודית במכון. מעבדה המאפשרת מחקר, לימוד והתנסות עצמית, בה לומדים היום את נושאי המחר. בשל כך צורת ההוראה במעבדה גם היא חדשה וייחודית ונעשית כ-"הוראה מתוקשבת" - מעבדה "ללא נייר". במעבדה זו אין חוברת מעבר לנדרש במעבדה עצמה וכלל הניסוי מבוצע במערכת המודל בשיתוף גיליונות אלקטרוניים של Google Docs.
 
בשנתיים האחרונות פתחתי מסלול חדש בתחום האנרגיה החלופית שהינו מסלול ייחודי בארץ במגוון הקורסים העוסקים בתחום זה. המסלול כולל קורסים באנרגיה שמש, רוח, קורסים בתאי דלק, רשת חכמה ועוד. השנה השקתי מסלול חדש הנקרא מסלול "אנרגיה חלופית ומערכות הספק משולב" מסלול זה מאפשר לנו להכשיר סטודנטים עם ידע נרחב יותר באנרגיה דבר הנדרש היום בתחום. מסלול זה מצד אחד מקנה למסיימים אותו אפשרות לקבלת רישיון לעסוק בחשמל וכמו כן משלב גם את הנושאים ממסלול אנרגיה חלופית כך שהסטודנט מקבל שני מסלולים "במחיר של אחד".
כיום בתחום במסלולים השונים נרשמים כל שנה כ- 100 סטודנטים ואנו משתדלים להקנות להם את הכלים הטובים ביותר לקראת יציאתם לשוק העבודה.
 
ד"ר <a class=staff_id595 href="https://www.hit.ac.il/faculty_staff/יובל_בק">יובל בק</a>
ד"ר יובל בק במהלך פעילות עם תלמידים במעבדה לאנרגיות חלופיות
 
השנה קיבלת, זו הפעם השנייה, הוקרה על הצטיינות בתרומה לקהילה ולמכון
נכון. במהלך השנים האחרונות אני גם פועל לשיתופי פעולה עם הפקולטה לעיצוב- בניתי קורס בקיימות עם עדיטל אלה, ויחד עם המעבדה לאינטראקציה הקמנו כמה מיצגים מדהימים בתחום הרשת החכמה. בשיתוף פעולה עם רכזת מעורבות חברתית במנהל הסטודנטים, יפעת רוזנטל,  הייתי מעורב בפרויקט נחשון ופעלנו  לכך שבבתי ספר יסודיים ותיכוניים יכירו את נושאי האנרגיה החלופית.
השנה גם קיבלת זו הפעם החמישית אות הוקרה על הצטיינות בהוראה, ופעם שלישית הוקרה על הצטיינות  במחקר. מה סוד הקסם?
אינני חושב שיש "סוד קסם" אני חושב שהצלחה באה עם עבודה קשה. אני חושב שכמות השעות שכולנו מבלים בעבודה היא כמות רבה ולכן כדאי ורצוי לעשות כל מה שניתן בכדי לקדם את שם המקום. אני קם בכל יום בחמש וחצי ומשתדל במשך היום לתמרן בין ההוראה , המחקר והמשפחה. אני חושב שיש לכולנו אחריות להמשיך ולמצב את המכון הטכנולוגי בחזית המוסדות האקדמיים.
דלתי תמיד פתוחה ואני גם אומר לסטודנטים שאמנם שעות הקבלה שלי הינן בתיאום אך הן יכולות להיות כל שעה אפילו 7:00 בבוקר. (ישנם סטודנטים שעד שנוכחים שזה ברצינות חושבים שאני מתבדח).

ולסיום, מה אנחנו עוד לא יודעים עליך?
ישנם כמה דברים ש"לא יודעים" עלי. אני רוקד מילדות סטפס ואת שלושת התארים שלי בהנדסה מימנתי מהופעות והוראה של סטפס. אני חבר כבוד בארגון מחול בינלאומי וכתבתי להם את תוכניות הלימוד בתחום.

אני יודע שסטודנטים מגלים זאת מהר מאוד וחלקם מכירים סרטונים שלי ביוטיוב אך הם מבינים שבכיתה באתי ללמד הנדסה ושני התחומים לא מתערבבים אצלי (מעין פיצול אישיות...).
דבר נוסף שאולי פחות יודעים הוא שאני גם מתעניין בקסמים וכשהיה לי יותר זמן אפילו יכולתי לעשות טריקים ברמה מקצועית (בעיקר קלפים). הייתה תקופה שעזרתי בפיתוח טכנולוגיות שונות עבור קוסמים. (כולל לתוכניות טלוויזיה) אבל לצערי בשנים האחרונות הזנחתי קצת את התחום שבוודאי אחזור אליו בעתיד.
הרבה פעמים אנשים מופתעים שאני מספר שאני בן 44. 
 
ולא פחות חשוב מכל מה שנאמר פה, אני נשוי ואב לשלושה ילדים. ילדה בצבא ושניים קטנים (6 ו-9).
 


ערב הוקרה וחלוקת תעודות על הצטיינות במחקר, ביצירה בהוראה ובתרומה למכון ולקהילה בשנה"ל תשע"ג התקיים ב 1.10.14
 
לרשימת המצטיינים המלאה הקש כאן