חדשות ואירועים

ד"ר נאווה שקד, מרצה בפקולטה להנדסה

 
בואו להכיר את: ד"ר נאווה שקד מרצה בפקולטה להנדסה

בשנת הלימודים האחרונה שלה במחלקה לבלשנות באוניברסיטת בר אילן, נחשפה ד"ר נאווה שקד לתחום הבינה המלאכותית והרובוטיקה, שהיה תחום חדש בארץ. "ברגע הזה הבנתי שמצאתי את הייעוד בחיי" היא נזכרת. השלב הבא היתה החלטה ללמוד בניו יורק שם התקבלה למסלול משולב ישיר לדוקטורט ב- CUNY GC בחוג לבלשנות חישובית Computational Linguistics- "מדובר במסלול המשלב מדעי המחשב עם בלשנות ועוסק בעיבוד שפה בעזרת מחשב. זהו תחום מובהק של בינה מלאכותית שבה אנו מציידים את המכונה במודולים של שפה וצריך לספק לה את המידע הזה בצורה חישובית" מסבירה ד"ר שקד.
 
דר' שקד

לאחר תום לימודיה התקבלה נאווה לקבוצת חוקרים במעבדות חברת Bell היוקרתיות בניו יורק בראשות פרופ' לארי רבינר. במסגרת עבודתה שם אף כתבה את עבודת הדוקטורט שלה בשיתןף עם המתמטיקאי פרופ' קן צ'ירץ תחת הכותרת :שילוב שיטות בלשניות וסטטיסטיות לפתרון עמימות בטקסטים.

בשנת 1994 שבה ד"ר שקד ארצה והשתלבה במעבדות המחקר של IBM בחיפה ועסקה בעיבוד קולי Text To Speech. שלוש שנים מאוחר יותר עברה לנהל את כל תחום הכרטיסים החכמים ב IBM תל אביב ועסקה רבות בטכנולוגיות חדשות שהחלו להופיע באותה תקופה כראשית בועת ההיי טק המפורסמת. ד"ר שקד כיהנה כסמנכ"ל במספר חברות , ביניהן חברות בתחום הסלולר ובשנת 2004 פתחה חברה פרטית המייעצת לחברות בתחומי טכנולוגיות בינה מלאכותית . בין לקוחותיה נמנות חברות ישראליות כגון בנק לאומי וכן בנקים וחבורת נוספות.
 
Design of multimodal Mobile
 
לפני כארבע שנים החליטה לעשות שינוי נוסף וחזרה לאקדמיה כמרצה בפקולטה להנדסה ב HIT מכון הטכנולוגי חולון. "דקאן הפקולטה להנדסה פרופ' יוסף בן עזרא הציע לי להצטרף לפקולטה , השתלבתי בה וגם במחלקה למדעי המחשב ומצאתי כאן את ביתי ", היא מספרת.

אחד הדברים המייחדים את המכון , לדברי ד"ר שקד , הוא העובדה שמנסים לייצר כאן שיתופי פעולה בין הפקולטות. בשנתיים האחרונות הדבר נעשה בעזרת קורסים מולטי-דיסציפלינאריים המתקיימים במסגרת המרכז לחדשנות. "אנו מנסים לייסד מקום מפגש אקדמי ברמה גבוהה עבור סטודנטים מפקולטות שונות במטרה שיכירו אלה אל אלה , ייצרו יחד פרויקטים רב תחומיים מצטיינים ויתרגלו לדרכי חשיבה שונות.

באפריל 2016 יצא לאור ספרה של ד"ר שקד – Design of multimodal Mobile בהוצאת De Gruyter אשר נכתב יחד עם ד"ר אוטה ויטר, חוקרת מחברת ג'נרל מוטורס בהרצליה. הספר דן בעולם החדש של ממשק נייד מולטימודאלי, תוך התמקדות בטכנולוגיות מתקדמות ועיצוב דיאלוג אשר מטרתו ליצור ממשק משתמש חדשני ואינטראקטיבי. הספר מנגיש את היכולות של ממשק זה בסביבות יישומיות שונות ובוחן, את האתגרים התיאורטיים, המעשיים ואף המוסריים הכרוכים בעמידה ביעדים טכנולוגיים ומסחריים, ומציע גישות חדשות הממשקים לתכנון ובעיצוב אלו .
 

 
בעוד כשנה וחצי עתיד לצאת לאור בהוצאת Springer הספר הבא שלה אשר יעסוק באוואטארים, בוטים ונציגים וירטואליים.

לדעת ד"ר שקד, אשר נבחרה בשנת הלימודים החולפת למרצה מצטיינת , לאקדמיה יש תפקיד חשוב מאוד בהנגשת מקצועות שונים ורבים לסטודנטים. "בימינו אין זה מפסיק שתהיה התמחות רק בדר אחד, אלא יש צורך לדעת גם על תחומים נוספים שנושקים לתחום הספציפי אנו ב HIT רואים כחובה להנגיש לתלמידים גם דברים שאינם נמצאים בהכרח בתחום התמחותם הספציפי.

ב- 10 השנים האחרונות מכהנת ד"ר שקד כיו"ר השלוחה הישראלית של הארגון הבינ"ל AVIOS, המגשר בין האקדמיה לתעשייה בנושא עיבוד שפה ואינטראקציות אדם- מכונה. מדי שנה נערך ביוזמתה בישראל כנס בהשתתפות מובילי דעה בתחום מהאקדמיה והתעשייה מהארץ ומהעולם. הכנס האחרון התקיים בספטמבר 2015 בחולון והבא יהיה במרץ 2017 בו צפויים להרצות מרצים מהדרגה הראשונה, יביא לידי ביטוי את הנושאים המולטי-דיסציפלינריים של ממשקי אדם מכונה.