שיחות קמפוס

שיתוף פעולה מחשמל

תלמידי הקורס בסיור עם דלתלמידי הנדסת חשמל ואלקטרוניקה בפקולטה להנדסה ב-H.I.T מכון טכנולוגי חולון מוצעת מדי שנה הזדמנות ייחודית להניח לרגע בצד את הנוסחאות והתרגילים המסובכים ולפגוש מדי שבוע את האנשים שמיישמים מדי יום את החומר התיאורטי – אנשי חברת החשמל. זאת במסגרת הקורס "תכנון, תפעול ופיקוח של מערכות אספקת חשמל", המתנהל בפקולטה זה השנה הרביעית, בהשתתפות מומחי מחוז דן של חברת החשמל.
היוזמה לפתיחת הקורס היתה של מנהל המחוז דן, מרלזר פוקס, וראש המחלקה להנדסת חשמל דאז, פרופ' גדי גולן, ומרכזת אותו מאז פתיחתו ד"ר דינה ליטמנוביץ', אשת מחקר ופיתוח במחוז דן של חברת החשמל.
הקורס מאפשר לסטודנטים להיחשף לשיטות חדישות בתחומי הבקרה, התפעול והפיקוח של מערכות אספקת חשמל מתקדמות. בין הנושאים הנלמדים בקורס: מאפייני משק החשמל בישראל, מערכות הייצור, המסירה, ההשנאה והחלוקה, תכנון ופיקוח מערכות מתח גבוה, תכנון אספקת חשמל באזור חדש ועוד.
כל המרצים האורחים בקורס הם מנהלי מחלקות ובכירים במחוז דן של חברת החשמל, ביניהם מנהל ומהנדס המחוז, וכן מנהל תחנת הכוח רידינג, מנהל מחלקת תפעול ואחרים.
במהלך הקורס נערכים ארבעה סיורים, ביניהם בתחנות כוח, בתחנות משנה ובחדרי פיקוח של חברת החשמל, שבהם הסטודנטים לומדים מקרוב על מערכות החשמל ושומעים עליהן מהאנשים בשטח.
על פי ד"ר דינה ליטמנוביץ', מרכזת הקורס, המשובים מהסטודנטים ומהמרצים בסוף הקורס מדי שנה מצוינים: "המרצים מספרים על ההרגשה הנהדרת לבוא ולהרצות מול דור העתיד במקצוע. כל המרצים מגלים מעורבות רבה בפרויקט ומבקשים לעדכן את ההרצאות שלהם מדי שנה. כמות השאלות של הסטודנטים בסוף כל הרצאה מעידה על העניין הרב שהן מעוררות".
מה הוא לדעתך הערך המוסף של הקורס?
"לימודי הנדסת חשמל כוללים הרצאות עם חומר קשה ומורכבמבחינת נוסחאות וחישובים. מה שאנחנו נותנים זה דבר אחר, הסטודנטים שומעים הרצאות בנושאים שיהיו ממש רלבנטיים לעיסוק שלהם בעתיד. ההרצאות יוצרות קישור מצוין בין הנושאים התיאורטיים והמציאות בשטח. המרצים עושים חיבור בין הידע התיאורטי לבין הניסיון הרב שלהם, והסטודנטים מקבלים תמונה מלאה יותר של איך הדברים נראים במציאות".
 
זווית ראייה שונה
"חשוב שמהנדס חשמל המתמחה בזרם חזק יראה איך הדברים עובדים באמת בשטח וזה מה שהסטודנטים מקבלים בקורס הזה. יש תחומים כמו טורבינות או תחנות משנה שאי אפשר להבין בלי לראות אותם פיזית, בלי לראות את החיבורים", אומר שגיא סנדלר, בוגר הקורס, העובד כיום כמתכנן חשמל בחברת אספון. סנדלר מוסיף כי "הקורס נותן ראייה מזווית טיפה שונה על כל התחום. אתה לומד להתמודד עם שיקולים נוספים, מעבר לשיקולים התיאורטיים, כמו שיקולים כלכליים".  
בוגר נוסף של הקורס, פבל קפלון, עוסק היום בתחום הבקרה, אך מתכנן לעבור לתחום החשמל בקרוב. "זה אחד הקורסים היותר טובים לחיים של אחרי התואר", הוא אומר. "בקורס זו היתה הפעם הראשונה שהוציאו אותנו לרחוב והראו לנו מה זה שנאי גדול, לקחו אותנו לסיור בתחנת כוח, והסבירו לנו ממש את הצד הנדסי של העניין", מוסיף. קפלון אומר עוד ש"למדתי בקורס דברים של ת'כלס וגם עובדות סטטיסטיות שימושיות, שפחות מקובל ללמד באקדמיה, כמו צריכת החשמל של דירה ממוצעת".