שיחות קמפוס

"ישראל מתאימה להקמת חברות, שעוסקות בתכנון ובפיתוח תחום הנדסת התקשורת"

" H.I.T. המכון הטכנולוגי חולון 'קרא נכון את המפה' וכבר הקים לפני עשור שנים מסלול ייחודי ללימודי הנדסת תקשורת, במסגרת הפקולטה להנדסה, שהיא הגדולה ביותר במכון", אומר פרופ' מוטי חרדים, מהמסלול להנדסת תקשורת, המשולב בלימודים לתארים ראשון ושני.

"ההתקדמות המדעית והטכנולוגית, בתחום הנדסת התקשורת, הן מגמה, אשר קיימת בכל העולם", מסביר פרופ' חרדים, "בישראל, שהיא מעצמת תקשורת לא קטנה, זהו תחום שדורש התמחות והתמקצעות. לכן לימודי הנדסת תקשורת מתאימים מאוד לסטודנטים ישראליים, שרוצים למצוא עבודה טובה ומעניינת, לאחר תום לימודיהם. בישראל, קשה להקים חברה מקומית, שדורשת השקעה של מיליארדי דולרים בתשתיות ובשיווק עולמי, אבל אפשרי בהחלט להקים כאן חברות שעוסקות בתכנון ובפיתוח. לשם כך דרושים פחות משאבים כלכליים, אבל נדרשים ידע ויצירתיות - משאבים, שישראל התברכה בהם. כיום, ההתמחות בהנדסת תקשורת לתואר שני היא פופולרית מאוד, מכיוון שיש ביקוש לבוגרי ההתמחות, והסטודנטים, שברובם מגיעים מחברות התעשייה העילית, מכירים היטב את שוק העבודה בארץ".

פרופ' חרדים גאה בבוגרי המסלול, שהתברגו במיטב החברות הטכנולוגיות בארץ. "אפשר למצוא בוגרים שלנו ב'רד בינת', ב'מוטורולה', ב'תדיראן', באינטל', ב-'ECI', ב'אלישרא', ב'אמדוקס', ב'רפא"ל, וכמובן בחברות הסלולר. תקשורת זה לא רק רדיו וטלפון. יש לתחום הזה אפליקציות רבות נוספות כגון: שליטה ובקרה של מזל"ט, פגיעה במטרה צבאית, לוחמה אלקטרונית, תקשורת נתונים ואינטרנט, מולטימדיה, עיבוד ואחסון מידע, ועוד".

פתרון בעיות מהעולם האמיתי

פרופ' מוטי חרדים הוא בעל תואר ראשון ודוקטורט מן הטכניון בתחום מוליכים למחצה. את התואר השני קיבל מאוניברסיטת וושינגטון בארה"ב. עם הזמן, במהלך הקריירה שלו, עשה הסבה לכיוון של הנדסת תקשורת. לפני 11 שנה החל לעבוד ב-H.I.T. מכון טכנולוגי חולון. "הייתי ממייסדי המחלקה להנדסת תקשורת, עם פרופ' יעקב גוון ועם פרופ' אורי מחלב. רבים מן הסטודנטים שלנו לתואר ראשון הם חיילים משוחררים, ששירתו בחיל הקשר, או בחילות אחרים, שבהם מושם דגש בתקשורת, והם מודעים לחשיבות התחום. יש גם סטודנטים חובבי אינטרנט, המגיעים למחלקה כדי להעשיר את ידיעותיהם ולהתמחות בתחום תקשורת נתונים. ההתקדמות בתחום הזה היא מהירה ביותר. חשוב לנו לספק את הידע הדרוש לעסוק במקצוע, הרי תפקידה של האקדמיה הוא לאגור ידע, לחקור וללמד, כלומר - להעביר ידע זה הלאה. כאשר הדבר נדרש, אנחנו גם מביאים מומחים לתחומים השונים בהנדסת תקשורת.

לפרופ' חרדים עצמו יש ניסיון מעשי בתעשייה. הוא עבד בחברות היי-טק, והיום הוא מקיים קשרים הדוקים עם חברות רבות בתחום. "קשרים אלה מאפשרים לי להיות מעודכן תמיד בבעיות של תעשיות ההיי-טק המודרניות, אשר דורשות פתרון אקדמי. כראש מחלקה, אני מכין את תכניות הלימודים בהתאם לעדכונים אלה. בתור מי שמלמד דור שלם של מומחי טכנולוגיה, חשוב לי מאוד לעזור לסטודנטים ולבוגרים שלי בהמשך דרכם המקצועית, ולשם כך ארצה להעניק להם את מרב הכלים להצלחה".

פרופ' חרדים שמח לספר על הפרויקטים, שנערכים במסלול להנדסת תקשורת. "הקמנו את מעבדות מיקרוגל-פוטוניקה - תחום חדש, אשר מתפתח בעשור האחרון. פיתחנו שיטה חדשנית להמרה ישירה מתחום אופטי לתחום RF. למשל, המרה של אות שמגיע מסיב אופטי ומועבר דרך אנטנות RF (רדיו). אנחנו נמצאים גם בעיצומה של הקמת מעבדה חדשה לתקשורת אופטית, ונראה כי ההתפתחות וההתקדמות אינן מפסיקות לרגע".