חדשות ואירועים

מה אנחנו באמת יודעים על איכות הסביבה שלנו?


יום עיון של המחלקה לעיצוב תעשייתי בנושאי קיימות וטכנולוגיה אשר נערך במכון בהשתתפות מרצים אורחים, ניסה לענות על השאלה הזו מכמה היבטים.

יום עיון קיימות וטכנולוגיה - המחלקה לעיצוב תעשייתי

פרופ' עדי וולפסון מרצה במחלקה להנדסה כימית ב-SCE וראש המסלול לתואר שני בהנדסה ירוקה במכללה, הרצה על הנושא "מה מסתתר בחצר האחורית שלנו?"
לדבריו, העולם שבו אנו חיים הוא תוצר של שינויים והתפתחויות רבות. תהליכים אבולוציוניים של חומר ואנרגיה שינו את הסביבה הטבעית, ומהפכות אנושיות הרחיקו את האדם מהטבע ושינו את היחסים ביניהם. תהליכים אלה, ובראשם עיור ותיעוש, גם גרמו לשחיקה של משאבי הטבע, לזיהום האוויר, הקרקע והמים, לצמצום המגוון הביולוגי ולשינויים באקלים, כמו גם לתחלואה עודפת ולתמותה מוקדמת. כל אלה הובילו במהלך השנים למחאות ציבוריות רבות, כנגד חברות מזהמות וכנגד ממשלות ונבחרי ציבור. אבל מה באמת אנחנו יודעים על איכות הסביבה שלנו? מה אנחנו רוצים לדעת? והאם יש מי שדואג לנו?


שלומי איגר - מעצב וחוקר צעצועים דיבר על קיימות בתעשיית הצעצועים, אספקטים טכנולוגיים ורעיוניים : לדבריו, היותם של צעצועים מוצר בין דורי, המתוכנן ומיוצר על ידי מבוגרים עבור ילדים, הופכת את תעשיית הצעצועים לזירה ייחודית ומאתגרת בתחום הקיימות והאחריות החברתית. למול אתגרים אלו, מתגברת בעשור האחרון מגמה של שינוי בתעשיה מזהמת זו והחברות המזהות את פוטנציאל החדשנות מובילות פתרונות יצירתיים כדי להקטין את טביעת הרגל האקולוגית ולהטמיע ערכים חדשים במשתמשי הקצה, הילדים.


ד"ר תמר מואיז, מנהלת תוכניות אקלים Planetech הרצתה על עיצוב טכנולוגיות האקלים של העתיד.
Plantech עוסקת באיתור, תמיכה ופיתוח של טכנולוגיות אקלימיות, ומובילה פרויקט משותף למכון החדשנות הישראלי ולקבוצת CBG, במטרה להוביל את האקוסיסטם הגלובלי והישראלי באמצעות יצירת ידע וכלים, פיתוח שיתופי פעולה וקידום יישום של טכנולוגיות ,במטרה לקדם את ישראל כמרכז בינלאומי של טכנולוגיות אקלים. בין השאר דנה ד"ר מואיז בשינויי מזג אוויר והסיבות להם, כמו גם ההשפעות ארוכות הטווח והאתגרים שהן יוצרות, תוך הדגשת המקום החשוב של עיצוב (חומרים, מוצרים ושירותים) בהתמודדות עם אתגרי האקלים השונים לרבות הקטנת כמות הפליטות המזיקות.

יום עיון קיימות וטכנולוגיה - המחלקה לעיצוב תעשייתי

אפרת פרידלנד, מחברת materialscout ומייסדת Positive Plastics, מינכן הרצתה על הנושא: פלסטיק? יש לו צדדים חיוביים? ואם כן, איך ניתן לשלבו בכלכלה המעגלית?
חברת Materialscout בראשותה מסייעת לחברות ענק בשוק לייצר ערך באמצעות יישום יצירתי , תחרותי ובר קיימא של חומרים וטכנולוגיות באמצעות חיבור ספקים, מהנדסים, מנהלי מוצר, מומחי מיחזור ומעצבים לפיתרון משולב של אתגרים הקשורים בחומר.


עופר זיק, ראש המחלקה לעיצוב תעשייתי:
כנס הקיימות שהמחלקה לעיצוב תעשייתי קיימה, הוא נדבך חשוב מאין כמוהו.
קיימות היא אבן יסוד בעיצוב תעשייתי ובודאי שבתהליך הכשרתם של מעצבי העתיד.
הכנס נגע במספר אספקטים בתחום הקיימות שהם פריפריאליים וכוללים ,שעולם העיצוב משפיע עליהם ולאו דווקא בהיבטים הטרוויאלים שנהוג לחשוב עליהם.
בכל תהליך עיצוב המחוייבות שלנו, המעצבים, לקיימות היא אבן יסוד מהראשונות במעלה.



פורסם: 23/03/2022