חדשות ואירועים

NOT YET, ALREADY - אדריכלות ואנימציה

       

26.10-19.11.2014
שעות פתיחה: ימים א'-ה', 17:00-10:00

 
מנהל אקדמי: ד"ר דרור ק' לוי
אוצרת התערוכה: ד"ר אילת יעל ון-אסן
עוזרת אוצרת: ענת מסינג מרקוס
מעצבת התערוכה: אדר'
לילך שטיאט
 
עבודותו של מיכאל הנסמאייאר (Hansmeyer)
 
 
מ-26 באוקטובר עד - 19 בנובמבר מציגה הגלריה המחקרית של התואר השני בעיצוב משולב, בניהולו האקדמי של ד"ר דרור ק' לוי, את התערוכה הבינלאומית  "NOT YET, ALREADY – אדריכלות ואנימציה". התערוכה תכלול 26 סרטוני אנימציה, שנוצרו בשבעה משרדי אדריכלים מן המובילים בעולם. 
 
בתערוכה ניתן ייצוג לאדריכלות האנימטורית המבוססת על פלטפורמות-מחשוב, החושפת מודלים חדשים שמשחררים את הדיסציפלינה האדריכלית מן הקונוונציות שלה, דוחפים אותה אל מעבר לגבולותיה המוכרים ומשנים  את תהליכי התכנון והייצור האדריכלי.
 
התערוכה מציעה מבט כפול על השימוש באנימציה בתחום העיסוק האדריכלי – מצד אחד תפיסה חומרית חדשה של מערכות ייצוג והתהוות מבוססות-זמן; מצד שני העצמה של ייצור האובייקט האדריכלי וייצוגו, בהשפעת שפת הקולנוע והפרסום, כמרחב  של אשליה, כסוג של סימולקרה וכביטוי לתרבות הראווה בעידן הקפיטליזם המאוחר. 
 
עבודותיהם של מיכאל הנסמאייאר (Hansmeyer) ואליסה אנדרסק (Andrasek), הכלולות בתערוכה, מציגות תהליכים של סימולציה, של צמיחה וחיים מלאכותיים מבוססי-מחשב, כחשיבה מחודשת של החומר באמצעות תהליכי מטריאליזציה של המידע. ואילו החשיבה הפרמטרית –   המקופלת בתוך סרטוני תדמית של פרויקטים בנויים או לקראת בנייה – מיוצגת באמצעות משרדי אדריכלות, הפועלים בזירה העולמית של ה"מגה אדריכלות" הגלובלית:
 
בכך מבקשת התערוכה להציג שתי תפיסות זמן הפועלות זו על זו: האחת של התהוות וצמיחה (""not yet) והאחרת – של זמן מואץ במסגרת הייצוג והייצור של ה-"already".
 
MVRDV
התערוכה מבקשת לראות באנימציות המוצגות במסגרתה ביטוי לתפיסות חדשות שמציע המחקר התיאורטי והפרקטי סביב מושגי הזמן, המרחב, החומר והסובייקט. היא מציגה את האנימציות האדריכליות כחלופה למודל הפיזי של האדריכלות הקלאסית, המגלמת לא רק את הפונקציה הייצוגית אלא גם את ההיבטים המופשטים והרעיוניים של המבנה. מכאן שהיא מציעה לראות בכלי האנימציה לא רק הרחבה של הכלים האדריכליים, כי אם גם מרכיב גנרטיבי בעשייה האדריכלית העכשווית.

לפרטים נוספים: yaeleylat@gmail.com
 

מתוך התערוכה

זאהה חדיד
Kartal Pendik Masterplan
איסטנבול
2006
 
 
הצעה – שזכתה במכרז – לעיצובו של מרכז חדש באיסטנבול, האמור לקום על גדתו המזרחית של מיצר הבוספורוס. המרכז המוצע אמור להתחרות עם המרכז הקיים של העיר ולכלול אזור עסקי, בתי מגורים, מבני תרבות ואזורי בילוי.
 
הוא שוכן בצומת של דרכי תעבורה ימיות ויבשתיות, המחברות את איסטנבול לאירופה ולאסיה. הפרויקט המתוכנן מושתת על תסריט עירוני, המייצר תנאים למעברים בין מבנים מפוזרים לבין גושי בנייה, ועל מערכות היברידיות המכוננות רשתות של מרחבים פתוחים שמתפתלים בתוך העיר. פרויקט זה הוא חלק ממחקר מקיף, המתקיים כיום בתחום התכנון של "ערים חכמות".
 
הוא מבוסס על פרקטיקות חדשות של תכנון עירוני באמצעות עיצוב פרמטרי, המאפשר לא רק ייצוג תלת-ממדי של המרחב העירוני, אלא גם בחינה של התפתחויות אורבניות אפשריות, המיוסדות על מעבר מחשיבה במושגים טופולוגיים לחשיבה במושגים פרוצדוריאליים.
 
 

MVRDV
מוזיאון הקומיקס
Hangzhou, סין
2015-2011

 


מבנה מוזיאון זה, שבנייתו אמורה להסתיים בשנת 2015, מתבסס על אלמנט גרפי מרכזי של הקומיקס: "בלון" הטקסט. הבלון הדו-ממדי של הקומיקס הופך בתכנון של MVRDV לסמל ולמרחב תלת-ממדי, המציע אפשרויות מגוונות לתצוגה.
 
פני השטח של המוזיאון מכוסים בתבליטים דמויי קומיקס, המתכתבים עם הקרמיקה הסינית המסורתית. תבליטים אלה עשויים בטון לבן, ומאפשרים להקרין עליהם דימויים וטקסטים ה"מחיים" אותם.
 
המוזיאון החדש אמור להיות אייקון של פיתוח נרחב יותר של המרכז לקומיקס ואנימציה. הוא כולל כמה מבנים המעוצבים בדמות גבעות ובהם משרדים, בית מלון ומרכז כנסים.
 
 

UN Studio
DANCE PALACE
סנקט פטרבורג, רוסיה
2016-2009
 
 
"אולם המחול" המוקם בסנקט פטרבורג הוא חלק מתוכנית של רובע עירוני חדש במרכז ההיסטורי של העיר. פיסוליותו של המבנה משקפת את איכויותיהם האדריכליות של המבנים הסמוכים לו, ביניהם שתי קתדרלות, שהן מן המבנים הבולטים בעיר.
 
חזיתו והכניסה המרכזית מעוצבים בדרך שתביא להשתלבותו המרבית במרחב הציבורי הסמוך לו. האינטגרציה בין "אולם המחול" לסביבתו מתקיימת גם באמצעות ממדיו של המבנה, שאינו חורג מקו הגובה בן 28 המטרים המקובל בסנקט פטרבורג, וכן באמצעות השקיפות המשתנה, המתאפשרת הודות למערכת של פאנלים משולשים הניתנת לשליטה.
 
 

COOP HIMMELBLAU
Museum of Contemporary Art & Planning Exhibition
Shenzhen, סין
2015-2007
 

המוזיאון לאמנות עכשווית בשֶנזֶ'ן שבסין אמור להיות חלק ממרכז התרבות ההולך ומוקם בעיר זו במסגרת תהליך מואץ של פיתוח אורבני. הפרויקט, שבנייתו מתוכננת להסתיים ב-2015, מאגד במעטפת מולטי-פונקציונלית אחת מוזיאון לאמנות ומרכז תערוכות. רחבה מרכזית בין שני חלקיו, המוגבהת כ-10 מטרים מעל לפני הקרקע, מייצרת צומת שבאמצעותה מנותבת התנועה בקומפלקס כולו.
 
מרכז התערוכות כולל, מלבד אולמות תצוגה נרחבים, גם ספרייה, אולמות הקרנה, חנויות ובתי קפה. שקיפות המעטפת שלו ועקרון ההארה הפנימית שלה, המושתת על שילוב מתוחכם בין קונסטרוקציית מתכת לזכוכית, מאפשר מבט דו-כיווני מתוך המבנה ומחוצה לו. מלבד הגמישות הרבה שהוא מאפשר בהיבטיו הפרוגרמטיים, מבוסס המבנה על חשיבה ירוקה ועל חיסכון במשאבי אנרגיה.

חזרה>>