חדשות ואירועים

קול קורא לכנס השנתי של הפקולטה לעיצוב במכון הטכנולוגי חולון HIT

ספטמבר 2021

 

הפקולטה לעיצוב של המכון הטכנולוגי חולון (HIT) מזמינה הגשת הצעות להרצאות במסגרת הכנס השנתי של הפקולטה שיעסוק בנושא "חומר", שיתקיים ביום שלישי ה- 21.12.2021. 


הכנס מתוכנן להתקיים פיזית במכון, אך יעבור למתכונת מקוונת במידת הצורך.
מעצבים, מדענים וחוקרים מוזמנים להציע הרצאות באורך של עד 20 דקות.
את ההצעות, הכוללות כותרת ותקציר בהיקף של עד 300 מילים + קורות חיים באורך של עד 100 מילים יש לשלוח לא יאוחר מיום ראשון 31 באוקטובר 2021 , לדוא"ל: hitdesignconf@gmail.com.
הודעות על קבלה לכנס תשלחנה ב-7.11.2021.
לפרטים נוספים ניתן לפנות אל מארגנת הכנס: ד"ר יעל אילת ון אסן yaeleylat@gmail.com

 

על הכנס:


חוֹמֵר– מַבְרִיק, כָּבֵד, זָז, גָּדֵל– מחשבה חדשה על חומר בעיצוב
לאורך ההסטוריה של התרבות המערבית, למימד החומרי של פעולת העיצוב היה מעמד מרכזי. לאיכויות האסתטיות של החומר נלוו ערכים נוספים שנבעו לא רק מתכונותיו הפיזיות של החומר אלא גם מהערכים התרבותיים בהם הוטען במהלך השנים.

 

החל מהמחצית השניה של המאה ה-20, עם המצאת המחשב, ובהשפעת תיאוריות מדעיות שהתפתחו באותה התקופה (כדוגמת הקיברנטיקה ותורת האינפורמציה ומאוחר יותר חקר ה-DNA), איבד החומר את מעמדו הייחודי ואת מקומו תפס המידע שנתפס כמנוע הכלכלי, המדעי והתרבותי של העידן החדש. במישור הפיזי קיבל הפיחות במעמדו של החומר ביטוי עם פיתוחן של טכנולוגיות חדשות בתחומי הנדסת החומרים. באמצעותן התאפשרה המרת השימוש בחומרי גלם טבעיים בחומרים סינטטיים זולים ובעלי שרידות פונקציונלית נמוכה, התואמת את האינטרסים של "המכונה הקפיטליסטית".

 

במקביל, עם פיתוחם של ממשקים גרפיים במחשב, עבר העיצוב גם למרחב הווירטואלי בו זכה החומר לקיום מסוג חדש: איכויות חומריות שנוסחו באמצעות קוד וייוצגו באמצעות סימולציות שלהן על גבי מסכים, הקנו לאובייקטים תכונות שאין להם בהכרח קיום בעולם החומר הממשי. 


בראשית המאה ה-21, עם ההכרה בעוצמתו של המשבר האקולוגי והעלאת המודעות למחירים הכבדים (האנושיים והסביבתיים) הכרוכים בכרייה, ייצור ושימוש של חומרים שונים, החל דיון מחודש במעמדו של החומר ובהיבטים האתיים של השימוש בו. "המפנה החומרי", (”The material turn”) שהכרה זו הובילה אליו, ייצר שיח סביב "המטריאליזם החדש" (“new materialism”) והבנה כי לאובייקטים בעולם ולאיכויות החומריות שלהם יש סוכנות (agency) בעולם. בעקבותיה, התערער תוקפן של החלוקות המסורתיות בין טבע וחברה, האנושי והלא אנושי וכן בין החומרי והבלתי חומרי.

 

כמו כן התפתחה גישה חדשה אל החומר שאינה רואה בו רק ישות קבועה המגולמת באובייקט, אלא כזאת שיש לה התנהגויות ומופעים משתנים. בתחום העיצוב גישה זו באה לידי ביטוי באימוץ חומרים ותהליכים ביולוגיים לצד שימוש בסוגים שונים של "חומרים חכמים" וחומרים ברי תכנות. ואכן, פיתוחים בתחומי הננו-טכנולוגיה והביו טכנולוגיה והעמקת ההבנה בתהליכים ביולוגיים, הובילו ליכולות גבוהות של מניפולציה על חומרים קיימים וייצירת חומרים חדשים שהעשירו מאוד את מרחב הפעולה של המעצבים.


הכנס "חומר" שיתקיים במסגרת הפקולטה לעיצוב במכון הטכנולוגי בחולון בתאריך 21.12.2021, מבקש לבחון את ההשפעה של השימוש בחומרים חדשים בעולם העיצוב, וכן את האופנים בהם גישות חדשות לחומר משפיעות על תהליכי עיצוב באמצעות חומרים "מסורתיים". 


ההצעות להרצאות בכנס מתבקשות להתייחס לנקודות הבאות אך אינן מוגבלות אליהן בלבד:

  • תכונות חדשות של חומרים והשפעתם על עיצוב אובייקטים, מבנים וסביבות
  • קיימות וגישות חדשות לחומר בעיצוב
  • חומר בהקשרים לוקאליים וגלובליים 
  • חומרים חכמים וחומרים ברי תיכנות
  • ההיבטים החומריים של הבלתי חומרי
  • השפעת ייצוגי חומריות במרחב הווירטואלי על עיצוב במרחב הממשי
  • היבטים חומריים של Bio-design: צמיחה, ריפוי וכליה – חשיבה אחרת על חומר ואוביקט
  • חומרים חדשים ושינוי תפיסת פני השטח באדריכלות ועיצוב
  • אסתטיקה חדשה של חומר
  • מדדי ערך של חומר בעיצוב עכשווי 
  • השפעת החומרים על שיטות ייצור חדשות בעיצוב
  • חומרים ואתיקה