חדשות ואירועים

365 ימים של מחזור: טכניקה ייחודית לעיצוב כורסה ממוחזרת

365 ימים של מחזור: טכניקה ייחודית לעיצוב כורסה ממוחזרת


בשנים האחרונות המודעות למחזור פסולת הולכת לגוברת, ישראל ממחזרת כ-22% חומרי פסולת ומטמינה כ-80%. המחלקה לעיצוב תעשייתי ב-HIT עוסקת במחזור ומוצרים ירוקים, פרויקט הגמר שתפס את עיננו מאפשר עיצוב וייצור של כורסה ממוחזרת.

דורון אזולאי, בוגרת המחלקה לעיצוב תעשייתי
דורון אזולאי, בוגרת המחלקה לעיצוב תעשייתי


יום המיחזור הישראלי שחל ב 8 בדצמבר מעודד חשיבה ומניע לפעולה לשמירת כדור הארץ.


חומרי פרויקט הגמר של של דורון אזולאי, בוגרת המחלקה לעיצוב תעשייתי שזורים בנוף ילדותה. כבת לחקלאי שגדלה במושב תומר בעמק בית שאן, בחרה לעסוק במחקר חומרי המתמקד במציאת פתרון לפסולת הפלסטיק החלקאית, לרבות הרשתות השחורות המשמשות לכיסוי המבנים החקלאים (בתי רשת), כדי לספק הגנה לגידולים מנזקי ציפורים, קרינה, ברד, ורוחות.


פסולת הפלסטיק החקלאית מוערכת בכ-40,000 טון בשנה רק בישראל. לרוב בתום השימוש בחומר החקלאיים שורפים אותה, בגלל חוסר עניין של חברות המחזור.


"כל ילדותי הייתי מוקפת בשריפות הפסולת החקלאית והיה לי חשוב למצוא דרך אחרת לשימוש חוזר בחומר הגלם כדי למנוע את התופעה ולהראות שאפשר גם אחרת. בפרויקט בחנתי דרכים בהם אוכל להשתמש בחומר הגלם כמו שהוא, מתוך הבנה שעליי לצמצם את צריכת האנרגיה בתהליך כדי לעודד שימוש בחומר. בנוסף היה לי חשוב לשמור על האסתטיקה הייחודית של הרשתות ועל כן פיתחתי טכניקה לכבישה סלקטיבית באמצעותה עיצבתי כורסא המשלבת ערכים של רכות מול קשיחות, תוך הבלטת מקורו של החומר" אומרת דורון, בוגרת התוכנית לעיצוב תעשייתי.

>
 
דורון אזולאי דורון אזולאי והכורסא שעיצבה מכונה לכבישה סלקטיבית שבנתה דורון אזולאי לצורך הפרויקט הכורסא שעיצבה דורון אזולאי הכורסא שעיצבה דורון אזולאי הכורסא שעיצבה דורון אזולאי הכורסא שעיצבה דורון אזולאי הכורסא שעיצבה דורון אזולאי הכורסא שעיצבה דורון אזולאי הכורסא שעיצבה דורון אזולאי
<


במהלך הפרויקט פיתחה דורון טכניקה ייחודית לכבישה סלקטיבית, שמאפשרת לה שליטה מקסמיאלית על כמות הפלסטיק המותך ועל כמות החומר שנשאר בצורתו המקורית. "לאורך הדרך היה לי חשוב להתרחק מהתכה של כלל החומר, גם כדי שאוכל להשיג צמצום של צריכת האנרגיה בתהליך, ובנוסף הייחודיות של הטכניקה בעיניי הינה הדגשת האסתטיקה של הרשתות בשילוב עם האזורים המותכים. בפעולה זו אני משיגה אובייקט המשלב ערכים פונקציונאליים של רכות מול קשיחות שידעתי שאוכל לנצל אותם לעיצוב הכורסא".


כדי לייצר את הכורסא תכננה ובנתה מכונה לכבישה סלקטיבית. המכונה מורכבת בעיקרה ממיכל, תבנית הכורסא, וגופי חימום. הרשת נדחסת בלחץ גבוה לתבנית הכורסא ועוברת חימום רק בחלקה התחתון ובכך אני משיגה אזור תחתון קשה ואזור ישיבה רך שעדיין מציג את האסתטיקה של הרשתות.


"רק בישראל פסולת הפלסטיק מהחקלאות מוערכת בכ-40,000 טון בשנה ולכן היה לי חשוב שייצור הכורסא תכלול שימוש בחומר גלם רב, ושיהיה ערך משמעותי לשימוש החוזר בחומר.
כדי לסבר את האוזן, בית רשת בגודל של דונם עושה שימוש בכ 1,000 מ"ר של רשת, בכורסא אחת יש כ150 מ"ר של רשת כבושה, כלומר שמבית רשת אחד אפשר לייצר כשבע כורסאות" היא מסכמת.

פסולת ומחזור במספרים - נתוני המשרד לאיכות הסביבה:

  • 5.3 מיליון טונות פסולת עירונית ומסחרית מיוצרות בישראל בכל שנה.
  • כ-6 מיליון טונות של פסולת בנייה מיוצרות בישראל בכל שנה מבנייה חדשה ומשיפוצים.
  • 1.8 מיליון טונות של פסולת פריקה ביולוגית (פסולת אורגנית) מיוצרות בישראל, כ-35% מכלל הפסולת העירונית המוניציפלית.
  • אדם בישראל מייצר 1.7 ק"ג פסולת בממוצע בכל יום. כמות זו שווה:
    51 ק"ג פסולת בחודש, 612 ק"ג פסולת בשנה.
  • קצב גידול ייצור הפסולת הוא כ-1.8% בשנה (מתאים לגידול באוכלוסייה).
  • גופים רבים משתתפים במאמץ למחזר את המוצרים שאנו משתמשים בהם יום-יום: הציבור, תעשיית המחזור, מפעלי מיון הפסולת והרשויות. יעד המדינה הוא 51% מחזור עד 2030.


פורסם: 07/12/2021