חדשות ואירועים

DesAIgn

 כנס בינלאומי העוסק בהשלכות של הבינה המלאכותית על תחום העיצוב

25.5.2021 | 10:30 - 20:00
https://design.hit.ac.il/desaign


 

 

להרשמה

 

 

תחום הבינה המלאכותית (AI) חודר בהדרגה לתחומי העיצוב השונים ומאפשר למכונות לבצע משימות שהיו בעבר נחלתם הבלעדית של המעצבים. יישומים שפותחו לאחרונה מסוגלים ליצור עיצובים במהירות ובמגוון שבני אנוש אינם יכולים לבצע. הם יכולים לייצר דימויים באופן סינתטי, לעצב רהיטים, לשרטט תוכניות אדריכליות, ליצור גופנים ולהציע קמפיינים שיווקיים. בנוסף, מערכות AI מסוגלות להתמודד עם אתגרים מורכבים לפתרון בעיות, ליצור חיזויים התנהגותיים ולקשר משתנים מתחומים שונים. מערכות אלה לוקחות חלק הן בשלבי התכנון והן בשלבי הייצור והן נוגעות בשני מרכיבי המפתח של העיצוב: האסתטי והפונקיונלי. 


הכנס DesAIgn, המוקדש לעיסוק במשמעויות של שימוש בבינה מלאכותית בעיצוב, מאורגן במשותף ע"י הפקולטה לעיצוב במכון הטכנולוגי בחולון (HIT) והפקולטה לעיצוב ע"ש סוטנר באוניברסיטת מערב בוהמיה שבצ'כיה ויציגו בו דוברים מארה"ב, אוסטרליה, בריטניה, צרפת, הולנד, סרביה, יוון, פולין, צ'כיה וישראל. הכנס מבקש לבחון את הפוטנציאל והאתגרים הקשורים בכניסתן של פלטפורמות בינה מלאכותית לתחום העיצוב ואת המשמעויות הרחבות הנובעות מכך בהיבטיהם התיאורטיים, האסתטיים והפרקטיים. במסגרת הכנס ייבחנו בין היתר השינויים שחלים בתפקיד המעצב ובמושגי היצירתיות בעידן בו מכונות הופכות לאוטונומיות. כמו כן יבחנו ההיבטים הפוליטיים והסוציולוגיות הקשורים לשימוש באלגוריתמים של בינה מלאכותית  וכן של המעטפת הכוללת של מערכות AI.
בכנס יהיו שלושה דוברים מרכזיים (keynotes) שיציגו התייחסויות שונות של שילוב AI  בעיצוב.

 

וולדן ג'ולד וקייט קראופורד, פרט מתוך "אנטומיה של מערכת בינה מלאכותית"


הרצאתו של פרופ' ולאדן ג'ולר (prof. Vladan Joler) מסרביה תתמקד בעבודה עתירת הפרסים אותה הוא יצר במשותף עם  קייט קראופורד (Kate Crawford) שכותרה: "אנטומיה של מערכת בינה מלאכותית". עבודה זו עוסקת בחשיפת המטריקס הבלתי נראה של העבודה האנושית, צריכת אנרגיה והמשאבים חומריים השהופכים לנסתרים  בהקשרים של הרשתות הדיגיטליות והאינטליגנציה המלאכותית. עבודתם  מתמקדת בתהליכי העיצוב של העוזרת האישית של חברת אמזון, אלכסה, כמקרה בוחן של קופסה שחורה טכנולוגית. היא מבנה מחדש צעד אחר צעד כל אחד מהמרכיבים של המערכת  בהקשריה האקולוגיים והכלכליים.


פרופ' ולאדן ג'ולר הינו חוקר, מרצה ואמן המערב בעבודותיו מחקר של מידע, קרטוגרפיית נגד, עיתונות חוקרת, עיצוב ביקורתי ודיסציפלינות נוספות. הוא חוקר ומייצר ויזואליזציות של היבטים טכנולוגיים וחברתיים של שקיפות אלגוריתמית. עבודותיו מוצגות באוספייהם הקבועים של מוזיאונים רבים ברחבי העולם ביניהם המוזיאון לאמנות מודרנית בניו-יורק (MoMA) מוזיאון ויקטוריה ואלברט בלונדון וכן במוזיאון ארס אקטורוניה בלינץ. עבודותיו הוצגו ביותר מ-100 תערוכות שונות ברחבי העולם בתערוכות ואירועים כדוגמת: הטריאנלה לעיצוב במילנו, הביאנלה בוינה, טרנסמדיאלה בברלין, ה-ZKM בקרלסרוהה בגרמניה, סטודיו הונדאי בבייג'ין ועוד. ב-2019 הוא זכה בפרס הראשון של תחרות העיצוב השנתית של מוזיאון העיצוב בלונדון. עבודותיו קיבלו תהודה נרחבה בעולם וסוקרו בין היתר ב-CNN, BBC, WIRED, The Independent, The Times, Art Forum ועוד. פרופ' ג'ולר הרצה במקומות רבים בעולם בניהם אוניברסיטת אוקספורד, מוזיאון ריינה סופיה, האקדמיה המלכותית בקופנהגן, HfG Karlsruhe ומקומות רבים נוספים. הוא משמש כפרופסור באוניברסיטת נובי סאד בסרביה.

 

סטניסטס שאיו, תוצאות למודל II 

 

הרצאותו של האדריכל הצרפתי סטניסלס שאיו (Stanislas Chaillou)תעסוק בקשר שבין בינה מלאכותית ואדריכלות. לטענתו, למרות  שהכניסה של הבינה המלאכותית לתחום האדריכלות עדיין בשלביה הראשונים, היא עשויה ליצר שינוי מהותי בדיסציפלינה זו. בהרצאה זו הוא יציג מגוון דוגמאות של מחקרים של תכנון אדריכלי בקני מידה שונים, וידגים את האופנים בהם לטענתו בינה מלאכותית יכולה למנף את הפרקטיקה האדריכלית ולהציע לה רלוונטיות מחודשת.

 

סטניסלס שאיו, תרשים מרחב באמצעות GUN


סטניסלס שאיו  הינו אדריכל צרפתי יליד פריס שסיים את לימודי המוסמך באדריכלות באוניברסיטת הארוורד בארה"ב. עבודת התזה שלו המתמקדת בקשר בין אדריכלות ובינה מלאכותית זכתה להד נרחב. סטניסלס עובד כיום במחלקת המחקר והפיתוח של חברת Spacemaker ואחראי במסגרת זו על פיתוח פרויקטי מחקר בתחום במטרה לסייע בהרחבת השדה האדריכלי לתחומים נוספים. הוא הוזמן להרצות במקומות רבים בעולם בניהם במעבדת המדיה ב-MIT, באוניברסיטת הסורבון, ETHZ, EPFL ובמקומות נוספים. הוא זכה בפרסים חשובים באדריכלות בארה"ב וזכה במלגות לימוד. ב-2019 הוא אצר תערוכה בארסנל בפריס בנושא בינה מלאכותית ואדריכלות.


הרצאתה של אנוק וויפרכט  (Anouk Wipprecht) תתמקד בכיוונים עתידיים של שילוב בינה מלאכותית בתחום האופנה. לאור הפיכתה של האופנה לאינטראקטיבית ולאור העובדה שהטכנולוגיה לעולם לא היתה בזיקה קרובה יותר לעור. היא תבחן בהרצאה זו את האפשרויות החדשות הנפתחות כיום בתחום האופנה לשילוב  מערכות חכמות המקיימות אינטראקציה עם הגוף כסביבה של הלובש אותן. היא תתייחס בהרצאה לאופנים בהם היא עושה שימוש בעבודותיה בלמידת מכונה,בינה מלאכותית וביומימיקרי, וכן בשילוב חיישנים מסוגים שונים והנפשה מיכנית באמצעות רובוטיקה במטרה לייצר עיצובים הנעים, נושמים ומגיבים לעולם מסביבם. 

 

אנוק וויפרכט, שמלת עכביש


אנוק וויפרכט הינה מעצבת הולנדית פורצת דרך המייצרת אופנה משולבת טכנולוגיה; היא מתעניינת באופנים החדשים בהם אנו יכולים להתממשק ולבנות פרטי לבוש משולבי טכנולוגיה המייצרים פרובוקציות.  היא מחברת בעבודותיה טכנולוגיות וחידושים מדעיים עדכניים ליצירת אופנה חווייתית החורגת מתחום הניראות האסתטית. היא מכוונת לכך שפריטי האופנה ירחיבו את האינטראקציה שלנו עם עצמנו ועם הסובבים אותנו. שמלת העכביש שלה הינה דוגמא לאסתטיקה זו שבה חיישנים וזרוע שיכולה לנוע על השמלה מייצרת גבול ברור של מרחב אישי. באמצעות שיתופי פעולה עם חברות כדוגמת אינטל, אוטודסק, ארדואינו, מיקרוסופט, סמסונג, אדובי, אדידס,  Cirque Du Soleil, אאודי, דיסני, סוורובסקי וחברה להדפסת תלת מימד "שייפ-ווי". עבודותיה נסקרו במגזינים כדוגמת WIRED, ווג, Elle IEEE Spectrum וברשתות טלוויזיה כדוגמת CNN, Discovery , Red Bull TV ו-NFL, והוצגו בין היתר ב מוזיאון ויקטוריה ואלברט בלונדון, במוזיאון ויטרה ובמוזיאון למדע וטכנולוגיה וכן באירועי אופנה שונים ברחבי העולם.


בנוסף לשלוש ההרצאות המרכזיות תועבר הרצאה של ד"ר אייל גרוס, אמן וחוקר בתחום הלמידה העמוקה במסגרתה הוא יסקור מגמות עכשוויות של שימוש במערכות בינה מלאכותית בתחומי העיצוב ויציג פרויקטים בולטים שנעשו בתחום.

 

ארבעה פאנלים של מרצים שנענו לקול קורא של הכנס של חוקרים ומעצבים מרחבי העולם יתמקדו  בתמות שונות:

הפאנל הראשון יתמקד בסוגיות החברתיות הפוליטיות והמשפטיות הקשורות לשילוב מערכות בינה מלאכותית בתחומי העיצוב. במסגרת זו יציגו המעצב מושון זר אביב (שנקר, ישראל), פרופ' ג'ני מקטואן (אוניברסיטת מערב אוסטרליה) ושרה פגליאצו (מעצבת עצמאית , ארה"ב)


הפאנל השני יעסוק באסטרטגיות של שימוש בבינה מלאכותית בתהליכי עיצוב ויציגו בו: ד"ר ליאור זלמנסון (אוניברסיטת ת"א, ישראל), אדר' קרולינה קוטנור (האוניברסיטה הטכנולוגית בפראג, צ'כיה) וד"ר רומי מיקולינסקי, טום רזניקוב (בצלאל, ישראל) יורי קלבנוב (אוניברסיטת טוקיו, יפן) שיציגו פרויקט משותף לאקדמיה בצלאל ולאוניברסיטת טוקיו.


הפאנל השלישי יעסוק באופנים בהם מושגי התודעה, מקור היצירה ואינטליגנציה באים לידי ביטוי  בתהליכי עיצוב מבוססי בינה מלאכותית. במסגרת זו תתקיימנה הרצאותיהם של ד"ר דוד פייטלסון (המכללה האקדמית אפקה, ישראל, בוגר התכנית לתואר שני בעיצוב משולב, HIT המכון הטכנולוגי חולון), ארכ' דס פייגן (אוניברסיטת לנצ'סטר, בריטניה) וארכ' מריה טסילוגיאני (אוניברסיטת קובנטרי, בריטניה).


הפאנל הרביעי יעסוק בסוגיות ה"סוכנות" (agency) בהקשרים של שימוש בבינה מלאכותית בתהליכי עיצוב. במסגרת זו ישתתפו: ארכ' מלגרוזטה סטרזינסקה (האקדמיה המלכותית בלונדון, בריטניה) ופרופ' אלכסנדר ווב (אוניברסיטת ניו-מקסיקו, ארה"ב).


יושבי הראש ומארגני הכנס: ד"ר יעל אילת ון אסן, התואר השני בעיצוב, המכון הטכנולוגי בחולון, וד"ר ארנוסט מרקס, ראש המכון לאמנות, עיצוב וטכנולוגיות מתקדמות באוניברסיטת מערב בוהמיה בצ'כיה.

 

כנס זה מתקיים בשיתוף עם כנס AI 2.0 המאורגן על ידי המחלקה למדעי המחשב במכון הטכנולוגי חולון בנושא בינה מלאכותית ותעשייה ויתקיים ב-24.5.2021  https://design.hit.ac.il/ai2/ 

 


ברצוננו להודות למכון הצרפתי ולשגרירות צרפת על התמיכה בהשתתפותו של אדר' סטניסלס בכנס.

 

 

ההשתתפות בכנס ללא תשלום אך מותנית בהרשמה מראש בטופס שלהלן

 

לפרטים נוספים אודות הכנס: yaeleylat@gmail.com

 

 

 

 

 

פורסם: 03/05/2021