חדשות ואירועים

סימפוזיון ביו-דיזיין | BIO-DESIGN SYMPOSIUM

    
תערוכת "ביו-דיזיין: היברידים עיצוביים"

BIO-DESIGN: HYBRID FABRICATIONS
 
ב-28.4.2015 יתקיים ב-HIT מכון טכנולוגי חולון, ביוזמת התוכנית לתואר שני בעיצוב משולב, הסימפוזיון ביו-דיזיין (BIO-DESIGN SYMPOSIUM). זהו אירוע חשוב ומפגש מרתק בין מדענים, אמנים ומעצבים מן המעלה הראשונה בארץ ובעולם בתחומי הננו-רובוטיקה, הביו-דיזיין, העיצוב האלגוריתמי, הביוניקה, האדריכלות הגנטית והביולוגיה הסינתטית. בתום הסימפוזיון תיפתח בגלריה המחקרית של התואר השני בעיצוב משולב התערוכה "ביו-דיזיין: היברידים עיצוביים" (BIO-DESIGN: HYBRID FABRICATIONS).
 
 

בסימפוזיון ובתערוכה מארחת התוכנית לתואר שני בעיצוב משולב ב-HIT את ד"ר אדר' ארנה ריקסטינס (Riekstiņš) מן האוניברסיטה הטכנולוגית של ריגה, בירת לטביה. בעקבותיו מגיעה למכון משלחת רשמית של דקאנים מאוניברסיטה זו בראשות הרקטור, פרופ' ליאונידס ריביצקיס (Ribickis), ובלוויית אישים משגרירות לטביה בישראל. לטביה היא כיום הנשיאה התורנית של האיחוד האירופי.

Bio-Design הוא אחד התחומים המבטיחים ביותר בעולם העיצוב העכשווי. זהו תחום עדכני ומתפתח, המשלב פרקטיקות עיצוביות עם החידושים האחרונים במחקר הביולוגי. "מעולם לא היו העיצוב והאמנות סמוכים כל כך למדע ולטכנולוגיה כפי שהם כיום", אומר ראש התוכנית, ד"ר דרור ק' לוי.
 
 "אמנים ומעצבים מאמצים לעצמם את העולם המהונדס גנטית בחיפוש אחר כיווני עיצוב חדשים – בין שהם פונים אל הטבע כדי לשאוב ממנו מודלים לחיקוי או משתפים איתו פעולה; בין שהם פועלים יחד עם מומחים לביולוגיה סינתטית לטשטוש הגבול בין המלאכותי לטבעי, או משלבים בין תחום העיצוב לבין תחומי הביולוגיה, הכימיה, הרובוטיקה והננו-טכנולוגיה – המשותף לכולם הוא היותם פועלים במנעד שבין האורגני לאנ-אורגני, בין 'טבע טבעי' לבין טבע מתוכנת. אלה הם הסוכנים של המהפכה ה(ת)עשייתית של המטריאליזם הטכנולוגי, היוצרים עולם היברידי של סייבורגים, של טבע אלגורי, של שילובים סוריאליסטיים בלתי סבירים. זהו הסוריאליזם החדש, המועתק מן הפואטיקה אל החיים עצמם והופך אותם לרדיקליים".
 
עבודה מתוך התערוכה
עבודה מתוך התערוכה
 
בסימפוזיון יינשאו הרצאות מפי הדוברים המובילים בממשק זה שבין מדע, טכנולוגיה ועיצוב.
ד"ר עידו בצ'לת התמחה בפרמקולוגיה ובעיצוב, בהנדסה מכאנית (ב-MIT) ובביולוגיה סינתטית (אוניברסיטת הרווארד) והוא מנהל המעבדה לננו-טכנולוגיה וביו-דיזיין באוניברסיטת בר אילן, מרצה בפקולטה למדעי החיים באוניברסיטת תל אביב ומייסד חברת ההזנק הביוטכנולוגית SightDX and Augmanity. בהרצאתו, "עיצוב ביוני ספקולטיבי", ידבר על הביולוגיה לאו דווקא כדיסציפלינה מדעית, אלא כארגז כלים העשוי להקנות תכונות ביוניות לחומר, לאובייקטים ולמבנים, וידגים את דבריו באמצעות עיצובים ספקולטיביים הבוחנים את הממשק שבין העולם הביולוגי לעולם הדיגיטלי.

ד"ר אדר' ארנה ריקסטינס (Riekstiņš) מן האוניברסיטה הטכנולוגית של ריגה (RTU), לטביה, התמחה בארכיטקטורה ביולוגית ודיגיטלית. תחומי התעניינותו העיקריים הם אדריכלות פרמטרית, אדריכלות גנטית, אקולוגיה וקיימות. הוא מרצה בפקולטה לארכיטקטורה ותכנון עירוני ב-RTU והיה מרצה אורח בנורווגיה ובפינלנד. פרויקטים שתכנן הוצגו בבייג'ין, שנחאי ורוטרדם וזכו בפרסים בינלאומיים. הרצאתו, "האפשרויות הבלתי נדלות של האדריכלות הגנטית", תיסוב על ההתפתחויות העכשוויות בתחומי הרפואה, הכימיה והטכנולוגיות הדיגיטליות, המחשוב וההנדסה הגנטית, ששינו ללא הכר את תפיסותינו בדבר העיצוב ותהליכי הייצור של מבנים וצורות. 
 
ד"ר עומרי עמירב-דרורי התמחה בביו-כימיה ובחקר מבניהם של חלבוני ממברנה (אוניברסיטת תל אביב ואוניברסיטת סטנפורד) והוא המייסד והמנכ"ל של "גנום קומפיילר", חברת הזנק ישראלית-אמריקאית הפועלת בשיתוף עם מכון ויצמן למדע בתחום הביולוגיה הסינתטית, ששמה לה למטרה לבנות תוכנת תיב"ם (תכנון ייצור באמצעות מחשב) לעיצוב יצורים חיים. הרצאתו, "יישומי הביולוגיה הסינתטית", תיסוב על יצירת היברידים בין יצורים אורגניים לעצמים מעשה ידי אדם.
 
עבודה מתוך התערוכה
עבודה מתוך התערוכה

ד"ר סייפן בורגיני היא ביו-פיסיקאית בהכשרתה ומרצה בתואר השני לעיצוב משולב, HIT. עבודת הדוקטורט שלה באוניברסיטת La Sapienza, רומא, נסבה על מבניהן והתנהגותן של ביו-מולקולות מורכבות. היא תרצה על "ביומימיקרי כמנוף לחדשנות חברתית". 

נורית בר שי היא אמנית רב תחומית, היוצרת על קו התפר שבין אמנות, מדע וטכנולוגיה. היא מייסדת ומנהלת של "ג'נספייס" (Genspace), מעבדה ביו-טכנולוגית קהילתית בברוקלין, ניו יורק, שבה היא מבצעת ניסויים במערכות ביולוגיות באמצעות מחקרים שיתופיים ובוחנת סוגיות אתיות במערכות תקשורת, ברשתות חברתיות בטבע ובטכנולוגיית "עשה זאת בעצמך" (DIY) בתחום הביולוגיה. הרצאתה, "אזרחים מייצרים מדע – מעצבים עתיד ביוטכנולוגי", תיסוב על פרקטיקות של אמנות ומדע במעבדות קהילתיות בהשראת מחקריו של פרופ' אשל בן יעקב מאוניברסיטת תל אביב, ותבחן את המורפוגנסיס של בקטריות חכמות, הידועות במערכת התקשורת הפנימית שלהן וברשתותיהן החברתיות, ככלי עיצובי/טכנולוגי/ מדעי.