חדשות ואירועים

מהו הקו האדום בעיצוב?

הקו האדום של המחאה הלא הוא הגבול הוא אחד הכלים החשובים שנמצאים בידי האומן היוצר. בכנס מיוחד שנערך ב-HIT מכון טכנולוגי חולון, היה הקו האדום הנושא המרכזי

 

ראש המחלקה לעיצוב תעשייתי, מר זיק

עופר זיק, ראש המחלקה לעיצוב תעשייתי.  צילום: עופר עמרם


אחד הדברים שאומן יוצר נדרש לתת עליו את הדין, במיוחד במדינת ישראל היא שאלת הגבולות. יוצרים רבים משתמשים בכלים שניתנו להם על מנת להביע את דעתכם במסגרת מחאה או במסגרת עבודתם השוטפת. "אני לא חושב שאני אטעה בהרבה אם אומר שעיצוב הוא תחום שלא רק לומדים בו אלא גם המחנכים לאורו. חינוך לחשיבה יצירתית שונה מהמקובל וחינוך לאחריות הם חלק מאבני הייסוד של הבית הזה" אמר דיקן הפקולטה לעיצוב ב-HIT , פרופ' דודי ראב"ד בפתח הכנס הייחודי.


"איך זה שאתם בהיי טק מחליטים לשתוק?"  אומר ארז שחר, שותף מנהל בקומרה קפיטל, אחת מקרנות הצמיחה המצליחות בישראל. "אני מרגיש ששנים ישנתי וחייתי בתוך בועה שאני יכול לחיות בחברה ולא מעורב בה. ההתעוררות מהאשליה הזו הייתה מאד מהירה. שאנחנו משקיעים אנחנו תמיד חושבים איך אנחנו רוצים שהעולם יראה בעוד 3 שנים ולמי יש את הצורך לשנות ולתרום" מספר שחר, ממובילי מחאת ההייטקיסטים נגד הרפורמה במערכת המשפט שמוביל שר המשפטים, יריב לוין.

 

ראש המחלקה לעיצוב תעשייתי, עופר זיק התמקד בהרצאתו בצבע האדום, בהשלכות וההשפעות שלו. "קו נוצר בין שתי נקודות והוא גם מחבר דברים" מספר זיק ומוסיף כי השימוש בקווים אדומים הוא כמעט תמיד בעל משמעות, בין אם מדובר בתרבות, פוליטיקה או דת. זיק ערך סקירה של השימוש בצבע האדום מגלימתו האדומה של האפיפיור, שמטרתה לטשטש את דמו במקרה של התנקשות, דרך סמלילי הלבבות במקלדת האימוג'ים שלנו בסלולר, שמייצגים אהבה ועד הסמל המפורסם של להקת "האבנים המתגלגלות".

 

לסיכום הכנס, פרופ' דנה אריאלי העלתה את הדיון הנושא שאלת ההשפעה של האומנים בכל הנוגע לשיח הציבורי. "מתי הם מרגישים שנחצה קו אדום ומתי הם מקבלים החלטה לצאת מהסטודיו ולבטא עצמם במרחב הציבורי?" אומרת אריאלי ומוסיפה כי מרבית האנשים מעדיפים לחיות את חייהם ללא יציאה אל הרחוב למען מחאה פוליטית.  

 

 

  

ניתן לצפות בכל ההרצאות של הכנס המוקלטות בפלייליסט הכנס