גלריה ויטרינה ע''ש ג'וליה מזרחי

מוזיאון נייד לפליטות – תערוכה חדשה בגלריה ויטרינה


רניי מזור, אמן ומעצב אופן תודעה, יצר את המוזיאון כאקט מחאתי שקט, המפתה לשיח שאינו מתלהם ולראיה מחודשת. המוזיאון נוצר במסגרת פרויקט גמר בתכנית לתואר שני בעיצוב משולב במכון הטכנולוגי חולון, בהנחיית איתן ברטל.

 

מתוך התערוכה - מחסן ילדים

מתוך התערוכה - מחסן ילדים


מוזיאונים הם מהכלים המשמעותיים ביותר של חברה לקביעת נרטיב לאומי, חברתי, ערכי והיסטורי. כמוסדות ציבוריים שמתכוננים לחנך ולשמר ידע עבור דורות עתידיים, מוזיאונים מסמלים בדרך כלל יציבות, וקבלה של רעיונות בתוך ההגמוניה. 

 

מתוך התערוכה: מסע ההפלטות

מתוך התערוכה: מסע ההפלטות


חייהם של פליטים, בארץ ובעולם, מתנהלים בדרך כלל בשולי החברה, ומזמנים מעט מאוד יציבות והזדמנויות לתכנן עבור הדורות הבאים. המוזיאון הנייד לפליטות מפגיש את הפרקטיקה המוזיאלית עם המציאות שמתקיימת הרחק מהשיח המרכזי, ומשתמש בכלים המוזיאליים למהלך אקטיביסטי שמעורר מודעות למצבם, חייהם וסיפורם האנושי. 

 

מתוך התערוכה - בתור לשום מקום

מתוך התערוכה - בתור לשום מקום


המוזיאון הנייד לפליטות הוא מנגנון נודד של הסברה, בו המוזיאון מופקע מידי הממסד והופך לכלי מחאה ארעי. המציאות המוצגת בתוכו מערערת על ההנחות הקודמות והדימויים המוכרים לנו ממהדורות החדשות. חיי היום-יום של הפליטים מוצגים באמצעים סוראליסטיים, שנשענים על סיפורים אמיתיים, אך מוסיפים לתוכן הדוקומנטרי מימד סובייקטיבי, ומדגישים את התלישות והכיאוס של שגרת חייהם. 

 

מתוך התערוכה: חולות

מתוך התערוכה: חולות


העברת מידע באמצעות דיורמות (מודלים תיאטרליים ממוזערים), הנפוצה כיום במוזיאוני טבע ואנתרופולוגיה, נכנסה לשימוש נרחב בתקופת הקולוניאליזם, במטרה להפגיש את הציבור עם מראות וגילויים ממקומות רחוקים בעולם. במוזיאון הנייד לפליטות, משמשת הדיורמה ככלי פתייני המהתל בצופה. היא מושכת אותו להציץ אל עולמות רחוקים לכאורה, אולם למעשה מעמתת אותו עם בעיה חברתית אקטואלית ומקומית. 

 

מתוך התערוכה: מסע ההפלטות

מתוך התערוכה: מסע ההפלטות

 

אוצרת הגלריה: תום כהן
עיצוב התערוכה: מאיה יופה

 

 

פורסם: 23.9.2019