המכון בכלי התקשורת

טובי שפיגל הירשלר בראיון עם עדי כתרי, אחד מאוצרי התערוכה "נר זוכר".

 

 
תמלול:
 
טובי שפיגל הירשלר : עכשיו משהו קצת אחר, לא חידון אבל תערוכה. עדי כתרי, אחד מאוצרי התערוכה "נר זוכר", שלום שלום וצהרים טובים.
עדי כתרי - מאוצרי התערוכה "נר זוכר : שלום, שלום.
טובי שפיגל הירשלר : עדיין בענייני יום השואה, שכמו שאמרנו כבר אוטוטו מגיע. אבל הנה תערוכה, השם די אפשר לומר מרמז על מה שאנחנו הולכים לראות, אבל באמת בוא תן לנו קצת יותר תמונה כוללת. קודם כל מה התאריכים שהתערוכה פתוחה בהם, והאם היא פתוחה בכל ימות השנה? ומה נוכל לראות בה?
עדי כתרי : היא תיפתח היום אחר הצהרים במשך השבועיים הקרובים, וכמובן שנראה בה נרות זכרון לשואה. אני אספר קצת בכלליות איך התחיל כל הסיפור. הגיעו אלינו למכון הטכנולוגי בחולון אייץ'.איי.טי, למחלקה לעיצוב תעשייתי, עמותה בשם "מחוברים לשואה", והם פנו אלינו מתוך רצון בפרויקט שהן פועלות בתוכו באופן ספציפי, לקרב את האישים ואת האנשים הספציפיים שצריך לזכור, פחות להתעסק בזכרון קולקטיבי ויותר דווקא להתמקד בזכרון הדמויות עצמן. ומתוך נקודת המוצא הזו הם העלו את השאלה, כיצד באמת ניתן לייצר קשר רגשי ישיר יותר לנר הזכרון וליידר, בעצם, נר זכרון שיהיה מיועד ליום השואה הישראלי, היות ונר הזכרון המוכר לנו הוא גנרי והוא משמש אותנו החל מימי אבלות ועד ליום הזכרון שיחול בשבוע הבא. מהנקודה הזו בעצם יצאנו לפרויקט, כ-60 סטודנטים, שהציעו הצעות שונות ורעיונות שונים ועיצבו נרות זכרון לשואה.
טובי שפיגל הירשלר : זאת אומרת, הסטודנטים עיצבו כל אחד כפי שהוא רואה את הענין, כל אחד כפי שהוא רואה את הזכרון...
עדי כתרי : כפי שהוא מנתח, נכון, עם הסיפור האישי שלו, כל אחד הגיע עם איזה שהוא מטען רגשי, חלקו באופן ישיר לשואה, חלקו באופן עקיף...
טובי שפיגל הירשלר : יש משהו בולט ככה מאוצרות התערוכה שאתה רוצה ככה לספר לנו עליו, איזה שהוא מיצג באמת ש, שיש לו איזו יחודיות שבולטת?
עדי כתרי : יש כמה נרות מאוד מעניינים. למשל נר זכרון שניצבה נועם כץ, נר זכרון שלוקח את השואה דווקא מסיכות הזכרון שחולקו לנו בבית ספר לפני כמה שנים, וזה בעצם נר שעונדים אותו והוא נר יחסית זריז, זאת אומרת מבחינת ההדלקה שלו. גם סמדר אריאלי עיצבה נר שמתמקד, או לוקח השראה מהטקסים ודווקא מהצפירה, וזה נר שמיועד להדלקה בזמן הצפירה והוא מסתיים גם בתום הצפירה, כלומר הוא דולק בדיוק דקה,
טובי שפיגל הירשלר : מעניין, אוקי.
עדי כתרי : ומציבים אותו על החלון. נר אחר שאני יכול לציין זה נר שעיצבה טל צוריאל והוא נר שבעצם לוקח את, זה בעצם לא נר, זה בעצם כלי עבודה, מכשיר, שאנחנו מנקבים בעזרתו, נר זכרון קיים, מנקבים בעזרתו 6 חורים בסך הכל שדרכם האור מבצבץ, ככה שכן אפשר לקחת גם נר קיים ולעשות איזו שהיא אדפטציה ולהפוך אותו לנר אישי. כמובן שתהליך הניקוב האישי מייצר איזה שהוא הקשר רגשי ישיר יותר לתהליך הזכרון ומקשר אותנו בצורה יותר אמינה, הייתי אומר, המדליק נקשר באופן יותר אמין לנר עצמו ולסיפור שמאחוריו.
טובי שפיגל הירשלר : בהחלט.
עדי כתרי : התערוכה תימשך כשבועיים, היא תיפתח היום בערך ב-18.30 בחולון במכון הטכנולוגי אייץ'.איי.טי, ונשמח כמובן לראות הרבה אורחים. המרחק מכל זה הוא, שאנחנו מקבלים פה מעין מפה, או נקודת מבט מאוד...
טובי שפיגל הירשלר : בת ימינו אפשר לומר, למשהו שהיה כל-כך, שהוא נחלת בעצם ההיסטוריה שלנו. אבל הרבה מעבר להיסטוריה ישנם בתים שחיים עד היום במציאות כזאת, כי ניצולי שואה ושואה הפכה להיות...
עדי כתרי : אני מכיר את זה באופן אישי מצוין, כמובן, גם משפחתי ניצולת שואה, חלקה, עם הסיפורים הקשים ביותר האפשריים אז. מצד שני יש לנו גם את התקומה המדהימה ש, והתקווה שנוצרה לאחר מכן.
טובי שפיגל הירשלר : אני מניחה שחלק מהנרות מתייחסים גם באמת לעתיד,
עדי כתרי : ודאי.
טובי שפיגל הירשלר : והנה, דור צעיר חינוך, אנחנו פשוט רואים את ההמשכיות דווקא דרך הענין הזה. ובאמת, תערוכה מיוחדת, שווה מאוד ללכת לראות. ישנו אתר אינטרנט עם פרטים שתוכל לתת לנו, מי שרוצה באמת לברר פרטים ולא הספיק להקשיב לתחילת הראיון?
עדי כתרי : יש את המכון הטכנולוגי, האתר של המכון הטכנולוגי זה HITWWW.HIT.AC.IL, ושם יש פרטים כמובן.
טובי שפיגל הירשלר : עדי כתרי, אחד מאוצרי התערוכה "נר זוכר" , שנפתחת מחר, נכון? כן, למשל...
עדי כתרי : היום, היום.
טובי שפיגל הירשלר : היום.
עדי כתרי : היום ב-18.30 בערב.
טובי שפיגל הירשלר : היום ב-18.30 במכון הטכנולוגי למשך כשבועיים, באמת באמת תלכו לראות ובאמת, לראות איך שהדור הצעיר שלנו, הסטודנטים, רואים את הדבר הזה שקרה כל-כך הרבה שנים אחורנית, אבל משקיע בצורה כל-כך מיוחדת גם היום הזה. תודה רבה לך.
עדי כתרי : תודה רבה לך, טובי.