תארים לשם כבוד

פרופ' דוד הראל

דוד הראל

HIT מתכבד להעניק תואר לשם כבוד לפרופ' דוד הראל, בהוקרה על פעילותו המשמעותית והמנהיגותית בתחום המתמטיקה ומדעי המחשב ועל קידום ההשכלה הגבוהה והמחקר המדעי במדינת ישראל. תפיסת העולם הרב-תחומית שלו ניכרת בעשייתו המחקרית והניהולית, וכן ביכולתו לתקשר את תחום המדע לציבור הרחב בבהירות ובפשטות.

פרופ' דוד הראל החל את הקריירה האקדמית שלו לפני כחמישה עשורים, החל מלימודיו לתואר ראשון במתמטיקה ובמדעי המחשב באוניברסיטת בר-אילן, לתואר שני במדעי המחשב באוניברסיטת תל אביב, ולתואר שלישי ב-MIT, אותו סיים בזמן שיא של שנה ושמונה חודשים. ב-1980 הגיע למכון ויצמן למדע, שם הוא מכהן כפרופסור מן המניין עד היום. בהמשך עמד שם בראש המחלקה למתמטיקה ומדעי המחשב ולאחר מכן כיהן כדיקן הפקולטה למתמטיקה ומדעי המחשב.

עבודתו המחקרית פורצת הדרך של פרופ' הראל היא רבת גוונים, מנושאים תיאורטיים במדעי המחשב, דרך תחום השפות החזותיות והנדסת תוכנה ומערכות, ועד לציור נאה של גרפים, מודלים של מערכות ביולוגיות, סינתזה ואנליזה של ריח, ניתוח פרוזודיה, ועוד.

תקצר היריעה מלתאר את כל הישגיו המדעיים, הספרים והמאמרים שכתב ואותות הכבוד שזכה בהם, כמו גם התפקידים האקדמיים שמילא בארץ ובחו"ל, לרבות ייעוץ לבניית מטוס "הלביא" של התעשייה האווירית, וחברותו בארגונים מדעיים בינלאומיים. הוא גם הקדיש רבות לחינוך מדעי, בבניית תכניות לימודים לתיכון, בכתיבה מדעית נגישה לקהל הרחב ובתכניות ברדיו ובטלוויזיה.

אופי העבודה הרחב של פרופ' הראל זיכו אותו במספר פרסים יוקרתיים בינלאומיים, ובראשם פרס מערכות התכנה של ה-ACM, פרס ישראל למדעי המחשב ופרס א.מ.ת (אומנות מדע תרבות).

תפקידו הנוכחי כנשיא האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים, מעיד על ההוקרה הרבה לה הוא זוכה מכל הקהילה המדעית בארץ ובעולם. בנוסף, פרופ' הראל הוא גם חבר במספר אקדמיות בעולם, כולל האקדמיות הלאומיות האמריקאיות למדעים ולהנדסה, האקדמיה הלאומית הסינית למדעים, האקדמיה האירופאית, והחברה המלכותית הבריטית. בנוסף, הוא עסק בהלחנה של מוזיקה ליטורגית יהודית, בשירה ובצילום.

HIT מעריך את עשייתו מעוררת ההשראה של פרופ' דוד הראל ואת הישגיו האקדמיים והמשמעותיים במחקר תיאורטי ויישומי ובראייתו הייחודית והרב-תחומית. HIT רואה בפרופ' הראל מודל לחיקוי לדורות הבאים של מדענים וחוקרים שיכולים לעצב עולם משכיל וטוב יותר.