עולם הבריאות הדיגיטלית

ראיון עם ד"ר רפאל ברכאן, מייסד מסלול הלימודים החדש שהוקם בעקבות משבר הקורונה

 

גל"צ, השורה התחתונה, 18.10.20, 18:38

 

 

תמלול:

איתי זילבר : הקורונה מחייבת אותנו להסתכל על הדברים קצת אחרת. עכשיו זה קורה גם באקדמיה. מסלול לימודים חדש שנולד בעקבות הקורונה, שואף להעניק לרופאים לצד השכלתם הרפואית גם השכלה טכנולוגית ודיגיטלית. איתנו ד"ר רפאל ברכאן, מייסד המכון ,HIT - התוכנית האקדמית בתחום הרפואה הדיגיטלית במכון הטכנולוגי של חולון, שלום.
ד"ר רפאל ברכאן : שלום וברכה.
איתי זילבר : קודם כל, תסביר לנו מה זה רפואה דיגיטלית?
ד"ר רפאל ברכאן : רפואה דיגיטלית זה בעצם תחום מולטי דיסיפלינארי רב תחומי שכולל בתוכו ענפי טכנולוגיה רבים, לצד רפואה, מדעי החיים, בריאות. הוא עוסק בהתמודדות עם כמויות הדאטא הגדולות שבעצם מציפות היום את העולם הרפואי והעולם הרפואי מייצר אותם. הוא עוסק בממשקים שבין תוכנה לחומרה, הוא עוסק גם בממשקים למדיקל דיווייסס, להתקנים רפואיים ועוד כהנה וכהנה. תחום מאוד רחב.
איתי זילבר : אז מה במגפה העולמית שאנחנו כולנו חווים בשבעה חודשים האחרונים, מוביל אתכם להשיק תוכנית כזאתי?
ד"ר רפאל ברכאן : אז אם אנחנו נרצה להודות על האמת, התוכנית הזאת נולדה עוד בסביבות 2016 . בעצם נועדה לשנות את ההכשרה של הרופאים לעתיד ובעצם לספק לתעשיית הבריאות מומחים בתחום של בריאות דיגיטלית ואנליסטים של דאטא רפואית ואז ב- 2018 הגיעה ממשלת ישראל, ליתר דיוק משרד הבריאות עם תוכנית ממשלתית בריאות דיגיטלית, בהשקעה של כמעט מיליארד שקל. ואנחנו בעצם, התוכנית הזאתי הוגשה למועצה להשכלה גבוהה, הם עיבדו אותה ב- ע'.
איתי זילבר : עיבדו ב- ע', כן.
ד"ר רפאל ברכאן : ב- ע', כן והקורונה בעצם הבשילה וככה כמו תבשיל טוב בעצם יצרה את כל התנאים ובאמת בעיצומו של המשבר התוכנית קיבלה אישור. המל"ג והוות"ת נעמדו מאחוריה בשצף קצף והיא יצאה לאויר העולם.
איתי זילבר : תגיד, למה רופאים שעוברים הכשרה כזאתי הם רופאים טובים יותר בעבורי כמטופל? איך אני כמטופל שלא לומר כלקוח של הרופא, במרכאות, אני ארגיש בשינוי?
ד"ר רפאל ברכאן : אנחנו חיים בעידן דיגיטלי, מה שבעצם שינה את הרפואה בעשורים האחרונים בצורה מהותית זו הטכנולוגיה. אתה רוצה שהרופא שמטפל בך יהיה בקיא ברזי הטכנולוגיה, הטכנולוגיה הרפואית בכלל ובעצם יוכל לתת לך טיפול מיטבי. אתה רואה את זה היום יותר בעצם בממשק בין הרופא למטופל, שהקורונה כפתה עלינו. התקשורת עם הרופא היא באמצעים דיגיטלים, אנחנו עוסקים הרבה בטלה רפואה, בטלה מדיסין. האבחון מרחוק, הטיפול מרחוק, אתה רוצה שהרופא בעצם יהיה בקיא בטכנולוגיות הללו.
איתי זילבר : ד"ר רפאל ברכאן ,HIT, המכון הטכנולוגי חולון, תודה רבה.
ד"ר רפאל ברכאן : תודה רבה לכם.