עולם הבריאות הדיגיטלית

השקת תוכנית הלימודים "טכנולוגיות דיגיטליות ברפואה"

באירוע מרגש שהתקיים במכון הושקה תוכנית הלימודים לתואר .B.Sc בטכנולוגיות דיגיטליות ברפואה. האירוע התקיים במעמד שר ההשכלה הגבוהה - מר זאב אלקין, יו"ר הות"ת  - פרופ' יפה זילברשץ וסיו"ר המל"ג - פרופ' אדו פרלמן.


את פני האורחים קיבלו נשיא HIT - פרופ' אדוארד יעקובוב, מנכ"ל המכון - מר שמואל גולדברג, יו"ר חבר הנאמנים - מר פנחס (פיני) כהן, יו"ר הועד המנהל - פרופ' אדיר פרידור,  ראש רשות המחקר, החדשנות והבינלאומיות - ד"ר רפאל ברכאן  ופרופ' דב ליכטנברג- ראש התוכנית.

 

מימין: ד"ר אסנת לבציון-קורח - מנהלת מרכז רפואי ע"ש שמיר, ד"ר ענת אנגל - מנכ"ל בית החולים וולפסון, פרופ' אדוארד יעקובוב - נשיא המכון, מר זאב אלקין -שר ההשכלה הגבוהה, מר פיני כהן - יו"ר חבר הנאמנים, מר שמואל גולדברג - מנכ"ל המכון, ד"ר רפאל ברכאן - ראש רשות המחקר, החדשנות והבינלאומיות


בין האורחים הרבים נכחו ראש עיריית חולון מר מוטי ששון ומנהלי בתי החולים הגדולים במדינה.
בדברי ברכתו  הודה השר אלקין לפרופ' זילברשץ ולפרופ' פרלמן ואמר כי אחד האתגרים הגדולים של מערכת ההשכלה הגבוהה הוא להתאים את כל מערך ההכשרה לעתיד. "אנחנו עושים היסטוריה עם פתיחת התוכנית הראשונה מסוגה בארץ ובעולם ברפואה דיגיטלית ועל הפרק הזה עוד ידברו רבות. 
מי שמסתכל על העתיד של תחום הרפואה מבין את החשיבות של האירוע כאן היום. אין ספק שעולם הרפואה זה העולם של מחר ולכן כל כך חשוב להתכונן אליו היום. אני שמח מאוד שהאירוע הראשון שאני משתתף בו במסגרת תפקידי החדש הוא כאן. מדובר בפריצת דרך בקנה מידה עולמי". 

 

מימין פרופ' דב ליכטנברג - ראש התוכנית, פרופ' יפה זילברשץ - יו"ר הות"ת, ד"ר רפאל ברכאן - ראש רשות למחקר, חדשנות ובינלאומיות, פרופ' אדו פרלמן - סיו"ר המל"ג


פרופ' יפה זילברשץ, יו"ר הוועדה לתכנון ולתקצוב במועצה להשכלה גבוהה, אמרה כי זו תוכנית חדשנית ביותר בקנה מידה בינלאומי, שמתכתבת עם חזית הפיתוח של המדע במאה ה-21.  "עיקרה של התוכנית הוא קידום ופיתוח הון אנושי לתעשיית הבריאות הדיגיטלית, שהוכרזה על ידי ממשלת ישראל כמנוע צמיחה מרכזי בשנים אלו בהשקעה של קרוב למיליארד שקלים".


פרופ' אדוארד יעקובוב, נשיא HIT  אמר כי מדובר בבשורה בינלאומית חשובה ופורצת דרך בעולם ההשכלה הגבוהה ועולם הרפואה. "אני גאה לעמוד בראש מוסד שיכשיר את רופאי העתיד שיהיו הראשונים בעולם עם הכשרה ברפואה ובטכנולוגיה בו-זמנית. הבוגרים החדשים ישתלבו מיידית בתפקידים בכירים ויהיו הראשונים בעולם להוביל וליישם את תשתית הרפואה הדיגיטלית המתקדמת בעולם .בוגרי התוכנית יצאו לשוק העבודה עם מקצוע חדש, פורץ דרך ומהפכני אשר יתן מענה למערכת הבריאות המקומית והעולמית שסובלת ממחסור באנשי טכנולוגיה".


ד"ר רפאל ברכאן, ראש רשות למחקר, חדשנות ובינלאומיות בHIT  והוגה התכנית אמר כי: "בכל המוסדות האקדמיים בארץ ובעולם אין תכנית מקבילה לזו ואף כי ניכרת בעת האחרונה מגמה גוברת להדגשת הצורך בכך". 

 

מימין ד"ר ענת אנגל - מנכ"ל בית החולים וולפסון, פרופ' אדוארד יעקובוב - נשיא המכון, מר זאב אלקין - שר ההשכלה הגבוהה, מר שמואל גולדברג - מנכ"ל המכון


ד"ר ברכאן ציין שישראל היא מעצמה בבריאות דיגיטלית. "כיום פועלות בישראל מאות חברות טכנולוגיות בתחום, כאשר מדי שנה עולה מספרן - בשנת 2017 ההשקעה בתחום זינקה והגיעה לסכום של כ- 375 מיליון דולר ובעקבות משבר הקורונה התופעה רק תגדל ותתעצם.  אין מקום ראוי יותר להוביל תוכנית חדשנית ויישומית זו מאשר HIT, אשר רב תחומיות הוא ה DNA  שלו: הנדסה, מדעים, עיצוב, טכנולוגיות למידה, תעשיה וניהול טכנולוגיה ועוד. במהלך השנים  האחרונות שקדנו על יצירת ישתופי פעולה עם ארגוני בריאות (בתי חולים, קופות חולים) בתוכניות מחקר יוקרתיות ברמה הלאומית והבינלאומית. אלה היו יסודות בניין ה- Digital Health  במכון הטכנולוגי. עתה אנו חונכים את הקומה שמעל אותם יסודות- תוכנית אקדמית חדשנית וייחודית הנשענת על כל הידע שנצבר במהלך שתפ"ים אלה וייצבר עוד בהמשך עם שותפינו הקליניים."

 

יו"ר חבר הנאמנים מר פנחס (פיני) כהן אמר בדברי ברכתו :" בחירת המכון הטכנולוגי כמוסד האקדמי להשקת תוכנית ייחודית וראשונית זו נראית לי טבעית ומובנת בזכות המוניטין של המכון ויכולתו להוביל מהלך חדשני במערכת הבריאות המקומית והגלובלית". 

 

פרופ' אדו פרלמן, סיו"ר המל"ג ציין כי אישור התוכנית קבע רף גבוה במיוחד, שכן זו תוכנית ראשונה מסוגה שתביא אחריה לתוכניות נוספות בתחום. "אין לי ספק שכל בוגר של התוכנית יוכל לשוחח הן בשפת הרפואה והן בשפה הדיגיטלית".


המחזור הראשון יכלול 60 בוגרות ובוגרים, במחזור השני צפויים להיקלט כ-75, ובמחזור השלישי למעלה מ-90. על פי תוכנית הלימודים, יוכשרו שני קהלים: האחד – אנליסטים בתחום מידע רפואי, אשר בתום שלוש שנים יוכלו לעסוק במקצוע זה בבתי חולים, בקופות חולים ובחברות ביטוח רפואי, סטארט אפים ופארמה. השני – בוגרות ובוגרים שירצו בתום שלוש השנים בתוכנית להירשם ללימודי ד"ר ברפואה בתכנית 4 שנתית (M.D.), ויוכשרו כבעלי ידע ייחודי ונצרך מאוד בעולם.

 

מר מוטי ששון, ראש עיריית חולון אמר כי חולון, שהיא עיר הילדים ובירת התרבות והעיצוב, תביא עמה מעתה גם בשורה בתחום הרפואה והטכנולוגיה. כעיר, שבה דָרים בִּכְפִיפָה אחת גם מרכז רפואי גדול – בית החולים וולפסון, גם מוסד אקדמי ותיק – המכון הטכנולוגי חולון וגם איזור תעשייה ותעסוקה מהגדולים בארץ, שמאכלס גם תעשיות עתירות ידע, זה אך טבעי שממנה גם יצמחו שורשיה של התוכנית האקדמית שמשלבת בין שני התחומים – הטכנולוגיה הדיגיטלית והרפואה".


השר זאב אלקין מקבל מהרובוט החברתי NAO תעודת בוגר בטכנולוגיות דיגיטליות ברפואה


פרופ' רוני גמזו, מנהל בית החולים איכילוב אמר "יש כיום הרבה יותר מדע ברפואה ויש צורך לטפל במחלה בצורה חכמה. המסר שהעולם קיבל מהקורונה הוא להשקיע יותר במדע ולכן התוכנית הזו באה בתזמון הנכון לכך".

 

על פי תכנית הלימודים החדשה, סטודנטים יוכלו ללמוד טכנולוגיות דיגיטליות ברפואה בתחומים כגון בינה מלאכותית, ביג דאטה, רפואה מרחוק ורובוטיקה במסלול ייחודי, שנרקם בשיתוף מרכזים רפואיים מובילים בארץ. 
בוגרי המסלול ישולבו בתעשיית הביו-מד והאינפו-מד, חלקם יוכלו להמשיך לתואר ד"ר ברפואה במסלול 4 שנתי בהתאם לתנאי הקבלה במוסדות הלימוד האקדמיים.

 

צילומים: יוסי אלוני, שחר צרפתי
 

* הענקת התואר מותנת באישור המל"ג

 

פורסם:9/6/2020