אורחים בתוכנית

"עיצוב סביבות טראומטיות כאמצעי להקלה במצבי פחד וחרדה"

ד"ר מישל שפירא, שתישא ב-10.3.2015 את הראשונה בסדרת ההרצאות של הקולוקוויום בסמסטר ב', היא תרפיסטית תעסוקתית בכירה, שהתמחתה בהשפעת סביבות המלאות גירויים רב-חושיים – Snoezelroom, Controlled Multisensory Environment (MSE) – על גילויי חרדה בקרב ילדים בעלי צרכים מיוחדים, בפרט בעת טיפולי שיניים. שיטה זו – חדר מואר למחצה ובו אפקטים של תאורה צבעונית נעה וגירויים ויברו-אקוסטיים, המשמש גם כתא לחץ – הוכיחה זה כבר את יעילותה בהפחתת חרדה (Shapiro et al., 2007, 2009a, 2009b).

חרדה היא גם תגובה לחוסר ויסות חושי (Sensory Modulation Disorder), שבו לוקים כ-10% מן האוכלוסייה הכללית ו-88%-40% מבין בעלי צרכים מיוחדים. תופעה זו מתבטאת, בין השאר, ברגישות יתר: תגובה מוגזמת לגירויים הנחשבים למזעריים, כמו תאורה פלורוסצנטית, רעשים, ריחות ועוד (Shapiro et al., 2001).

בהרצאתה תתייחס ד"ר שפירא לתפקידם החשוב של המעצבים בהתאמת הסביבה לבעלי חוסר ויסות חושי ורגישות יתר, ותתמקד בהשפעת העיצוב על איכות החיים של בעלי צרכים מיוחדים.

לזכותה של מישל שפירא, בעלת תואר PhD בריפוי בעיסוק מן האוניברסיטה העברית, ירושלים, נזקפות כ-30 שנות עבודה עם ילדים בעלי צרכים מיוחדים ב"בית איזי שפירא" ברעננה. בשנת 1987 יזמה את פתיחתו של חדר סנוזלן (Snoezelroom) הראשון בארץ, ומאז סייעה בהקמתם של 400 חדרים כאלה. היא משמשת כיועצת בארץ ובחו"ל בתחום פיתוח פארקים לילדים בעלי צרכים מיוחדים וחוקרת נושאים הקשורים להשפעת העיבוד החושי על תפקודם. בשנת 2007 בחנה את הדרכים להתאים מרפאות שיניים להפחתת חרדה דנטאלית אצל ילדים בעלי צרכים מיוחדים, וכיום היא ממשיכה במחקריה בתחומים משיקים באוניברסיטת UCS בקליפורניה.

בשנת 2002 זכתה ד"ר שפירא בפרס הוקרה מטעם ארגון המרפאים בעיסוק על עבודתה בארץ ובחו"ל, שאף הביאה לשינויים בחקיקה בתחום הטיפול בילדים בעלי צרכים מיוחדים, וב-2008 זכתה ב"פרס יקיר ציון" מטעם הפדרציה הציונית, דרום אפריקה.

ד"ר שפירא תתארח במסגרת הקולוקוויום של התוכנית לתואר שני בעיצוב משולב ותישא את ההרצאה הראשונה בסמסטר ב'. ההרצאה תתקיים ביום ג', 10.3.2015, בבניין 7, חדר 213, בשעות 13:45-12:30.