חדשות ואירועים

חדשות ואירועים

תא דלק המונע בגלוקוז - כשתל מוחי לחולים משותקים

 
 

מהנדסי חשמל ואלקטרוניקה מאוניברסיטת MIT בארה"ב, פיתחו תא דלק המונע בגלוקוז. תא דלק זה יושתל במוחם של חולים משותקים ויוכל לעזור להם להזיז את ידיהם ורגליהם שוב. תא הדלק משתמש במקור אנרגיה מוכר ומקובל בגוף האדם – מולקולת החד סוכר- גלוקוז.

 
פיתוח תא דלק זה פורסם לראשונה, בכתב העת PLoS ONE ביוני 2012. החוקרים, בראשותו של Rahul Sarpeshkar, פרופסור להנדסת חשמל ומדעי מחשב ב-MIT, כותבים במאמר כי תא הדלק בנוי על שבב סיליקון, שמאפשר לו להיות משולב עם מעגלים אחרים שיהיה דרושים לשתל מוחי.
 
בתא הדלק שתואר אין מרכיבים ביולוגיים, יש פלטינה, המשמשת כזז לתהליך הוצאת האלקטרונים מהגלוקוז. תהליך זה מחקה תהליך מטבוליזם טבעי בו יש הוצאת אלקטרונים ממקור אנרגיה סוכרי ע"י אנזימיים. על פי התכנון השתל המוחי יקבל את הזנת הגלוקוז הדרושה לו לצורך פעילותו מנוזל השדרה (CSF). בנוזל השדרה יש מעט מאוד תאים בCSF, כך שזה מאוד לא סביר ששתל הממוקם שם יעורר תגובה חיסונית.
 
קבוצתו של Sarpeshkar בחנה גם את ההיבטים של ממשקי המוח - מכונה. כולל הקלטה גירוי עצבים, פענוח אותות עצביים ובתקשורת אלחוטית עם שתלים. אך יחד עם הציפייה וההבטחה הגדולה עוד דרושות שנים רבות של מחקר טרם ההתקן יהפוך מסחרי.