חדשות ואירועים

בואו לראות מה רובוטים יכולים לעשות


מערכות משובצות מחשב נמצאות בתחום רחב של מערכות, ממערכות הנמצאות על שבב בודד עד מערכות מורכבות מאוד. רוב המוצרים המפותחים בעולם כיום הינם מערכות שמבוקרות מבחינה פונקציונאלית ע"י מחשב
 
במרכז מעבדות המחשוב ב HIT ניתן ללמוד ואף ליישם את החידושים הטכנולוגיים האחרונים באמצעות תכנות רובוטים. מעבדות המרכז מספקת תשובות מתקדמות גם בנושאי הוראה הכוללים שיתוף של המרצה והסטודנטים באמצעות מחשבים וללא צורך בלוח.
 
המרכז מאכלס מספר מעבדות בראשותו של ד"ר יעקב דמטוב, אחראי אקדמי על מעבדות המחשבים בפקולטה למדעים :מעבדת רובוטיקה ומערכות נבונות , מעבדת , VLSI – SoC, מערכות משובצות מחשב, מעבדת ראייה ממוחשבת ומעבדה לעיבוד קול ותמונות.
 
היכרות ועיסוק במערכות המתוחכמות כמו גם ברובוטים במעבדה מפגישים את הסטודנטים עם נושאים אותם יפגשו במציאות לאחר תום לימודיהם" אומר ד"ר אליהו מצי, מרצה בקורס רובוטיקה למדעי המחשב ."אחד הנושאים הללו הוא הרובוטים האוטונומיים אשר עתידים לכבוש את העולם. הביקוש בתעשייה הוא לאנשים רב תחומיים, וכאלה בדיוק הם הבוגרים של המסלול הזה המתמחים הן בחומרה והן בתוכנה", הוא אומר.
 
במעבדת הרובוטיקה עוסקים בכתיבת אלגוריתמים עבור סוגי הרובוטים השונים, כגון: רובוט לגו –EV3 המיוצר על ידי חברת LEGO ומגיע כערכה עם חלקים שבעזרתם אפשר להרכיב אותו, ואשר ניתן בעזרתו לבנות מערכות מתקדמות המדמות סוגים שונים של מכשור . הסטודנטים לומדים כיצד לכתוב אלגוריתמים בשפת C או C שארפ וליצור סביבה איתה אפשר לייצר הרבה מנגנונים בעלי עקרונות מתקדמים של רובוטיקה.
 
הרובוט של רונן סלע ואלעד פרננדז. צילום: דנה דושקין 
 
סוג נוסף של רובוט איתו עובדים במעבדה הוא Arduino. סביבה זו מבוססת על מערכת קוד פתוחArduinoהפופולרית בעולם לפרוייקטירובוטיקה. הסביבה הזו מאפשרת פיתוח אפליקציות וקודים מרובים וניתן לכתוב אלגוריתמים אשר יאפשרו תכנות של הרובוט לביצוע מספר פעולות.
 
הרובוט של עובדיה בבייב ומאור יהלומי. צילום: דנה דושקין
 
הסוג השלישי הוא רובוט Hamster , אשר פותח על ידי חברה ישראלית. הוא בעל מצלמה רגילה וסורק לייזר המאפשר ללמד אותו לעשות פעולות רוטיניות כמו חיפוש עצמים בחלל, מיפוי מרחבים והגעה ליעדים על מנת לבצע שם פעולות של בחינה וזיהוי. אחת התכונות הייחודיות לסוג הזה של רובוטים היא יכולתם לתקשר ביניהם ולשתף פעולה ובכך להגדיל את טווח ונפח הפעולות שהם מסוגלים לבצע.
 
 
רובוט hamster
 

בתצוגת הגשות של משתתפי קורס רובוטיקה למדעי המחשב, בהנחיית ד"ר אליהו מצי, אשר נערכה לאחרונה, הציגו עובדיה בבייב ומאור יהלומי רובוט מסוג לגו, אשר עבורו פיתחו אלגוריתם המסוגל לפתור את קובייה ההונגרית. הרובוט בודק בעזרת חיישן את הצבעים של הקובייה ואם הסריקה נכונה הוא מסוגל לסובב אותה, ממש כפי שעושה אדם, עד ליצירת פאה בעלת צבע אחיד. רונן סלע ואלעד פרננדז בנו בעזרת הרובוט שלהם מנגנון זהה לזה של רכב הסאגווי, כאשר בעזרת חיישן אולטרסאונד הרובוט מודד את המרחק מהמשטח עליו הוא נמצא ואת התנועות היחסיות שהוא יכול לעשות עם שני גלגלים. עומרי פלד וליאוניד פבזנר הציגו אף הם מנגנון של סאגווי, אשר בעזרת חיישן ג'יירו מסוגל לספק מידע על המצב הזוויתי של כלי הרכב.