חדשות ואירועים

מעבדה חדשה במכון: ננו-חומרים



ד"ר אלה זאק מהפקולטה למדעים עומדת בראש המעבדה החדשה לסינתזה וחקר של ננו-חומרים.
אירוע חנוכת המעבדה התקיים ב 12 במרס
 
ד"ר זאק ליד הריאקטור במעבדה
 ד"ר אלה זאק, ליד הריאקטור במעבדה
 
אז מה זה בעצם ננו?
ד"ר אלה זאק מהפקולטה למדעים, בעבר מדענית ראשית בחברת "ננו-מטריאלס", שופכת אור על התחום המרתק:
"התחום של ננו-חומרים, או ננו- טכנולוגיה, הוא תחום צעיר יחסית בעולם המדע, וקיים רק כ20-30 שנה. ננומטר, זו למעשה יחידת מרחק. 1 ננו-מטרים = 10-9 מטר = מיליונית של מ"מ.
המחקרים האחרונים מראים שחומרים ידועים מקבלים תכונות חדשות ומיוחדות
אם מסנתזים אותם בצורת גבישונים (ננו-חלקיקים) שמידתם ננו-מטרים בודדים או כמה עשרות ננו-מטרים.
 
מדובר על תכונות אופטיות, תכונות אלקטרוניות ותכונות מכניות, ויש לכך שימושים בעולם התרופות - טיפול נקודתי בבעיה בעזרת ננו-חלקיק ה'מסיע' את התרופה למקום הנכון (Drug Delivery), לצרכים של אבחון רפואי מהיר ומדויק, לחיישנים שונים, לחיזוק חומרים עבור מטוסים, רכבים, מזל"טים, ועוד.
 
פעילות המעבדה החדשה
ד"ר זאק: אנו מסנתזים ננו-חלקיקים של חומר שהמבנה הגבישוני שלו - שכבתי (כמו גרפיט). אנו מקבלים את החלקיקים בצורה של ננו-צינוריות וננו-כדוריות.
הסינתזה מתרחשת ב'ריאקטור', עשוי מקוורץ, ומתרחשת בתוך תנור מיוחד. קוורץ – זה זכוכית שעמידה לטמפ' מאד גבוהות. הפעולה של הסינתזה נעשית בטמפ' של בין 700 ל- 900 מעלות צלזיוס, כאשר חומר גלם אבקתי מגיב עם גזים ריאקטיביים.
 
הריאקציה מתרחשת בטמפ' גבוהה, עד 910 מעלות צלזיוס.
תמונות של ננו-חלקיקים מבעד עדשה של מיקרוסקופ אלקטרוני
 
אנו חוקרים את התהליכים של הסינתזה ואת התכונות השונות של הננו-חלקיקים. החלקיקים האלו ודומים להם גולו לראשונה במכון וויצמן, במעבדה של פרופ' טנא.

סטודנטים במעבדה
"המעבדה ביסודה הוקמה לפעילות מחקרית", אומרת ד"ר זאק, " יחד עם זאת, החל מהשנה הבאה סטודנטים מהפקולטה להנדסה, אשר יבחרו במסלול התמחות "מיקרואלקטרוניקה וננו-טכנולוגיות" ייהנו מקורס "ננו-חומרים" שכולל עבודה במעבדה החדשה. במסגרת הקורס נכיר שיטות לסינתזה של ננו-חומרים, נאפיין את החומרים בעזרת מיקרוסקופ אלקטרוני, נחקור את התכונות שלהם ונסקור את היישומים השונים האפשריים".