חדשות ואירועים

מאמר משותף לתום בן ששון וד"ר אלעד שגב בכתב העת היוקרתי PlosOne

 

מה הקשר בין רפואה ומדעי המחשב?
אם תשאלו את ד"ר אלעד שגב, מהפקולטה למדעים, אין הבדל בין השניים.

ד"ר שגב עוסק בפיתוח מודלים מתמטיים ופיתח אלגוריטמים לפתרון בעיות מורכבות ובטוח כי עתיד הרפואה נמצא במודלים שכאלו.


 

בימים אלו, אלעד ותום בן ששון פרסמו את המחקר השני המשותף שלהם בכתב העת היוקרתי PlosOne.

 

במחקר זה הם הראו שבעיות מוכרות במדעי המחשב (כמו בעיית hitting set ו – set cover) דומות מאוד לבעיה של אבחון מחלות הנגרמות על ידי חיידקים.

 

אלעד מסביר כי הקושי בזיהו חיידקים הוא כי ישנם המון חיידקים מאוד דומים, כאשר רק חלקם גורמי מחלות. בגלל הדמיון הרב בינהם קשה להבחין בינם לבין חיידקים אחרים שאינם גורמים למחלות. מצב זה גורם לכך שלעיתים אנשים עם חיידק שאינו גורם למחלה מקבלים טיפול אגרסיבי שלא לצורך, ולעיתים כדי להגיע לאבחון מדוייק נדרשות עד כ 16 בדיקות שונות שמעלות את מחיר הבדיקות ואת משך האבחון.

 

במחקר זה, פיתחו השניים יחד עם שותפים מהאוניברסיטה העברית בירושלים, ומאוניברסיטת אריאל בשומרון אלגוריתם המאפשר אבחון מהיר של מחלות, על בסיס ניתוח של גנומים של כ 5000 חיידקים שונים. השותפות המחקרית בין תום ואלעד התחילה כשתום למד במכון הטכנולוגי בתוכנית מצויינוער, וכבר בהיותו תלמיד י"ב, במקביל ללימודים בבית הספר, ובמקביל ללימודי התואר הראשון הוא החל לעבוד יחד עם אלעד על המחקר המשותף הראשון שלהם שהתפרסם בסוף 2015 (קישור למאמר), כיום תום קצין בצה"ל ומנסה לחלק את סופי השבוע בין העיסוקים הפרטיים שלו ובין מחקר.

 

תום: "העבודה המחקרית אפשרה לי ליישם את הידע התיאורתי שרכשתי במהלך הלימודים האקדמיים עבור בעיות מעשיות בתחומי מדעי החיים. במחקר הייתי צריך לפתח יכולות של לימוד עצמי, יצירה של אלגוריתמים חדשים, שיתוף פעולה בין חוקרים מתחומי דעת שונים, ולהתמודד עם האתגר של כתיבת מאמר ברמה אקדמית".

 

 

פורסם בתאריך 10/06/2018