חדשות ואירועים

"כיפת ברזל" ואני


ד"ר דוד רז, ראש התכנית לתואר שני בניהול טכנולוגיה מעורב בפיתוח פרויקט "כיפת ברזל" במסגרת עבודתו כיועץ בחברת "אמפרסט". הוא בוגר תואר ראשון ושני בהנדסת חשמל בטכניון, תואר שני בניהול, ובעל דוקטורט במדעי המחשב מאוניברסיטת תל-אביב.

"אני עצמי עובד כבר שנים כיועץ בחברת אמפרסט. במסגרת עבודתי זאת זכיתי להיות שותף בפרויקט גדול, מורכב ומשופע בתקציבים- פרויקט כיפת ברזל. חשוב להבין שבפרויקט כזה יש מקום של כבוד להמון גורמים ואנשי מקצוע מובילים בתחומם המשפיעים על הצלחת או אי הצלחת הפרויקט: פיזיקאים, מתמטיקאים, אנשי חקר ביצועים ועוד. עת כזו, שבה המערכת, לצערנו, פועלת שעות נוספות, מראה את החשיבות של כל אספקט בפיתוח המערכת.

החלק שלי בפיתוח המערכת קשור במעורבותי באספקטים של חקר ביצועים וקבלת החלטות. למה הכוונה? בין היתר, במערכת כזו יש צורך לחשב איפה אמור, בסבירות גבוהה, לנחות כל טיל שמשוגר לישראל. אם הטיל , לפי ההערכות שלנו אמור לנחות בשטח פתוח- לא ניירט אותו, ובכך נחסוך עשרות ואולי מאות אלפי דולרים. אם בסבירות גבוהה הטיל אמור לנחות בשטח מיושב- המערכת תדע להעריך את הסיכון כגבוה, ותיירט אותו, ובכך תגן על חיי אדם, מטרת העל של המערכת.

פרויקט כיפת ברזל דורש ראייה מערכתית רחבה, והוא דוגמא מצוינת לפרויקט הכולל בתוכו אלמנטים רבים הנלמדים במסגרת התואר השני בניהול טכנולוגיה: איסוף נתונים וניתוחם, מודלים מתמטיים, שיקולים כלכליים, עמידה ביעדים טכנולוגיים, אבטחת איכות, שיפור ביצועים ויעילות, בחינת ואימוץ טכנולוגיות תומכות ועוד.
 



ד"ר דוד רז: "בפקולטה לניהול טכנולוגיה לומדים ניהול טכנולוגיה, ולא סתם ניהול. יש הבדל, והוא נובע מכך שמנהל בעולם ההיי-טק זקוק לכלים הנדסיים-כמותיים-טכנולוגיים רבים. אני מעביר קורסים בחקר ביצועים, מערכות שירות, לוגיסטיקה ומערכות תקשורת ומביא פן הנדסי וניהולי חשוב ללימודים.
כראש התוכנית לתואר שני חשוב לי להיות מחובר לתעשייה. בנוסף להוראה והמחקר, חברי סגל שלנו עובדים עבור התעשייה. חשוב שנהיה מחוברים לשטח ונעביר את הידע שלנו לסטודנטים ממקום שמחובר לצרכים של התעשייה".
 
לתואר השני בניהול טכנולוגיה יכולים להירשם בוגרי תואר ראשון בהנדסה, ניהול טכנולוגיה ומקצועות מדעיים נוספים (בוגרי B.Sc.).