ארועים

טכנולוגיות טיפול במים - הווה ועתיד

16:00 18-11-2012
בניין 8, קומה רביעית, אודיטוריום 400
 
הפקולטה לניהול טכנולוגיה ב- HIT מכון טכנולוגי חולון גאה לארח, במסגרת יום עיון ייחודי בנושא טכנולוגיות טיפול במים בהווה ובעתיד, את ד"ר סיניה נתניהו, המדענית הראשית במשרד להגנת הסביבה, את מר אורן בלונדר, מנהל שיווק מוצרים בחברת White Water Technologies ואת מר טנא אברהם, מנהל אגף ההתפלה ברשות המים ויו"ר ה-WDA (מינהלת ההתפלה של מדינת ישראל).
 
מאחר ומספר המקומות מצומצם ההשתתפות באירוע מותנית בהרשמה מוקדמת.

תוכנית האירוע:

16:00
ברכות ומילות הקדמה
 

היערכות לשינוי אקלים בארץ ובעולם ופוטנציאל קידום טכנולוגיות וידע ישראלי בתחום המים
ד"ר סיניה נתניהו, מדענית ראשית, המשרד להגנת הסביבה

המים – אבולוציה של ניטור איכות
מר אורן בלונדר, מנהל שיווק מוצרים בחברת White Water Technologies

משק המים וההתפלה בישראל
מר טנא אברהם, מנהל אגף ההתפלה ברשות המים ויו"ר ה-WDA (מינהלת ההתפלה של מדינת ישראל)

הנחיה: ד"ר אייל בריל, הפקולטה לניהול טכנולוגיה, HIT מכון טכנולוגי חולון
 
 


תקצירי ההרצאות
 
היערכות לשינוי אקלים בארץ ובעולם ופוטנציאל קידום טכנולוגיות וידע ישראלי בתחום המים
ד"ר סיניה נתניהו, המדענית הראשית, המשרד להגנת הסביבה
 
שינוי אקלים, משויכים בחלקם לתהליכים טבעיים ובחלקם לפעילות אנטרופוגנית, משפיעים כמעט על כל שטחי חיינו: רמת זמינות מקורות מים, מידת יציבות מערכות אקולוגיות ורמת הפגיעות של המגוון ביולוגי, יכולת ייצור מזון, צריכת וייצור אנרגיה, תכנון הערים והמבנים בהם נגור, מוטיבציה להגירה, נטל כלכלי על המשק בכללו ועוד.

מדינות רבות נערכות לשינויי אקלים. רמת החשיפה, אי-הוודאות והסיכונים קובעים לא אחת את מידת ההערכות. מקובל לחלק את ההיערכות לשלושה תחומים עיקריים: הערכת ההיקף וההשפעה המקומית של שינוי אקלים, הפחתת פליטות גזי חממה, והסתגלות לשינויי האקלים. הידע הקיים היום מצביע על כי אין די בהפחתת פליטות גזי חממה בעצירת השינויים האקלימים ולפיכך יש לקבוע צעדי הסתגלות להשפעות של שינוי האקלים.

שינויי האקלים באים בדרך כלל לידי ביטוי הן באירועי קיצון אקלימיים נקודתיים אך גם מסתמנים שינויים במגמות של מאפייני אקלים. מכאן שצעדי ההסתגלות לשינויי אקלים מחייבים התארגנות לאירועי קיצון אך גם התארגנות כללית לשינויים אינקרימנטליים.

קיימות גישות שונות להסתגלות לשינוי אקלים. עבודת הפאנל הבין-ממשלתי לשינוי אקלים, הנמצא בעיצומה של עבודת ההערכה החמישית, מבחין בשש גישות הסתגלות לשינויים ולהיערכות למצבי קיצון אקלימיים. הגישות לעיתים חופפות ולפיכך משלימות, וכוללות: הפחתת החשיפה, העברה וחלוקת סיכונים, הכנה, תגובה ושיקום, הפחתת הפגיעות, טרנספורמציה, והעלאת העמידות בפני סיכונים משתנים.

בהתייחס להיערכות בתחום המים, עולה הצורך בקשת רחבה של פתרונות. החל משינוי פרדיגמות ניהוליות של תכנון דינאמי מרחבי של כלל מקורות המים הטבעיים (העיליים ומי התהום), המשך בפתרונות טכנולוגיים ועד פתוח תמריצים כלכליים. לא כל הפתרונות מחייבים השקעות הון עצומות אך לא מעט מהפתרונות מחייבים טרנספורמציה מחשבתית בתחומי ההנדסה, הסביבה, הכלכלה והחברה. הדבר בא בעיקר לידי ביטוי במדינות מתפתחות המאופיינות ברמת חשיפה ופגיעות גבוהה לשינוי אקלים. מאמץ בין לאומי הנעשה כיום תחת מטריית ה- UNFCCC בסיוע למדינות מתפתחות בהיערכות לשינוי אקלים ובעיקר בתחום המים והמזון מהווה פלטפורמת חדירה למגזר העסקי. ידע ישראלי בתכנון וביישום טכנולוגיות בתחום המים יכול למצוא ביטוי עסקי עצום במתן מענה למדינות השוקדות על פיתוח צעדי הסתגלות לשינוי אקלים.
 
על המרצה:

ד"ר סיניה נתניהו הינה בעלת תואר שלישי מאוניברסיטת קולג פארק, מרילנד ארה"ב בתחום של כלכלת משאבי טבע.
שימשה במשך מספר שנים בתפקיד ניהולי בכיר בתה"ל.
כיום משמשת כמדענית הראשית של המשרד להגנת הסביבה.
מייל: netanyahu-s@sviva.gov.il.

 

 
המים – אבולוציה של ניטור איכות
מר אורן בלונדר , מנהל שיווק מוצרים בחברת White Water Technologies
 
מאז המצאת שיטות המדידה השונות של פרמטרים כימיים של איכות מים (הגבה, עכירות, מוליכות חשמלית, וכיו"ב), התקבעו שיטות מדיה אלו בתודעה המחשבתית של מהנדסי איכות מים ברחבי העולם.
הבעיה בשיטות המדידה הקיימות היא שאף לא אחת מהן מודדת את איכות המים, אלא פרמטרים עקיפים מהם אנחנו יכולים להקיש (שלא לומר לנחש) מהי איכות המים אותם אנו שותים.

לאחרונה, פותחו מספר טכנולוגיות חישה, המנטרות באופן ישיר את איכות המים עצמם, ולא פרמטרים בודדים שנוח למדוד אותם מכיוון שהם מדידים וניתנים לכימות.

שלב התפתחותי גבוה יותר באבולוציה של הניטור הוא תוכנות המוזנות בנתונים מפרמטרים של מדידה עקיפה ("פרמטרי הדור הראשון"), ומנתחים אותם באמצעות אלגוריתמים מתוחכמים וכלים סטטיסטים עוצמתיים כדי לייצר תמונת מצב אמיתית ועדכנית על איכות המים.

עולם המים, מעצם היותו slower adaptor מאמץ לאיטו טכנולוגיות חדשות אלו, אך עדיין מקובע ברובו לשיטות המדידה הישנות, והדרך היעילה ביותר לזרז תהליך טבעי זה היא באמצעות רגולציה, הדרכה והסברה.
 
על המרצה:

מר אורן בלונדר, מנהל שיווק מוצרים בחברת White Water Technologies, בעל תואר מוסמך במדעי הקרקע והמים מהאונ‘ העברית.
במשך 6 שנים שימש כמנהל מחלקת חקלאות מים וסביבה במרכז פרס לשלום, וכמנהל פרויקטים באותה מחלקה.
מייל: orenb@w-water.com.

 


 
משק המים וההתפלה בישראל
טנא אברהם, מנהל אגף ההתפלה ברשות המים ויו"ר ה-WDA (מינהלת ההתפלה של מדינת ישראל)
 
שינוי התפלת מי ים בישראל במתקני ענק החלה להתפתח בצורה מסיבית עם החלטות הממשלה משנת 2000 ואילך. ההרצאה תעסוק במדיניות ההתפלה ויישומה בטווח העשור הקרוב עם התייחסות לדורות הבאים.

כיום מתפילים כ- 330 מלמק"ש (מליון מ"ק לשנה), בסוף שנת 2012 נגיע לכ-420 מלמק"ש ובסוף שנת 2013 נגיע להיקף התפלת מי ים של כ-585 מלמק"ש ואולי אף יותר.

ההרצאה תציג את מטרת רשות המים וכיצד לממש אותה בעזרת ההתפלה.
יוצגו החלטות הממשלה בהקשר להיקפי ההתפלה.
יוצגו נתוני ההיצע והביקוש הצפויים לעשור הבא וכיצד נגזרת מהן תכנית ההתפלה.
יתוארו טכנולוגיות ההתפלה המובילות ופירוט יתר לגבי הטכנולוגיה של אוסמוזה הפוכה שבשימוש בישראל עם התייחסות לאיכות המים ומחירי ההתפלה.
תתואר צורת ההתקשרות של המדינה עם החברות המתפילות ומי הן החברות המובילות בתחום בישראל.
יתוארו החסמים השונים לקידום ההתפלה.
תינתן סקירה מקיפה של מתווה ההתפלה הנוכחי ויתוארו מתקני ההתפלה הקיימים והעתידיים.
 
על המרצה:

טנא אברהם, מהנדס כימי בוגר הטכניון/אוניברסיטת בן גוריון בשנת 1972. מנהל פרויקטים בכיר ומנהל חברות תכנון בתחומי התעשייה, המים והשפכים.
עובד רשות המים משנת 2005.
תפקיד נוכחי: אגף ההתפלה ברשות המים ויו"ר ה-WDA (מינהלת ההתפלה של מדינת ישראל).
חבר הנהלת האיגוד הישראלי למים.
חבר הנהלת האיגוד הישראלי להתפלה.
מייל: Abrahamt@water.gov.il.