ארועים

ד"ר יוסף זהבי - זוכרים ונזכרים

18:00 05-01-2014
ערב הוקרה לד"ר יוסף זהבי ז"ל
 
ערב לזכרו של ד"ר יוסף זהבי ז"ל ייערך ב-HIT.
אורח הכבוד שיישא דברים וירצה באירוע הוא חברו הטוב פרופ' אהרון צ'חנובר, חתן פרס נובל לכימיה.
 

 יום ראשון | 5.1.2014 | 18:00 | בניין 3 | אולם כנסים

ד"ר יוסף זהבי ז"ל 

 
באירוע יישאו דברים לזכרו של ד"ר יוסף זהבי: פרופ' אדוארד יעקובוב נשיא HIT, משפחה וחברים. פרופ' אהרון צ'חנובר, חתן פרס נובל לכימיה, חבר קרוב של ד"ר זהבי יישא דברים לזכרו ובנוסף ייתן הרצאה מרתקת בנושא הקרוב לליבו : "מדע, טכנולוגיה וחינוך". במהלך האירוע תושק קרן מלגות על שם ד"ר יוסף זהבי.
 
לפני כשנה וחצי הלך לעולמו ד"ר יוסף זהבי. הוא נולד ב - 1936 בחיפה והיה שותף ומעורב בבעיות הקריטיות שליוו את מדינת ישראל מיום הקמתה, כבר כנער היה מעורב בסלילת חלקו הדרומי של הכביש לאילת. במסגרת העתודה האקדמית למד באוניברסיטה העברית בירושלים וסיים ב - 1958 כמוסמך לפרמקולוגיה. ב - 1960 השתקע בחולון. עם סיום לימודיו השתלב בצה"ל באגף למחקר ותיכון  (אמ"ת) וב - 1961 החל לשמש כחוקר ברפא"ל. זהבי היה ממניחי היסודות לפיתוח מערכות נשק מתקדמות במיטב הטכנולוגיה.
 
בנוסף קיבל תואר דוקטור בכימיה (1971) והשתתף בעשרות השתלמויות וכנסים מדעיים בארץ ובחו"ל והתקדם בסולם המקצועי - אקדמי ובסולם  הניהולי. כ - 20 שנה שימש ברפא"ל כמדען ראשי במיזם גדול רב-תחומי והיה פעיל, כחבר וכיו"ר בועדות מרכזיות ברפא"ל, במשרד הביטחון ובצה"ל.
 
ד"ר יוסף זהבי זכה בפרס רפא"ל, לתעודות הוקרה בתחומי עשייתו והיה שותף לצוות שזכה ב"פרס בטחון ישראל".  מאז פרישתו (2000) הוא המשיך בעשייה מדעית-טכנולוגית, חנך חוקרים צעירים ויעץ למערכות ביטחוניות. בפעילותו הציבורית – שימש בחבר הנאמנים של המכון הטכנולוגי חולון.

פרופ' אהרון צ'חנובר  יליד חיפה,  ביוכימאי ישראלי, חתן פרס נובל לכימיה 2004, חתן פרס ישראל לביולוגיה, חבר סגל הטכניון בחיפה ובעל פרסים חשובים אחרים.

פרופ' אהרן צ'חנובר, זכה בפרס נובל לכימיה לשנת 2004 ביחד עם אברהם הרשקו ואירווין רוז, על גילוי אחד מהתהליכים המחזוריים החשובים ביותר בתא המאפשר את פירוק החלבונים. המחקר הביא  לפריצת דרך בחקר הסרטן, מחלות ניווניות במוח ומחלות אחרות.
 
לפרופ' אהרון צ'חנובר דעות נחרצות בנושא החינוך בישראל, באחד הנאומים שנשא ביום עיון "ידע פתוח-חירות הרוח" של האו"פ ביקש : "להפוך  את החינוך לערך לאומי ולמרכיב בחוסן הלאומי הפנימי של המדינה". בנוסף קרא "לשדרוג חיוני של מעמד החינוך בישראל ולקידום המחקר לטובת האנושות." צ'חנובר מודאג ממצבה של מערכת החינוך בישראל ומשווה אותה למדינות אחרות: "בעוד שמדינה כמו יפן שמה לעצמה כמטרה להשיג בתוך 50 שנה 30 פרסי נובל — וכך גם קוריאה, סינגפור ומדינות אחרות — ולשם כך הם רואים את החינוך כמטרה לאומית ראשונה במעלה, מדינת ישראל נמצאת בתהליך הפוך. בכל פרמטר בתחום החינוך: מעמד המורה, שכרו, המוצר הסופי של בית הספר התיכון כפי שמגיע לאוניברסיטאות ולצה"ל, מעמד האוניברסיטאות, תשתית המחקר, קליטת מדענים ישראלים חוזרים — אך גם בכל מה שנוגע ליחס לאדם ברחוב, או בתחום אלימות הנוער — אנחנו במורד מזה שנים, גם אם יש הבדלים בין ממשלה אחת לשנייה".