חדשות ואירועים

"המכון לא חוסך בכסף ומשקיע בהצלחה שלי כסטודנטית, לי זה מאוד חשוב"

   
לנעמי איסק, סטודנטית שנה ד' בפקולטה להנדסה, יש חלומות ירוקים. במקום להסתפק במחזור בקבוקים, היא בחרה במסלול התמחות של "אנרגיה חלופית" ופרויקט עליו היא שוקדת בימים אלו, יחד עם שותף נוסף, אולי יחסוך לכולנו כסף בחשבון החשמל וימנע זיהום סביבתי.
 

נעמי איסק, סטודנטית שנה ד' במחלקה להנדסת חשמל

בתמונה, נעמי (ראשונה מימין) עם חברות לספסל הלימודים במכון
 
מדוע בחרת ללמוד הנדסת חשמל?
"ההתעניינות שלי בתחום החלה בזמן שירותי הצבאי במודיעין חיל-האוויר. העבודה עם מערכות טכנולוגיות עניינה אותי והחלטתי להעמיק בתחום. בתקופת התיכון דווקא סלדתי מתחום המתמטיקה, פיזיקה ושאר המדעים המדויקים אך תפישה זו השתנתה באופן ניכר בתקופת השירות הצבאי. ידעתי, שכבוגרת תואר בהנדסת חשמל יפתחו בפני אפשרויות תעסוקה רחבות ומגוונות אך בעיקר אני אוהבת את המקצוע ואם לא הייתי אוהבת לא הייתי נשארת"
 
למה בחרת ללמוד במכון?
"חשבתי בהתחלה ללמוד באוניברסיטת ת"א, שם גם עשיתי מכינה, אך לבסוף בחרתי במכון הטכנולוגי. אני לא מתחרטת על הבחירה הזו ולו לרגע אחד. במכון לסטודנטים יש למי לפנות לעזרה לימודית במקרה הצורך ואני מקבלת יחס אישי מהמרצים ומכלל הסגל. זה שונה מאוד מסיפורי הניכור ששמעתי מחברות הלומדות במוסדות אחרים. יש חשיבות גדולה לתמיכה שכזו, במיוחד בשנת לימודים הראשונה, בה מסתגלים גם לאקדמיה וגם לרמת הלימודים הגבוהה."  
 
אילו סטיגמות נופצו לך על הפקולטה להנדסה?
"לחלק מהמכללות יש סטיגמות של רמה נמוכה, זה ממש לא המקרה במכון הטכנולוגי חולון ויעידו על כך רבים וטובים שפרשו בגלל הקושי ורמת הלימודים הגבוהה. לא כל אחד יכול ללמוד את זה, זה באמת קשה. במכון מודעים לקושי שבלימודי ההנדסה, ועבור סטודנטים שמתקשים יצרו  מעטפת תומכת של מרצים.
 
במהלך הלימודים נעזרתי לא פעם במרכז לנגישות בהנהלת מיכל זכריה שעזרה לי רבות ואני מודה לה על כך. המרכז מאפשר לסטודנטים עם לקויות למידה ולאוכלוסיות מיוחדות להשתתף בתרגולים בכל מהלך השנה ולא רק בתקופת המבחנים. מעמידים לרשותנו את המתרגלים הטובים ביותר. זה ממש מורה פרטי בחינם. המכון לא חוסך בכסף ומשקיע בהצלחה שלי כסטודנטית, לי זה מאוד חשוב. הופתעתי גם מהסטודנטים, לא ציפיתי שבמוסד אקדמי במרכז הארץ, שבסוף כל יום כל אחד הולך לביתו, חברי ללימודים יהיו עבורי משמעותיים כל כך. אנחנו חבורה של שבעה חברים ולמרות שכל אחד בהתמחות אחרת ובמקום אחר אנו שומרים על קשר יומיומי"
  
נעמי איסק, סטודנטית שנה ד' במחלקה להנדסת חשמל
  
מדוע הנדסת חשמל זה מקצוע שמאוד מזוהה עם גברים?
"אינני יודעת מדוע ובשנים האחרונות חל שינוי במגמה. כשאני מספרת לאנשים שאני לומדת הנדסת חשמל אני זוכה לעיתים לתגובות כמו 'מפתיע לראות בחורה במקצוע הזה' אך אינני מבינה מדוע. כיום יש שינוי בתפישה של כל הנושא ואין לגברים שום יתרון יחסי על נשים בתחום. בסופו של דבר לא מדובר במקצוע הדורש מאמץ פיזי. אני חושבת שנשים צריכות להגיע ללימודים אלו ולמקצוע. אצלנו בכיתה יחס הגברים נשים עומד על חמש נשים אל מול כארבעים גברים אך אני יכולה להתחייב שכל אחת מהן 'תותחית'. הן מהמובילות בציונים בכיתה. כל אישה שמגיעה ללמוד הנדסת חשמל יודעת טוב מאוד למה היא מגיעה." 

 

 
בחרת להתמחות באנרגיה חלופית. במה עוסק פרויקט הגמר שלך?
"בחרתי בהתמחות באנרגיה חלופית כי כל העולם נע לכיוון זה. כיום לשם ייצור אנרגיה אנו עושים שימוש נרחב בפחם שהוא גם מזהם וגם יגמר בשלב כזה או אחר. בפרויקט אנו חוקרים שימוש נכון באנרגיית אור השמש. ביחד עם גלעד כהן, שותפי לפרויקט, אנו בודקים כיצד ניתן לשפר את הספקי ייצור חשמל בחווה סולרית. כחלק מהפרויקט אנו משתמשים ב" הליוסטטים" (מראות מתכווננות) ובכך מגדילים את הספק ייצור החשמל מאור השמש. כמובן שהגידול המשמעותי בייצור הוא בשעות הפחות מוארות של היום לדוגמא בשעה תשע בבוקר. הפרויקט החל מרעיון שהיה לגלעד עוד לפני ההתמחות והחלטנו להניע אותו מחדש בהתמחות. את הפרויקט מנחה ד"ר יובל בק שעוזר לנו מאוד ומקדם אותנו לפריצה בתחום.
 
האם השתלבת בשוק העבודה?
"כיום אני עובדת בתעשייה האווירית בניהול פרויקטים הנדסיים של מערכות ניווט קרקע. מדובר בניהול עיסקי ובפתרון בעיות של פרויקטים משלב הפיתוח עד שלב הייצור והאספקה ללקוח. משרה שכזו בזמן הלימודים מקנה לי את הניסיון הטוב ביותר שיכולתי לקוות לו. עצם היותי סטודנטית להנדסה עזר לי מאוד להתקבל וזה מקדם אותי, כיוון שכיום מעסיקים מחפשים אנשים בעלי ניסיון ולא מסתפקים בהשכלה אקדמית בלבד. היה קשה להתקבל אך משתלם, מדובר בחברה נחשבת וחשובה. כשסיפרתי בראיון העבודה שאני סטודנטית במכון הופתעתי לגלות שרוב המועסקים שם הינם סטודנטים במכון או  בוגרי המכון ולכן מיד הרגשתי בחברה טובה. בשוק המקצועי מחפשים להעסיק את בוגרי המכון."
 
שאיפה מקצועית לעתיד?
"לעסוק בתחום האנרגיה החלופית אם דרך פיתוח של פרויקט הגמר ואם דרך עבודה באחת החברות העוסקות בנושא."